Diabetesmateriaal

Onder diabetesmateriaal vallen hulpmiddelen om uw bloedsuiker te controleren en insuline te spuiten. Diabetestestmateriaal zoals bedoeld in de basisverzekering zijn lancetten, teststrips en insulinepennen. Met een lancet en een teststrip kunt u de bloedsuikerwaarde in uw bloed bepalen. Met een insulinepen kunt u zelf insuline toedienen.

Bent u afhankelijk van insuline? Dan krijgt u diabeteshulpmiddelen vergoed uit de basisverzekering. U krijgt een vergoeding op basis van een categorie-indeling. Welke categorie op uw situatie van toepassing is, hangt af van hoe vaak u per dag insuline spuit.

Kiest u een apotheek waarmee OHRA een contract [PDF] heeft? Dan krijgt u de volgende vergoedingen: 

Kijk in onderstaand schema welke categorie voor u van toepassing is.

Categorie-indeling voor insuline-afhankelijke diabetenTarief per categorie
1A: Behandeling met insuline wordt overwogen. U bent nagenoeg uitbehandeld met bloedsuikerverlagende orale middelen.€ 35,70 (eenmalige vergoeding voor de looptijd van uw verzekering)
1B: U heeft zwangerschapsdiabetes, met of zonder gebruik van insuline.€ 228,48 (maximale vergoeding voor de duur van uw zwangerschap)
2: U heeft 1 tot 2 maal per dag een insuline-injectie nodig.€ 0,43 per dag
3A: U heeft 3 of meer insuline-injecties per dag nodig.€ 1,60 per dag
3B: U heeft 3 of meer insuline-injecties per dag nodig. En het is medisch noodzakelijk dat de bloedglucosemeter aan specifieke persoonsgebonden eisen voldoet.€ 1,96 per dag
4: U bent gebruiker van een insulinepomp.€ 2,73 per dag
  • Een continue bloedglucosemeter: dit is een apparaat dat de bloedsuikerspiegel zeer vaak (meer dan 250 keer) meet per dag.
  • Een naaldloze insulinepen. Deze krijgt u alleen vergoed als u angst heeft om te prikken (prikangst) en bij u onlangs diabetes is vastgesteld. 

Het is mogelijk dat u een eigen risico moet betalen. U heeft zelf gekozen wat het eigen risico van uw basisverzekering is: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. Heeft u dit jaar (tot nu toe) minder medische kosten gemaakt dan het eigen risico van uw basisverzekering? Dan betaalt u maximaal het bedrag dat nog openstaat. Heeft u dit jaar al meer kosten gemaakt dan het eigen risico? Dan betaalt u niets.

In Mijn OHRA Zorgverzekering ziet u hoeveel eigen risico u nog heeft. Ook ziet u hoeveel eigen risico u eventueel al heeft verbruikt.

Nee, u betaalt voor deze hulpmiddelen geen eigen bijdrage.

OHRA heeft voor 2016 met veertien leveranciers van diabetestestmateriaal afspraken gemaakt. U kunt uw diabetestestmateriaal thuis laten afleveren of afhalen bij een van de aangesloten apotheken met wie onze gecontracteerde leveranciers afspraken hebben gemaakt.

Wie onze leveranciers zijn, leest u in onze brochure [PDF]. Of vind met onze zorgvergelijker een leverancier bij u in de buurt. Vul als zoekterm in 'diabetestestmateriaal'.

U mag ook naar een apotheek of medisch speciaalzaak die geen contract heeft met OHRA, maar dan zijn er wel twee voorwaarden:

  • U vraagt vooraf OHRA om toestemming.
  • U voorziet OHRA van een toelichting van uw behandelend arts.

Wij vergoeden de rekening onder de voorwaarde dat uw leverancier geen tarieven in rekening brengt die buitensporig afwijken van de redelijke marktprijs.

Kiest u een leverancier waarmee OHRA een contract heeft? Dan heeft u vooraf geen toestemming nodig van OHRA. De leverancier is het bedrijf dat de hulpmiddelen levert. Gaat u naar een leverancier waarmee OHRA geen contract heeft? Dan moet u wel eerst toestemming vragen.