Werken in het buitenland

Ga je tijdelijk of voor langere tijd werken in het buitenland? Met de Buitenlandwijzer ontdek je in een paar stappen wat dit betekent voor jouw zorgverzekering. Specifiek voor het land waar je gaat werken.

Werken in de EU/EER of een ander verdragsland

Onze overheid heeft voor Nederlanders die werken in het buitenland, afspraken gemaakt over medische zorg. De landen waar deze afspraken mee zijn gemaakt heten de verdragslanden. Vanaf de eerste dag dat je in een verdragsland gaat werken ben je in dat land verzekerd. Jouw Nederlandse zorgverzekering geldt niet zolang je in het buitenland werkt.

Landen van de Europese Unie (EU):

België, Bulgarije, Cyprus (het Griekse deel), Denemarken. Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Landen van de Europese Economische Ruimte (EER):

IJsland, Liechtenstein, Noorwegen.

Overige verdragslanden:

Verenigde Staten van Amerika, Zwitserland, Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië, Noord-Macedonië, Marokko, Montenegro, Servië, Tunesië en Turkije.

Werken in Australië

Ga je 3 maanden of korter in Australië werken? Dan blijf je voor zorg verzekerd via jouw OHRA Zorgverzekering en aanvullende verzekeringen. En blijf je ook premie betalen in Nederland.

EHIC-pas

Het is handig om een EHIC-zorgpas mee te nemen naar Australië. Met de EHIC-pas ziet de zorgverlener dat je verzekerd bent voor medische zorg. In Australië hoef je dan vaak geen kosten voor te schieten. OHRA-verzekerden kunnen de EHIC-pas gratis aanvragen in Mijn OHRA Zorgverzekering.

3 maanden of langer werken

Ga je langer dan 3 maanden in Australië werken? Dan moet je je vanaf de 1e werkdag in Australië verzekeren voor zorg. Dit kan in Australië via Medicare Services of een ziektekostenverzekeraar in Australië.

Voor deze situaties bestaat er ook een particuliere ziektekostenverzekering in Nederland. Deze kun je afsluiten via OOM Verzekeringen. Bij terugkeer in Nederland ben je verplicht om binnen 4 maanden weer een zorgverzekering in Nederland af te sluiten.

Werken in een ander land (géén verdragsland)

Werk je korter dan 3 maanden in een 'niet verdragsland'? Dan kun je voor zorg verzekerd blijven in Nederland. Ga je daar langer dan 3 maanden werken? Dan moet je je verzekeren in het land waar je werkt.