Soms hoef je niet te wachten… en stap je direct over!

Als je wilt overstappen naar een andere zorgverzekering, doe je dat meestal per 1 januari. Maar soms hoef je niet te wachten tot die datum. We zetten voor je op een rij in welke gevallen je tussentijds kunt overstappen.

Gefeliciteerd! Weet je al hoe het zit met de collectieve zorgverzekering van je nieuwe werkgever? Er zijn een paar mogelijkheden:

 • Je oude én je nieuwe werkgever bieden een collectieve zorgverzekering van OHRA
  Dat is makkelijk. Je kunt gewoon collectief bij OHRA verzekerd blijven. Het enige wat je moet doen is je collectiviteit wijzigen.

 • Je oude werkgever biedt een collectieve zorgverzekering van OHRA. Je nieuwe werkgever biedt wel een collectief contract, maar niet bij OHRA.
  In dit geval heb je 2 mogelijkheden:

  1. Je stapt niet over naar de nieuwe collectieve zorgverzekeraar
  Dat kan, je blijft dan gewoon bij OHRA verzekerd. Je houdt tot en met 31 december je huidige collectiviteitskorting. En in november ontvang je van ons een nieuw aanbod voor het volgende jaar. Wil je kijken of je het volgende jaar misschien recht hebt op andere kortingen? Wil je het volgende jaar wat anders? Wijzig dan je zorgverzekering vóór 1 januari.

  2. Je stapt over naar de nieuwe collectieve zorgverzekeraar
  Dat kan ook. Je sluit je collectieve verzekering af bij de nieuwe zorgverzekeraar. Zij zeggen je OHRA Zorgverzekering voor je op. Daar hoef jij niks voor te doen. Regel dit wel binnen 1 maand nadat je bij je nieuwe werkgever in dienst bent.

 • Je nieuwe werkgever biedt een collectieve zorgverzekering van OHRA. Maar je oude niet.
  Er zijn 2 mogelijkheden:

  1. Je bent via je oude werkgever collectief verzekerd bij een andere zorgverzekeraar
  Dat is makkelijk. Je mag dan tussentijds overstappen naar de collectieve zorgverzekering van OHRA. Extra makkelijk: wij zeggen je oude collectieve verzekering voor je op. Regel dit wel binnen een maand nadat je met je nieuwe baan bent begonnen.

  2. Je stapt over naar de nieuwe collectieve zorgverzekeraar
  Helaas… in dit geval kun je niet tussentijds overstappen naar de collectieve verzekering van OHRA. Je moet even wachten tot 1 januari.
Let op: Ben je nu niet collectief verzekerd bij OHRA via je werkgever? Maar heb je bijvoorbeeld een Online Gemakpolis of ben je verzekerd via een vereniging? Dan kun je helaas niet tussentijds overstappen naar de collectieve zorgverzekering van je nieuwe werkgever. Dan moet je even wachten tot 1 januari.

Yes, je bent 18 en mag eindelijk de dingen waar je al zo lang op wachtte. Maar helaas móet je ook een paar dingen. Zoals jezelf verzekeren. Want wist je dat je in Nederland verplicht bent een zorgverzekering te hebben? Je hoeft niet te schrikken hoor. Met OHRA is verzekeren heel eenvoudig en het is zo geregeld. We leggen het je graag uit.

Als je 18 wordt, heb je een aantal mogelijkheden als het gaat om je zorgverzekering:

 • Je sluit je eigen zorgverzekering af
  Je bepaalt dan zelf wat je wilt verzekeren. Je neemt bijvoorbeeld alleen een basisverzekering. Maar misschien is een aanvullende verzekering of tandartsverzekering ook wel handig. In alle gevallen profiteer je van de aantrekkelijke voordelen van OHRA, zoals vrije zorgkeuze.

  Wat kost dat?

  Belangrijk natuurlijk om te weten wat je verzekering kost. Dat is voor iedereen verschillend en hangt van jouw situatie en gekozen verzekering af. Je berekent jouw kosten hier. Goed om te weten: vanaf het moment dat je je eigen zorgverzekering sluit, ben je verantwoordelijk voor het betalen van je premie, het eigen risico en de eigen bijdrage. Gelukkig bieden wij je de mogelijkheid om te besparen op je premie of je kosten te spreiden.

  Hoe regel ik dat?
  Heel eenvoudig! Maar doe het wel op tijd. Het liefst vóór je verjaardag. Dan zorgen wij ervoor dat de verzekering op tijd ingaat: op de eerste dag van de maand ná je verjaardag. Regel het in elk geval binnen 30 dagen na je verjaardag. Anders blijf je tot 1 januari verzekerd op de polis van je ouders.

  Je mogelijkheden:
  1. Je bent al bij OHRA verzekerd, maar op de polis van je ouders
  Je hoeft dan alleen maar je eigen OHRA Zorgverzekering af te sluiten, en wij zeggen je oude verzekering voor je op. Zodat je niet dubbel verzekerd bent.

  2. Je bent via je ouders bij een andere zorgverzekeraar verzekerd
  Ook dan hoef je alleen maar je eigen OHRA Zorgverzekering bij ons af te sluiten, en wij regelen de rest. Ook het opzeggen van jouw oude verzekering.

 • Je blijft verzekerd op de polis van je ouders
  Als je ouders er geen problemen mee hebben, mag je ook meeverzekerd blijven op hun polis. Jullie maken dan met elkaar afspraken over het betalen van jouw premie. Wij innen je premie namelijk bij je ouder(s). Dat geldt trouwens ook voor het innen van het eigen risico en de eigen bijdrage. Enne... krijgen zij korting? Dan jij natuurlijk ook!

En… het eigen risico?
Tja, helaas heb je vanaf het moment dat je 18 jaar wordt óók te maken met het eigen risico… Klein lichtpuntje: in het jaar dat je 18 jaar wordt, geldt nog niet het hele bedrag aan eigen risico. Dit wordt namelijk bepaald door het aantal dagen dat in een jaar 18 jaar oud bent. Mazzel dus als je op 31 december 18 wordt!

Oh ja.
Kies je niet? Dan blijf je verzekerd bij de zorgverzekeraar waar je tot je achttiende ook verzekerd was op de polis van je ouders.

Ga je in militaire dienst? Dan ben je niet verplicht een zorgverzekering te hebben en kun je je huidige verzekering opzeggen. Je verzekert je als militair via de Stichting Ziektekostenverzekering Krijgsmacht (SZVK). Dit is eigenlijk meer een geval van opzeggen. Op het moment dat je namelijk in actieve militaire dienst gaat, ben je vrijgesteld van de Zorgverzekeringswet. Dat betekent dat je niet meer verplicht bent een ‘gewone’ zorgverzekering af te sluiten. Als actieve militair ben je namelijk automatisch verzekerd via de Stichting Ziektekostenverzekering Krijgsmacht (SZVK). Een speciale zorgverzekering voor militairen dus. Stopt de actieve militaire dienst, dan ben je vanaf dat moment weer verzekeringsplichtig volgens de Zorgverzekeringswet. Je moet je dan binnen 4 maanden aanmelden bij een zorgverzekeraar.

Dat is vervelend. Je kunt je verzekering in veel gevallen gelukkig eenvoudig aanpassen.

Jij en je ex-partner hebben een gezamenlijke OHRA Zorgpolis
Dan heb je de volgende mogelijkheden:

 • Heeft je ex-partner jullie gezamenlijke OHRA polis afgesloten?
  Dan is je ex-partner de verzekeringnemer en jij bent meeverzekerde op jullie polis. Als meeverzekerde vraag jij eenvoudig zelf, gedurende het jaar, je eigen OHRA verzekering aan. En ook fijn: je kiest zelf je korting. Je ex-partner kan als verzekeringnemer niet gedurende het jaar overstappen.
 • Heb jij zelf jullie gezamenlijke OHRA polis afgesloten?
  In dat geval ben jij de verzekeringnemer van jullie gezamenlijke polis. En je ex-partner is meeverzekerd. Je ex-partner kan dan gedurende het jaar een eigen zorgverzekering afsluiten bij ons of bij een andere zorgverzekeraar. Als verzekeringnemer kun jij niet gedurende het jaar overstappen.

Jij en je ex-partner hebben een gezamenlijke polis bij een andere zorgverzekeraar
Ben je bij een andere zorgverzekeraar meeverzekerd op de polis en is je ex-partner de verzekeringnemer (de persoon die de zorgverzekering voor jullie beiden heeft afgesloten)? Dan kun je gedurende het jaar je eigen zorgverzekering afsluiten. Bij een zorgverzekeraar naar keuze. Bijvoorbeeld OHRA. Je vraagt je zorgverzekering direct bij ons aan en wij regelen de rest. Ook het opzeggen van je oude zorgpolis. En ook fijn: je kiest zelf je korting.

Ben jij zelf bij de andere zorgverzekeraar de verzekeringnemer van de polis? Dan kun je helaas niet gedurende het jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Je moet dan even wachten tot 1 januari. Maar je kunt natuurlijk wel alvast je OHRA zorgverzekering aanvragen. Deze gaat dan alleen per 1 januari van het komende jaar in.

Let op: zijn er ook kinderen? Kijk dan wie de meest uitgebreide aanvullende verzekering heeft en zet de kinderen bij op die polis. Kinderen tot 18 jaar zijn bij OHRA standaard gratis meeverzekerd op de meest uitgebreide aanvullende verzekering. Dit is bij veel andere zorgverzekeraars echter anders geregeld. Goed om daar even naar te informeren.

Soms wijzigt je zorgverzekeraar de premie gedurende het jaar. Of de verzekeringsvoorwaarden. Als dat zo is, vertelt je zorgverzekeraar je dat altijd ruim voordat de wijziging ingaat.

Als de aanpassing in jouw voordeel is, dan is dat mooi meegenomen! Het ligt natuurlijk anders als de aanpassing in je nádeel is. Dat begrijpen we heel goed en daarom kun je in dit geval dan ook je zorgverzekering opzeggen. Het is wel belangrijk dat je je verzekering opzegt vóórdat de wijziging ingaat. Dan beëindigen we je zorgverzekering op de eerste dag van de tweede maand nadat we je opzegging hebben ontvangen. Vergeet niet om op tijd een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Zo voorkom je vervelende problemen.