Eigen risico betalen, hoe werkt dit?

Stel: je hebt medicijnen voorgeschreven gekregen van de huisarts. Je gaat vervolgens naar de apotheek om ze op te halen. Voor medicijnen geldt een eigen risico. Dit bedrag betaal je eerst zelf voordat je een vergoeding krijgt. Het hangt van de situatie af hoe je dit bedrag moet betalen. We leggen het uit.

OHRA ontvangt de rekening van je zorgverlener

Stuurt jouw zorgverlener de rekening direct door naar OHRA? Dan betalen wij de rekening aan je zorgverlener. Dit kan bijvoorbeeld je ziekenhuis of apotheek zijn. Wij schieten het eigen risico bedrag dan voor. Dat geldt ook voor een eventuele eigen bijdrage, of als je meer zorg nodig hebt gehad dan je maximaal vergoed krijgt. 

Je krijgt van ons altijd een overzicht van bedragen die wij betaald hebben. Moet je een deel zelf betalen van de bedragen die wij hebben betaald? Bijvoorbeeld het eigen risico of een eigen bijdrage? Dan innen wij deze bedragen op dezelfde manier als je premie. Maak je gebruik van de regeling om je eigen risico gespreid te betalen? Dan krijg je geen aparte rekening voor het eigen risico. 

Je ontvangt de rekening van je zorgverlener

Wanneer je een rekening ontvangt, kun je deze direct declareren via de OHRA App of Mijn OHRA Zorgverzekering. Als je geen eigen risico meer hoeft te betalen, dan betalen wij de rekening voor je. Moet je nog wel een stukje eigen risico betalen, dan werkt het anders. Wij bekijken dan hoeveel eigen risico je nog moet betalen. Het bedrag dat overblijft, maken wij aan je over.

Je betaalt de rekening van de zorgverlener

Een andere optie is om de rekening van de zorgverlener eerst zelf te betalen. Je declareert deze betaalde rekening vervolgens met de OHRA App of via Mijn OHRA Zorgverzekering. Wij kijken vervolgens de vergoeding waar je recht op hebt. Ook hier is dit afhankelijk van hoeveel eigen risico je verbruikt hebt en of je het eigen risico gespreid betaalt.