Verzekeringsverklaring buitenland

Met sommige landen heeft Nederland aparte afspraken gemaakt. U kunt een bewijs aanvraag waarmee u in het buitenland kunt aantonen dat u een zorgverzekering heeft afgesloten.

Formulier 111

Gaat u naar Bosnië, Herzegovina, Kaap-Verdië, Marokko, Montenegro, Servië, Tunesië of Turkije? Dan geldt het formulier 111. Met dit formulier kunt u aantonen dat u verzekerd bent als u in het buitenland onverwacht medische zorg nodig heeft. U hoeft de kosten van de zorgverlener niet eerst zelf voor te schieten. Niet alle zorgverleners in het buitenland accepteren dit formulier. In dat geval moet u de rekening eerst zelf betalen. Deze kunt u vervolgens declareren bij OHRA. U kunt het formulier bij OHRA telefonisch aanvragen. U bent niet verplicht om het formulier mee te nemen.

Niet alle zorgverleners in deze landen accepteren het formulier 111.  Soms moet u eerst met dit formulier naar een lokale verzekeraar. Accepteert de zorgverlener het formulier 111 vervolgens niet? Dan moet u de kosten zelf voorschieten en deze later bij ons declareren.  Accepteert de zorgverlener het formulier 111 wel? Dan betaalt u zelf geen kosten (behalve de eventuele eigen bijdrage).

Gaat u naar Rusland of Wit-Rusland?

Gaat u naar Rusland of Wit-Rusland? Dan is het verplicht om een verzekeringsverklaring (buitenlandverklaring) mee te nemen. Deze verzekeringsverklaring geeft u geen recht op medische zorg. Aanvraag van de verzekeringsverklaring is alléén mogelijk als u deze nodig heeft voor het verkrijgen van een visum. U kunt deze verklaring telefonisch opvragen.

Welke informatie hebben wij nodig?

Voor de aanvraag van een formulier 111 of verzekeringsverklaring hebben wij onderstaande informatie nodig:

  • Het land waarvoor het formulier 111 of de verzekeringsverklaring voor bestemd is.
  • De personen voor wie het formulier 111 of de verzekeringsverklaring moet worden afgegeven.
  • Voor welke periode het formulier 111 of de verzekeringsverklaring moet worden afgegeven. Het is niet mogelijk het formulier 111 of de verzekeringsverklaring voor onbepaalde tijd aan te vragen.
  • De reden van het verblijf in het betreffende land: vakantie of werk.