Verplicht eigen risico

We hebben allemaal verplichtingen in het leven; belastingaangifte doen, schoonouders bezoeken, rekeningen op tijd betalen. En in de wereld van de zorgverzekeringen geldt het verplicht eigen risico. In 2017 is het verplicht eigen risico € 385,-. Dit is het bedrag dat je uit eigen portemonnee betaalt voordat je een vergoeding krijgt vanuit de basisverzekering.

Voor wie geldt het verplicht eigen risico?

Ben jij 18 jaar of ouder? Dan heb je een verplicht eigen risico. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op de polis van ouders of verzorgers. Pas vanaf je 18e geldt het verplicht eigen risico. 
 

Verplicht eigen risico bij alle zorgverzekeraars gelijk

Het verplicht eigen risico is een regeling van de overheid. Het maakt dus niet uit bij wie je verzekerd bent. De regels zijn bij alle zorgverzekeraars gelijk.

Voor welke zorg geldt een verplicht eigen risico?

Het verplicht eigen risico geldt voor bijna alle zorg uit het basispakket van de zorgverzekering. De overheid bepaalt welke zorg dit is. In de Pakketvergelijker 2017 [PDF] zie je in een oogwenk voor welke zorg een eigen risico geldt. Het verplicht eigen risico geldt niet voor alle zorg. Je hebt in 2017 geen eigen risico voor: 

  • bezoek aan de huisarts
  • verloskundige zorg
  • kraamzorg
  • hulpmiddelen in bruikleen
  • nacontroles van nier- of leverdonoren
  • ketenzorg. Hierbij stemmen verschillende zorgverleners af hoe ze jou het beste kunnen behandelen
  • verpleging en verzorging vanuit de wijkverpleging 
  • reiskosten die je als donor gemaakt hebt voor een transplantatie
  • zorg die je aanvullende verzekering vergoedt
  • zorg aan kinderen tot 18 jaar

Geldt het verplicht eigen risico ook in het buitenland?

Je geniet natuurlijk liever van je vakantie, maar stel dat je in het buitenland zorg nodig hebt die valt onder de dekking van de basisverzekering? Dan geldt voor spoedeisende zorg wel het eigen risico. Heb je de Europese zorgpas (EHIC) gebruikt voor spoedeisende zorg? Dan wordt de vergoeding niet verrekend met het Nederlandse eigen risico. Het eigen risico geldt overigens ook voor geplande zorg in het buitenland.

Hoe betaal je het verplicht eigen risico?

Wij rekenen eenmaal per 3 maanden het eigen risico met je af. Dus niet iedere keer direct nadat je een arts hebt bezocht of medicijnen hebt gehaald. Lees meer over de betaling van je eigen risico. Wil je weten hoeveel eigen risico je al hebt betaald? Mijn OHRA Zorgverzekering geeft je inzicht in je zorgkosten

Het verplicht eigen risico gespreid betalen

Verwacht je het verplicht eigen risico te moeten betalen? Dan kan het verplicht eigen risico gespreid betalen een uitkomst zijn. Je betaalt het eigen risico dan in tien termijnen van € 38,50. Interesse? Meld je dan uiterlijk 31 december 2017 aan. Na 31 december 2017 is het niet meer mogelijk om je voor 2018 aan te melden. Noteer deze datum alvast in je agenda of regel het direct.