Gevolgen als je geen premie betaalt

De zorgverzekering is een verplichte verzekering. Je bent daarom ook verplicht de kosten en premie voor je zorgverzekering te betalen. Ben je bij ons verzekerd, maar betaal je geen premie? Dan heeft dat nadelige gevolgen. Niet leuk, maar we zetten het toch voor je op een rijtje.

Je ontvangt een betalingsherinnering

Het kan altijd gebeuren dat je een keer de premie vergeet te betalen of dat je niet voldoende saldo had toen wij de premie wilden afschrijven. Daar hebben wij alle begrip voor. Je krijgt dan van ons een betalingsherinnering met een acceptgiro. Je hebt dan nog 14 dagen de tijd om je premie te betalen.

Met een betalingsregeling voorkom je grotere problemen

Krijg je de betaling van de premie of andere kosten van je zorgverzekering niet rond? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. We kijken dan samen met jou naar de mogelijkheden voor een betalingsregeling. Zo voorkom je grotere problemen.

Vervolgstappen als je geen premie betaalt

Lukt het je steeds maar niet om op tijd de premie te betalen en spreek je geen betalingsregeling met ons af? Dan verandert er niets aan je schuld: die moet je nog steeds aflossen. Daarvoor nemen wij de volgende stappen:

  • Wij verrekenen je schuld met bedragen waarop je recht hebt. Bijvoorbeeld: als je nog geld van ons terugkrijgt omdat je een rekening hebt voorgeschoten. Blijft er dan nog geld over? Dan maken wij dit naar je over.
  • Als we de kosten niet kunnen verrekenen met de bedragen waar je recht op hebt, schakelen wij een deurwaarder in. De kosten van de deurwaarder moet je zelf betalen.
  • Wij beëindigen je aanvullende (tandarts)verzekeringen. Je bent dan bijvoorbeeld niet meer verzekerd voor alternatieve geneeswijzen, fysiotherapie die niet door je basisverzekering vergoed wordt of de tandarts. Je basisverzekering loopt wel door. Je krijgt hierover bericht van ons en je ontvangt ook een nieuwe polis. Betaal je het totale openstaande bedrag terug? Dan kun je ons vragen om je opnieuw aanvullend te verzekeren.

Lukt het nog steeds niet om je premie te betalen?

Betaal je langer dan 6 maanden geen premie? En hebben wij geen betalingsregeling met je afgesproken? Dan melden wij je betalingsachterstand aan bij het CAK. Vanaf dat moment innen zij de premie. En die is hoger! Daarnaast wordt je loon ingehouden om zo je zorgpremie te betalen. Dit gaat rechtstreeks via je werkgever.

Let op:
Er verandert niets aan je schuld: die moet je nog steeds zelf bij ons aflossen. Je bent ook nog steeds bij OHRA verzekerd.

Overstappen is niet mogelijk

Met een betalingsachterstand van je premie kun je niet overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Je moet eerst je schuld aan ons terugbetalen. Intussen ben je gewoon bij ons verzekerd.

Voorkomen is beter dan genezen

Red je het momenteel financieel allemaal niet zo goed? Of heb je echte financiële problemen? En weet je niet wat je moet doen? Neem altijd eerst zo snel mogelijk contact met ons op. Wacht hier niet te lang mee. Hoe langer je wacht, hoe groter de problemen worden. Daarnaast kun je terecht bij verschillende organisaties die hulp bij het aflossen en voorkomen van schulden geven. Zo voorkom je dat je zorgverzekering een zorg wordt.