Palliatief terminale zorg

De basisverzekering vergoedt de palliatief terminale zorg bij u thuis.

Wat is palliatief terminale zorg?

Palliatief terminale zorg heeft als doel de kwaliteit van leven te verbeteren van mensen die ongeneeslijk ziek zijn en in hun laatste levensfase zijn. U kunt hierbij denken aan verpleging, verzorging en psychosociale begeleiding. U kunt palliatief terminale zorg thuis krijgen of in een zorghotel/hospice.

Hoe regelt u palliatief terminale zorg thuis?

  • Zoek een thuiszorgorganisatie bij u in de buurt. Heeft u hulp nodig? Dan kunt u uw huisarts of wijkverpleegkundige om advies vragen. Komt u uit een verblijf in het ziekenhuis? Uw transferverpleegkundige helpt u met het zoeken naar een zorgverlener.
  • In een persoonlijk gesprek beoordeelt een verpleegkundige van de thuiszorgorganisatie of u in aanmerking komt voor verpleging en verzorging thuis. Zo ja, dan bekijkt u samen welke zorg nodig is en stelt de verpleegkundige direct een indicatie en een zorgplan op. 
  • De omgeving is meestal intensief betrokken bij een terminaal zorgproces. De verpleegkundige die uw indicatie stelt, kijkt welke zorg u graag met behulp van familie en/of vrienden kunt en wilt regelen. Ook bekijkt de verpleegkundige hoe de formele zorg daarop het beste kan aansluiten. Medische zorg blijft u vanzelfsprekend krijgen van een verpleegkundige.
Goed om te weten:
  • U betaalt voor wijkverpleging geen eigen risico of eigen bijdrage.
  • U heeft geen indicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). 

Hoe werkt het met een persoonsgebonden budget?

U kunt hiervoor een PGB aanvragen. Lees meer over het pgb voor verpleging en verzorging bij u thuis.

Heeft u nog vragen?

Bekijk de veelgestelde vragen over de palliatief terminale zorg.