Werken in het buitenland

Woont u in Nederland en werkt u in loondienst in het buitenland? De regel is dat u een zorgverzekering afsluit in het land waar u werkt. Het land waar u gaat werken bepaalt hoe de zorg voor u geregeld is.

In welk land gaat u werken?

Gaat u in het buitenland werken? Controleer eerst of dit land een verdragsland is of niet.

 • Werken in een verdragsland.
  U bent verzekerd in het verdragsland. De informatie op deze pagina is voor u bedoeld. Bekijk hier de regels als u werkt u op basis van detachering.
 • Korter dan drie maanden werken in een niet-verdragsland.
  U kunt voor zorg verzekerd blijven in Nederland. U kunt bij uw huidige zorgverzekeraar blijven. U hoeft niets te doen.
 • Langer dan drie maanden werken in een niet-verdragsland.
  U kunt voor zorg niet verzekerd blijven in Nederland. Neem contact op met een zorgverzekeraar in uw werkland om u te verzekeren.

Let op: werkt u in Nederland voor een werkgever én in het buitenland voor een andere werkgever? Dan bent u niet automatisch in Nederland verzekerd. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) bepaalt in welk land u verzekerd bent.

U woont in Nederland en werkt in een verdragsland (formulier E-106/S1)

Wanneer u in een verdragsland werkt, dan bent u in dat land voor zorg verzekerd. U kunt geen zorgverzekering afsluiten in Nederland. U moet zelf een zorgverzekering in uw werkland regelen:

 • U meldt zich aan bij een ziektekostenverzekeraar in uw werkland.
 • Deze verzekeraar schrijft u in, en u bent in uw werkland verzekerd voor zorg.
 • U ontvangt van uw buitenlandse ziektekostenverzekeraar het verdragsformulier 106/S1. Het is mogelijk dat u meerdere, dezelfde verdragsformulieren ontvangt. U hoeft deze formulieren niet in te vullen.
 • U stuurt het verdragsformulier(en) 106/S1/121 naar CZ. Dit is de enige zorgverzekeraar in Nederland die de administratie verzorgt voor mensen die in het buitenland verzekerd zijn.
 • Wij beëindigen uw Nederlandse zorgverzekering.

Vergoeding van medische kosten in Nederland

Met uw buitenlandse ziektekostenverzekeraar kunt u ook in Nederland een vergoeding van medische kosten krijgen. Nadat u de verdragsformulier(en) 106/S1/121 naar CZ heeft gestuurd, ontvangt u van CZ een zogenaamde Verdragspolis. CZ is de enige verzekeraar in Nederland die de Verdragspolis mag afsluiten.

Met de Verdragspolis krijgt u in Nederland een vergoeding van medische kosten. U heeft recht op dezelfde vergoeding als van de Nederlandse zorgverzekering. U betaalt geen premie voor uw Verdragspolis.

Voor extra vergoedingen kunt u een Nederlandse aanvullende verzekering afsluiten. Omdat u geen Nederlandse basisverzekering heeft, maar de Verdragspolis, betaalt u bij OHRA een toeslag van 25% op uw aanvullende verzekering.

Hoe zijn uw partner en gezinsleden verzekerd?

Hebben uw partner of gezinsleden ouder dan 18 jaar een inkomen in Nederland? Dan blijven zij verzekerd in Nederland. Zij moeten zelf een Nederlandse zorgverzekering afsluiten. Kinderen jonger dan 18 jaar kunnen gratis ingeschreven worden op de polis van u of uw partner.

Werken uw partner of gezinsleden niet in Nederland? Dan moeten zij zich voor zorg verzekeren via de werknemer in het gezin (die in een verdragsland werkt):

 • Uw gezinsleden melden zich aan bij CZ, de enige zorgverzekeraar in Nederland die de administratie mag voeren voor mensen die in het buitenland verzekerd zijn.
 • U ontvangt het aanmeldingsformulier voor de Verdragspolis. Uw gezinsleden vullen hierop hun gegevens in en leveren dit in bij CZ
 • CZ beslist vervolgens hoe het zit met uw zorgverzekering:
  - Uw gezinsleden kunnen geregistreerd worden via u als werknemer.
  Zij krijgen een Verdragspolis en hebben recht op een vergoeding van medische kosten in Nederland. De dekking is gelijk aan de Nederlandse zorgverzekering. Uw gezinsleden betalen hiervoor geen premie. Uw gezinsleden moeten zelf hun huidige zorgverzekering bij OHRA stopzetten.
  - Uw gezinsleden kunnen niet via u als werknemer geregistreerd worden.
  In dat geval krijgt u hiervan bericht van CZ.

Aanvullende verzekering voor uw gezinsleden

Uw gezinsleden kunnen bovenop de Verdragspolis ook een aanvullende verzekering afsluiten. Omdat zij geen basisverzekering hebben maar een Verdragspolis, betalen zij bij OHRA een toeslag van 25 procent voor een aanvullende verzekering.