Medicijnen

In het basispakket van uw zorgverzekering zit een vergoeding van medicijnen. De basisverzekering vergoedt niet alle medicijnen. Ook hebben wij voor sommige medicijnen speciale regels. Wij geven u graag meer uitleg over de vergoeding van medicijnen vanuit de zorgverzekering van OHRA.

Wat zijn medicijnen?

Er zijn verschillende soorten medicijnen. Medicijnen heten ook wel geneesmiddelen. Toch hebben niet alle medicijnen een genezende werking. Er zijn ook medicijnen met andere functies, zoals:

  • Medicijnen om een zwangerschap te voorkomen, bijvoorbeeld ‘de pil’;
  • Medicijnen om te bepalen wat u heeft, bijvoorbeeld oogdruppels of contrastvloeistof;
  • Medicijnen om bepaalde bloedwaarden te herstellen, te verbeteren of te wijzigen, bijvoorbeeld bij suikerziekte, een te hoog cholesterol of tegen te hoge bloeddruk.

Welke medicijnen vergoedt uw zorgverzekering?

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bepaalt ieder jaar welke medicijnen in het basispakket zitten. U kunt deze medicijnen opzoeken via de website Medicijnkosten. U ziet dan gelijk of u recht heeft op een volledige vergoeding. Of dat u een deel zelf moet betalen. Voor alle medicijnen geldt dat de kosten meetellen voor het eigen risico.

In onze vergoedingenwijzer leest u meer over de vergoeding van medicijnen. U vindt hier informatie over de maximale vergoedingsperiode, de vergoeding van de eigen bijdrage vanuit de aanvullende verzekering en hoe u voor bepaalde medicijnen toestemming kunt aanvragen.

Voorkeursbeleid medicijnen van OHRA

Om de zorgkosten te beperken heeft OHRA een voorkeursbeleid medicijnen. Dit betekent dat wij voor een aantal medicijnen met dezelfde samenstelling alleen het goedkoopste medicijn vergoeden. Dat medicijn heeft dan onze voorkeur. Lees meer over ons voorkeursbeleid medicijnen.

Niet alle medicijnen worden vergoed

De basisverzekering vergoedt niet alle medicijnen. Homeopathische of antroposofische geneesmiddelen worden bijvoorbeeld niet vergoed. Met een aanvullende verzekering van OHRA krijgt u soms wel een vergoeding. Bekijk in onze vergoedingenwijzer de vergoeding van alternatieve geneesmiddelen.

Medicijnen ophalen bij uw apotheek

Wanneer u niet in een ziekenhuis of instelling verblijft, dan zult misschien zelf de medicijnen ophalen bij een apotheek. Bij uw apotheek krijgt u dan informatie en advies over uw medicijnen; het begeleidingsgesprek nieuwe geneesmiddelen.