Wat moet u doen bij een ski-ongeval?

Gaat u dit jaar op wintersport? Lekker genieten van de bergen en de buitenlucht? Het is verstandig om goed voorbereid te vertrekken. U kunt een paar skilessen nemen of vooraf oefeningen doen om spierpijn en blessures te voorkomen. Maar ook met een goede voorbereiding kan er iets gebeuren. Daarom is het goed om te weten wat u moet doen bij een ski-ongeval in het buitenland.

Hulpdienst zorgverzekeraar

Tijdens uw wintersportvakantie kan het voorkomen dat u direct medische zorg nodig heeft of dat u wordt opgenomen in het ziekenhuis. Er is dan sprake van spoedeisende zorg in het buitenland. De zorg kan niet wachten tot u weer thuis bent. In dit geval moet u altijd contact opnemen met de hulpdienst van uw zorgverzekeraar. Meestal staat het telefoonnummer vermeld op uw zorgpas. Bij de hulpdienst staat een team van Nederlandse verpleegkundigen dag en nacht klaar. Zij kunnen u doorverwijzen naar een goede (privé)kliniek. Ook helpen zij als er onduidelijkheid is door een verschil in taal. Als het nodig is, kunnen zij een tolk inschakelen.

Europese Zorgpas (EHIC)

Als u bij spoedeisende zorg in het buitenland meteen de hulpdienst belt, kunnen zij in de meeste gevallen zorgen dat de rekening rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar wordt gestuurd. De kosten waar u voor verzekerd bent, worden dan vergoed. Op vertoon van een Europese zorgpas (EHIC) kunt u in de meeste landen in Europa ook medisch noodzakelijke zorg krijgen. U hoeft dan meestal geen geld voor te schieten. Buitenlandse artsen en specialisten weten dan dat hun rekening door uw zorgverzekeraar wordt betaald. De Europese zorgpas kunt u gratis aanvragen.

Zorgkosten zelf betalen

Soms komt het voor dat een behandelaar wil dat de rekening direct betaald wordt. Ondanks het inschakelen van de hulpdienst of het tonen van de Europese zorgpas. U moet de rekening dan eerst zelf betalen. Deze kunt u indienen bij uw zorgverzekeraar en/of reisverzekeraar als u weer thuis bent. Bewaar daarom altijd de rekeningen, recepten, bonnetjes en eventueel medische indicatie die u in het buitenland krijgt.

Europees Medisch Paspoort

Gebruikt u medicijnen of heeft u gezondheidsproblemen? Dan kunt u een Europees Medisch Paspoort meenemen als u naar het buitenland gaat. Hierin staan gegevens over uw medicijngebruik, ziekte of aandoening. Uw gezondheidssituatie is dan direct voor iedereen duidelijk. Ook staan er contactgegevens in van uw behandelend arts en personen die bij spoed gewaarschuwd kunnen worden.