Vergoeding van zorg tijdens de wintersport

Gaat u op wintersport? Dan is het goed te weten hoe u verzekerd bent. Vergoedt uw zorgverzekering de kosten als u in een privékliniek belandt? Of als u met een gipsvlucht naar Nederland wilt? Voorkom financiële tegenvallers en ga voldoende verzekerd op reis.

Wat vergoedt uw basisverzekering?

Met de basisverzekering bent u ook tijdens uw wintersportvakantie verzekerd voor de kosten van spoedeisende hulp. Het maakt niet uit in welk land u bent. Maar let op. U krijgt u alleen de kosten vergoed tot maximaal het Nederlandse tarief. Dit kan betekenen dat u moet bijbetalen. Stel, u belandt in een (privé)kliniek die hogere tarieven in rekening brengt dan in Nederland gebruikelijk is. In dat geval moet u zelf het bedrag boven het Nederlandse tarief betalen.

Moet u met een helikopter naar een ziekenhuis vervoerd worden? Dan krijgt u wel alle kosten vergoed. Er zijn namelijk geen Nederlandse tarieven voor helikoptervervoer. Uw basisverzekering vergoedt ook het vervoer met een skibanaan van de piste.

Wat vergoedt uw basisverzekering niet?

Sommige kosten vergoedt de basisverzekering sowieso niet. Bijvoorbeeld als u uw been breekt tijdens het skiën en graag naar huis wilt. Is dit niet medisch noodzakelijk? Dan wordt dit niet vergoed. Krijgt u van uw buitenlandse zorgverlener medicijnen met een werkzame stof die in Nederland niet zijn geregistreerd? Dan vergoedt uw basisverzekering deze ook niet. Voor al deze extra kosten kunt u zich apart verzekeren.

Extra vergoedingen met een aanvullende verzekering

Afhankelijk van uw aanvullende verzekering heeft u in het buitenland recht op extra vergoedingen. Biedt uw aanvullende verzekering werelddekking van spoedeisende zorg? Dan kunt u (een groot deel van) de medische kosten vergoed krijgen. Dus ook de kosten boven het Nederlandse tarief. Het moet dan wel gaan om zorg die in het Nederlandse basispakket zit. Sommige zorgverzekeraars vergoeden ook een eerdere terugkeer naar Nederland. Bijvoorbeeld als er een medische noodzaak is of als de zorg daar veel duurder is.

De vergoedingen van een aanvullende verzekering verschillen per verzekeraar. In de polisvoorwaarden leest u wat u precies vergoed krijgt.

Extra vergoedingen met een reisverzekering

Met een reisverzekering kunt u zich ook extra verzekeren voor de wintersport. Uw reisverzekering moet dan wel geneeskundige kosten vergoeden en/of wintersportdekking bieden. Bij een dekking van geneeskundige kosten kunt u (een groot deel van) de medische kosten in het buitenland vergoed krijgen. Het moet dan wel gaan om zorg uit het Nederlandse basispakket. Daarnaast kan uw reisverzekering ook de voorgeschreven medicijnen vergoeden die niet geregistreerd zijn in Nederland. Bij wintersportdekking moet u denken aan een vergoeding van:

  • Kosten door uw ongeval, bijvoorbeeld het vervoer per skibanaan.
  • Schade aan uw ski- of snowboarduitrusting.
  • Gipsvlucht terug naar Nederland.
  • Skipas en skihuur na een ongeval of ziekte.

Heeft u een aanvullende verzekering én een reisverzekering nodig?

Welke verzekeringen u nodig heeft, hangt af van de vergoedingen van uw verzekeringen en uw wensen. Die zijn voor iedereen verschillend. Controleer daarom voor uw vertrek wat uw vergoedingen zijn en wat u vergoed wilt hebben. De dekking van uw aanvullende verzekering kunt u tijdens een jaar niet zomaar wijzigen. De dekking van uw reisverzekering vaak wel.

Handig om bij u te hebben op reis

Hoe u ook verzekerd bent, het is altijd handig om de volgende gegevens bij u te hebben:

  • Europese verzekeringspas (EHIC): een bewijs dat u in Nederland een zorgverzekering heeft. Accepteert de buitenlandse zorgverlener uw EHIC? Dan hoeft u de kosten niet voor te schieten.
  • Europees Medisch Paspoort: hierin staan gegevens over uw gezondheidssituatie en medicijngebruik.
  • Een officiële verklaring van het Ministerie van Volksgezondheid als u medicijnen gebruikt die in het buitenland onder de Opiumwet vallen.
  • Contactgegevens van de hulpdiensten van uw Nederlandse verzekeraar(s).