Wijkverpleging

Bent u voor zorg verzekerd bij OHRA? En heeft u verpleging en verzorging thuis nodig? Dan regelt u dit via ons.

Wat is wijkverpleging?

Wijkverpleging is voor mensen die thuis verzorging of verpleging nodig hebben. Bijvoorbeeld ouderen, mensen met een chronische ziekte of een lichamelijke handicap. Wijkverpleging is er ook voor mensen die net uit het ziekenhuis komen en nog verzorging of verpleging thuis nodig hebben. Dit geldt ook voor mensen die in hun laatste levensfase zijn.

Hoe regelt u verpleging en verzorging thuis?

  • Zoek een thuiszorgorganisatie bij u in de buurt. Voor advies kunt u ook bij uw huisarts of wijkverpleegkundige terecht. Komt u uit een verblijf in het ziekenhuis? Dan helpt uw transferverpleegkundige u met het zoeken van een zorgverlener.
  • In een persoonlijk gesprek beoordeelt een verpleegkundige van de thuiszorgorganisatie of u in aanmerking komt voor verpleging en verzorging thuis. Zo ja, dan bekijkt u samen welke zorg nodig is en stelt de verpleegkundige direct een indicatie en een zorgplan op. U heeft geen indicatie nodig van het CIZ.
  • Bij het stellen van de indicatie wordt goed gekeken naar wat u allemaal zelf nog kunt of waar familie of vrienden u bij kunnen helpen, bijvoorbeeld bij het boodschappen doen. Ook wordt gekeken waar u wel hulp bij nodig heeft. Medische zorg blijft u natuurlijk krijgen van een verpleegkundige. 
Goed om te weten: 
  • U betaalt geen eigen risico en eigen bijdrage voor verpleging en verzorging thuis.
  • U heeft geen indicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). 

Wilt u een persoonsgebonden budget voor verpleging en verzorging thuis?

Wilt u zelf uw zorg regelen? Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen. Met dit budget kunt u zelf uw verpleging en verzorging inkopen. Dat kan bij een thuiszorgorganisatie, maar u mag ook zorg inkopen bij een naaste van u. Lees meer over het aanvragen van een pgb voor verpleging en verzorging.

Heeft u nog vragen?

Bekijk de veelgestelde vragen over de wijkverpleging.