Intensieve kindzorg

Heeft uw kind of kinderen intensieve zorg nodig? Dit wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Wat is intensieve kindzorg?

Intensieve kindzorg is zorg voor kinderen tot achttien jaar die ernstige medische problemen en/of beperkingen hebben. De zorg is een combinatie van bijvoorbeeld verpleging, persoonlijke verzorging en begeleiding. U kunt de zorg thuis, in een kinderhospice of in een medisch kinderdagverblijf krijgen.

Hoe regelt u intensieve kindzorg?

  • Uw huisarts of wijkverpleegkundige kunnen u adviseren bij welke zorgverlener u het beste terecht kunt voor intensieve kindzorg. Komt uw kind uit een verblijf in het ziekenhuis? Dan helpt de transferverpleegkundige u met het zoeken van een zorgverlener.
  • In een persoonlijk gesprek beoordeelt een verpleegkundige van de zorgorganisatie of uw kind in aanmerking komt voor verpleging en verzorging thuis. Zo ja, dan bekijkt u samen welke zorg nodig is en stelt de verpleegkundige direct een indicatie en een zorgplan op. U heeft geen indicatie nodig van het CIZ. 
  • Bij het stellen van de indicatie wordt goed gekeken naar wat u zelf voor uw kind kan doen. Ook wordt gekeken waar u wel hulp bij nodig heeft. Medische zorg blijft u vanzelfsprekend krijgen van een verpleegkundige.
Goed om te weten:
  • U betaalt geen eigen risico en eigen bijdrage. 
  • Uw kind heeft geen indicatie nodig van het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg).

Wilt u een persoonsgebonden budget voor intensieve kindzorg?

Wilt u zelf de zorg voor uw kind wil regelen? Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen. Met dit budget kunt u zelf uw verpleging en verzorging inkopen. Dat kan bijvoorbeeld bij een thuiszorgorganisatie die intensieve kindzorg biedt, maar u mag ook zorg inkopen bij een familielid of kennis. Lees meer over het aanvragen van een pgb voor verpleging en verzorging.

Heeft u nog vragen?

Bekijk de veelgestelde vragen over intensieve kindzorg.