Werken in Nederland

Werkt u in Nederland, maar woont u in een ander land? U bent dan verplicht in Nederland een zorgverzekering af te sluiten. U kunt ook zorg in uw woonland krijgen. Welke regels precies voor u gelden, zijn afhankelijk van het land waar u woont.

In welk land woont u?

Gaat u in Nederland werken? Controleer eerst of uw woonland een verdragsland is.

  • U woont in een EU/EER-land of ander verdragsland.
    U bent verplicht voor uzelf een zorgverzekering in Nederland af te sluiten. Uw gezinsleden kunnen geen zorgverzekering in Nederland afsluiten. Zij kunnen soms wel meeverzekerd worden.
  • U woont niet in een verdragsland.
    U bent verplicht voor uzelf een zorgverzekering in Nederland af te sluiten. Uw gezinsleden kunnen geen zorgverzekering in Nederland afsluiten. U moet voor uw gezin in uw woonland een zorgverzekering afsluiten.

Let op: werkt u in Nederland voor een werkgever én in het buitenland voor een andere werkgever? Dan bent u niet automatisch in Nederland verzekerd. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) bepaalt in welk land u verzekerd bent.

Uw zorgverzekering in Nederland

Bent u verplicht zich te verzekeren in Nederland, dan kunt u bij OHRA een zorgverzekering aanvragen. Omdat iedere situatie anders is, behandelen wij uw aanvraag telefonisch via 0264004040. Voor uw OHRA Zorgverzekering betaalt u een vaste premie. Via uw werkgever betaalt u een inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet.

U moet zich binnen vier maanden aanmelden bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Doet u dit niet of te laat? Dan kan dit nadelige gevolgen voor u hebben.

Woont u in een verdragsland? (formulier E106/S1)

Is uw woonland een verdragsland? Dan kunt u bij uw Nederlandse zorgverzekeraar het verdragsformulier 106 aanvragen. Met dit formulier meldt u zich aan bij een verzekeraar in uw woonland. Deze verzekeraar beslist of uw gezinsleden meeverzekerd kunnen worden. U heeft in uw woonland recht op de wettelijk verzekerde zorg van dat land. U heeft ook recht op zorg uit uw Nederlandse zorgverzekering. Heeft u een zorgverzekering bij ons? Neem dan telefonisch contact ons op om formulier E106/S1 aan te vragen.

Met de Europese zorgpas (EHIC) heeft u in andere EU/EER-landen en Zwitserland recht op medisch noodzakelijk zorg. U kunt de EHIC bij uw Nederlandse zorgverzekeraar aanvragen. De EHIC is niet geldig voor zorg in uw woonland.

Woont u niet in een verdragsland?

Uw Nederlandse zorgverzekering vergoedt ook spoedeisende medische zorg in uw woonland of in een ander land. Lees in de vergoedingenwijzer meer over de vergoeding van zorg in het buitenland.

Zorg voor uw meeverzekerde gezinsleden

Zijn uw gezinsleden meeverzekerd op uw verdragsformulier 106? Dan hebben zij in uw woonland recht op de wettelijke verzekerde zorg van dat land. In Nederland hebben zij recht op de zorg uit de basisverzekering.

Wonen uw meeverzekerde gezinsleden in een EU/EER-land of Zwitserland? Dan kunnen zij bij Zorginstituut Nederland een Europese zorgpas (EHIC) aanvragen. Met de EHIC hebben zij in deze landen recht op medisch noodzakelijke zorg. Zij kunnen de EHIC ook gebruiken in Nederland. De EHIC is niet geldig voor zorg in hun woonland.