Detachering in een land met speciale afspraken

Wordt u gedetacheerd naar een land waarmee Nederland speciale afspraken heeft? Dan blijft u verzekerd in Nederland. U kunt uw zorgverzekering van OHRA houden. Voor uw gezinsleden kunnen andere regels gelden.

Om welke landen gaat het?

Nederland heeft speciale afspraken met Canada, Chili, India, Japan, de Kanaaleilanden, Man, de Verenigde Staten en Zuid-Korea.

Wat u vooraf moet regelen

  • U heeft een detacheringsverklaring van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dit is het verdragsformulier (E)101/A1.
  • U informeert ons dat u tijdelijk in het buitenland gaat werken. Wij kunnen om een kopie van de detacheringsverklaring vragen.

Zorg in Nederland en in uw detacheringsland

Bent u in Nederland en heeft u medische zorg nodig? Dan declareert u de kosten zoals u dat gewend bent. Zorgkosten uit het buitenland kunt u ook bij ons declareren. Wij vergoeden dan maximaal het tarief dat gebruikelijk is bij dezelfde zorg in Nederland. Is de zorg in uw detacheringsland duurder dan dit tarief? Dan betaalt u het verschil zelf. Een aanvullende verzekering van OHRA vergoedt wel alle gemaakte kosten. Bekijk in de vergoedingenwijzer de vergoeding van zorg in het buitenland.

Gaat uw partner of gezin mee naar het buitenland?

Hoe zij zich kunnen verzekeren is afhankelijk van hun situatie.

Uw partner (of uw kind) werkt in het buitenland of krijgt een uitkering op grond van een buitenlandse wettelijke regeling.
Uw partner (of uw kind) kunnen niet in Nederland verzekerd zijn. Zij krijgen ook geen zorg meer voor rekening van Nederland. Zij moeten hun huidige verzekering stopzetten en zich vanaf de 1e dag in het buitenland verzekeren voor zorg. Meld ze aan bij een ziektekostenverzekeraar. Informeer bij deze verzekeraar hoe het zit met de vergoeding van zorg.

Uw partner (of uw kind) werkt niet in het buitenland en krijgt geen uitkering op grond van een buitenlandse wettelijke regeling.
Vraag bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een onderzoek verzekering Wlz aan. U kunt dit onderzoek op 2 manieren bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) aanvragen: Online met uw DigiD. Of door het formulier uit te printen, in te vullen en op te sturen:
SVB Onderzoek verzekering Wlz
Postbus 18607
3501 CR Utrecht
Raadpleeg de SVB voor meer informatie over het onderzoek verzekering Wlz.

  • Is uw partner (of uw kind) verzekerd voor de Wlz? Dan zijn zij verplicht een Nederlandse zorgverzekering te houden.
  • Is uw partner (of uw kind) niet verzekerd voor de Wlz? Dan moeten zij hun huidige verzekering stopzetten en zich in het buitenland verzekeren voor zorg. Meld ze daar aan bij een ziektekostenverzekeraar of sluit een particuliere verzekering voor ze af.

Blijft uw partner of gezin in Nederland?

Wanneer uw gezinsleden in Nederland blijven, dan blijven zij ook verzekerd in Nederland. Zij kunnen hun Nederlandse zorgverzekering gewoon houden. Voor hen verandert niets.