Wettelijke eigen bijdrage in 2017

Voor sommige zorg uit de basisverzekering betaal je altijd een deel zelf. Dit kan bijvoorbeeld zijn als je kraamzorg of ziekenvervoer nodig hebt. De regering bepaalt het bedrag en voor welke zorg je een eigen bijdrage moet betalen. We snappen dat het soms lastig is. Want wat is het verschil bijvoorbeeld met het eigen risico? We leggen het graag aan je uit.

Eigen bijdrage geldt voor iedereen

De wettelijke eigen bijdrage geldt voor iedereen. Dus ook als je jonger dan 18 jaar bent. Heb jij zorg nodig waarvoor een eigen bijdrage geldt? Dan betaal je die kosten eerst zelf. Als er dan nog een bedrag overblijft, valt dat bedrag onder het eigen risico

Voor welke zorg geldt een eigen bijdrage?

De overheid bepaalt voor welke zorg uit de uit basisverzekering een eigen bijdrage geldt. In 2017 betaal je een eigen bijdrage voor: 

  • kraamzorg
  • kunstgebit
  • ziekenvervoer 
  • bepaalde hulpmiddelen
  • bepaalde geneesmiddelen
  • verblijf in een hospice

Meer weten? Wij helpen je graag verder. In ons overzicht eigen bijdrage hebben we alle zorg met een eigen bijdrage op een rij gezet.

Vergoeding van de eigen bijdrage

Heeft u een aanvullende verzekering? Dan kun je een vergoeding van de eigen bijdrage krijgen. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de gekozen aanvullende verzekering. In onze Vergoedingenwijzer zie je of je recht hebt op een vergoeding. 

Eigen bijdrage bij een maximale vergoeding

Er kan voor zorg uit de basisverzekering ook een maximale vergoeding gelden. Dan krijg je niet meer vergoed dan dat bedrag. Is de zorg die jij nodig hebt duurder? Dan noemen ze het bedrag dat jij moet bijbetalen ook een eigen bijdrage.