Mammaprothesen

Een mammaprothese is een borstprothese. Deze vervangt uw borst of een gedeelte van uw borst. U kunt een kant-en-klare mammaprothese krijgen die u in uw bh draagt. Als een kant-en-klare mammaprothese niet past, kunt u er een op maat laten maken.

U krijgt uit de basisverzekering een volledige vergoeding voor uw borstprothese als u naar een leverancier gaat waarmee OHRA een contract heeft (zie hierna bij Waar kan ik terecht?). U kunt deze vergoeding krijgen als uw borst helemaal of gedeeltelijk is verwijderd, of bijvoorbeeld nooit helemaal is gegroeid.

Heeft u al een borstprothese, maar is deze niet goed meer? Dan kunt u een nieuwe aanvragen bij uw leverancier. Een borstprothese gaat normaal twee jaar mee.

Het is mogelijk dat u een eigen risico moet betalen. U heeft zelf gekozen wat het eigen risico van uw basisverzekering is: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. Heeft u dit jaar (tot nu toe) minder medische kosten gemaakt dan het eigen risico van uw basisverzekering? Dan betaalt u maximaal het bedrag dat nog openstaat. Heeft u dit jaar al meer kosten gemaakt dan het eigen risico? Dan betaalt u niets voor de borstprothese.

In Mijn OHRA Zorgverzekering ziet u hoeveel eigen risico u nog heeft. Ook ziet u hoeveel eigen risico u eventueel al heeft verbruikt.

Nee, voor een borstprothese betaalt u geen eigen bijdrage.

Voor een borstprothese kunt u terecht bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in medische hulpmiddelen. Wij noemen dat een leverancier. U kiest zelf een leverancier uit de lijst van bedrijven waar OHRA een contract mee heeft. U moet wel een medische indicatie hebben van uw arts waarin staat dat u de borstprothese nodig heeft. Vervolgens kunt u binnen drie werkdagen een afspraak maken met de leverancier. Vind hier een leverancier waarmee OHRA een contract heeft. Kijk onder ‘Mammaprothese’.

U mag naar een leverancier die geen contract heeft met OHRA, maar dan zijn er wel twee voorwaarden:

 • U vraagt OHRA vooraf om toestemming.
 • U voorziet OHRA van een toelichting van uw behandelend arts.

Wij vergoeden de rekening onder de voorwaarde dat uw leverancier geen tarieven in rekening brengt die buitensporig afwijken van de redelijke marktprijs.

Wilt u een borstprothese aanschaffen bij een leverancier waarmee OHRA een contract heeft? Dan heeft u vooraf geen toestemming nodig van OHRA. Wilt u een mammaprothese van een andere leverancier? Vraag dan eerst om toestemming bij OHRA.

Heeft de leverancier van uw keuze geen contract met OHRA? Dan vraagt u schriftelijk om toestemming. U stuurt hiervoor de volgende papieren naar OHRA:

 • Een brief van de arts die u de borstprothese voorschrijft. Deze brief moet een medische diagnose bevatten en moet verklaren waarvoor u de borstprothese nodig heeft.
 • Een prijsopgave van de kosten van de borstprothese. Die vraagt u aan bij een leverancier.
 • Een brief van uzelf aan OHRA. Hierin vermeldt u:
  - uw relatienummer
  - uw naam, adres en woonplaats
  - uw geboortedatum
  - hoe lang u verwacht de borstprothese nodig te hebben
  - de naam van de leverancier van uw borstprothese
  - welke borstprothese u precies wilt
  - het artikelnummer van de zogenoemde Z-index of de GPH-code (na te vragen bij uw leverancier).

Wilt u deze brief nu opstellen? Vul dan het formulier in.