Detachering in een land met speciale afspraken

Wordt u gedetacheerd naar een land waarmee Nederland speciale afspraken heeft? Dan blijft u verzekerd in Nederland. U kunt uw zorgverzekering van OHRA houden. Voor uw gezinsleden kunnen andere regels gelden.

Om welke landen gaat het?

Nederland heeft speciale afspraken met Australië, Canada, Chili, Egypte, Israël, Japan, de Kanaaleilanden, Man, Nieuw Zeeland, Uruguay, de Verenigde Staten en Zuid-Korea.

Wat u vooraf moet regelen

  • U heeft een detacheringsverklaring van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dit is het verdragsformulier (E)101/A1.
  • U informeert ons dat u tijdelijk in het buitenland gaat werken. Wij kunnen om een kopie van de detacheringsverklaring vragen.

Zorg in Nederland en in uw detacheringsland

Bent u in Nederland en heeft u medische zorg nodig? Dan declareert u de kosten zoals u dat gewend bent. Zorgkosten uit het buitenland kunt u ook bij ons declareren. Wij vergoeden dan maximaal het tarief dat gebruikelijk is bij dezelfde zorg in Nederland. Is de zorg in uw detacheringsland duurder dan dit tarief? Dan betaalt u het verschil zelf. Een aanvullende verzekering van OHRA vergoedt wel alle gemaakte kosten. Bekijk in de vergoedingenwijzer de vergoeding van zorg in het buitenland.

Gaat uw partner of gezin mee naar het buitenland?

Gaat u korter dan een jaar naar het buitenland? Dan gelden voor uw gezinsleden die met u mee gaan dezelfde regels als u voor u. Zij krijgen in het detacheringsland de kosten voor medische zorg vergoedt van uit hun Nederlandse zorgverzekering.

Gaat u langer dan een jaar naar het buitenland? Dan stopt de Nederlandse zorgverzekering voor uw gezinsleden in het detacheringsland. Zij kunnen zich dan in uw detacheringsland verzekeren. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Let op: gaat u langer dan een jaar naar Australië, Canada, Israël, Verenigde Staten of Zuid-Korea en gaat uw gezin mee? Dan zijn uw gezinsleden wel verplicht hun Nederlandse zorgverzekering aan te houden.

Blijft uw partner of gezin in Nederland?

Wanneer uw gezinsleden in Nederland blijven, dan blijven zij ook verzekerd in Nederland. Zij kunnen hun Nederlandse zorgverzekering gewoon houden. Voor hen verandert niets.