Voorkeursbeleid medicijnen

Het voorkeursbeleid medicijnen betekent dat wij van sommige medicijnen alleen het goedkoopste medicijn vergoeden. Dit zijn vaak merkloze medicijnen met dezelfde werkzame stof als een medicijn van een merk. Met ons voorkeursbeleid houden we de zorg betaalbaar. En daarmee uw premie. Daarnaast vallen medicijnen vanuit de basisverzekering onder het eigen risico. Dus door het voorkeursbeleid, betaalt u voor deze medicijnen ook minder eigen risico.

Voor welke medicijnen geldt het voorkeursbeleid?

De medicijnen die onder het voorkeursbeleid vallen staan op de Lijst met voorkeursgeneesmiddelen [PDF]. U krijgt alleen een vergoeding als u het middel gebruikt dat op de lijst staat. Uw apotheker weet dit ook. Hij zal u daarom het middel meegeven dat voor vergoeding in aanmerking komt.

Wat als het voorkeursmiddel voor u niet geschikt is?

Is het medisch noodzakelijk dat u een ander medicijn gebruikt dan het voorkeursgeneesmiddel? Dan kunt u dit gewoon krijgen en vergoeden wij dit duurdere medicijn ook. Het moet dan wel gaan om een medicijn uit het Geneesmiddelenvergoedingensysteem (GVS). U kunt dit controleren via de website Medicijnkosten.

Prijsverschil tussen merk- en merkloze medicijnen

Een merkmedicijn is een middel dat met een bepaalde werkzame stof als eerste op de markt komt. De fabrikant vraagt dan een patent aan voor het nieuwe medicijn. Hij heeft dan een periode het alleenrecht om het medicijn te maken en te verkopen. De prijs van het merkmedicijn is (in die eerste periode) vaak hoog, omdat de fabrikant zijn ontwikkelingskosten wil terugverdienen.

Als het patent is verlopen, dan mogen andere bedrijven de werkzame stof ook maken en verkopen. Op dat moment komen de goedkopere merkloze varianten op de markt. De productie van merkloze medicijnen is goedkoper, omdat de werkzame stof al is ontwikkeld.

Hoe herken ik een merkloos medicijn?

Een merkloos medicijn herkent u vaak aan de verpakking. Het medicijn zit bijvoorbeeld in een doosje dat er anders uitziet dan het doosje van het merkmedicijn. Soms heeft het medicijn ook een andere vorm of kleur. De werkzame stoffen in het medicijn zijn wel hetzelfde. Het merkloze medicijn heeft dus dezelfde werking als het merkmedicijn.

Wat als een voorkeursgeneesmiddel niet beschikbaar is?

Wij maken met fabrikanten van medicijnen afspraken dat de voorkeursgeneesmiddelen het hele jaar beschikbaar moeten zijn. Toch kan het gebeuren dat een voorkeursgeneesmiddel (tijdelijk) niet beschikbaar is. Is dat het geval? Dan spreken wij met apothekers af dat zij tijdelijk een medicijn van andere fabrikant of label mogen afgeven. De werking van het medicijn is natuurlijk hetzelfde. Wij vragen apothekers dan het medicijn met de laagst mogelijke prijs af te leveren. Uw apotheker weet welk ander medicijn kan worden geleverd.