Heeft de Brexit gevolgen voor uw situatie?

Deze informatie is vernieuwd op 11 april 2019

De EU heeft het Verenigd Koninkrijk tot 31 oktober 2019 uitstel gegeven voor het vertrek uit de EU. Komt het Verenigd Koninkrijk eerder tot een compromis? Dan kan de Brexit ook eerder dan 31 oktober plaatsvinden. Is er op 31 oktober geen akkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk? Dan kan ofwel sprake zijn van nieuw uitstel, of een no-deal. Bij een no-deal is op 31 oktober sprake van een zogenaamde ‘harde Brexit’.

Uiteraard zullen wij de ontwikkelingen blijven volgen. De antwoorden op onderstaande veelgestelde vragen, zijn dan ook gebaseerd op de meest actuele informatie.

Goed om te weten:
  • De volgende landen vallen onder het Verenigd Koninkrijk: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.
  • Deze informatie kan tussentijds wijzigen door nieuwe ontwikkelingen.

Veelgestelde vragen over de brexit en de zorgverzekering

Wij kunnen ons goed voorstellen dat u vragen heeft over de gevolgen van de brexit en uw Zorgverzekering. Hieronder geven wij antwoord op de meest gestelde vragen.

Gedurende de termijn van het verleende uitstel (tot 31 oktober 2019) verandert er helemaal niets voor u. Er zijn dan ook geen gevolgen voor uw zorgverzekering.

Is er op 31 oktober geen akkoord en komt er geen verder uitstel? Dan is vanaf dat moment sprake van een ‘harde’ Brexit. In dit geval ligt het anders als u op vakantie gaat naar het Verenigd Koninkrijk. Uw Europese Zorgpas (EHIC) is bij een 'harde' brexit niet meer bruikbaar in het Verenigd Koninkrijk. Dit betekent helaas dat u eventuele rekeningen voor spoedeisende zorg eerst zelf moet voorschieten. U declareert uw rekeningen daarna bij OHRA. Heeft u alleen een basisverzekering? Dan krijgt u de kosten vergoed tot maximaal het bedrag zoals dat in Nederland geldt voor de behandeling. Heeft u een aanvullende verzekering? Dan krijgt u alle kosten vergoed. Bekijk meer over uw vergoeding voor spoedeisende zorg in het buitenland.

Tip
Heeft u geen aanvullende verzekering? Sluit dan een reisverzekering af met dekking voor Geneeskundige kosten.

Woont u in het Verenigd Koninkrijk en bent u voor zorg bij OHRA verzekerd? Geen probleem: ook na de brexit loopt uw OHRA Zorgverzekering gewoon door.

Maar: er is wel één aandachtspunt.
Is er op 31 oktober geen akkoord en komt er geen verder uitstel? Dan is er sprake van een ‘harde’ Brexit. Heeft u Verdragsformulier E106 gekregen? Dan is dit formulier na een 'harde' brexit niet meer geldig. Het is verstandig om te informeren of u in het Verenigd Koninkrijk gebruik kan maken van de voorzieningen van de National Health Service (NHS). Is dat niet het geval? Dan krijgt u een vergoeding vanuit uw OHRA Zorgverzekering.

Uw Nederlandse zorgverzekering blijft gewoon geldig. Ook als er op 31 oktober geen akkoord of nieuw uitstel komt en er sprake is van een ‘harde’ Brexit. Dit betekent echter wel dat u uw Europese Zorgpas (EHIC) niet meer gebruiken in het Verenigd Koninkrijk.

Dit betekent helaas dat u eventuele rekeningen voor spoedeisende zorg eerst zelf moet voorschieten. U declareert uw rekeningen daarna bij OHRA. Heeft u alleen een basisverzekering? Dan krijgt u de kosten vergoed tot maximaal het bedrag zoals dat in Nederland geldt voor de behandeling. Heeft u een aanvullende verzekering? Dan krijgt u alle kosten vergoed. Bekijk meer over uw vergoeding voor spoedeisende zorg in het buitenland.

Tip
Check of u in het Verenigd Koninkrijk gebruik kan maken van de voorzieningen van de National Health Service (NHS). U kunt ook een reisverzekering afsluiten met dekking voor geneeskundige kosten. Let wel goed op het aantal dagen dat u maximaal in het buitenland kunt verblijven!

Werkt u in het Verenigd Koninkrijk of krijgt u pensioen uit het Verenigd Koninkrijk? Of bent u gezinslid van iemand die werkt in het Verenigd Koninkrijk of pensioen ontvangt uit het Verenigd Koninkrijk? Dan bent u verzekerd via een verdragspolis. Is er op 31 oktober geen akkoord en komt er geen verder uitstel? Dan is vanaf dat moment sprake van een ‘harde’ Brexit. Dit betekent dat uw verdragspolis vanaf dat moment stopt.

Werkt u in het Verenigd Koninkrijk? Dit zijn de gevolgen:
Dan bent u na een 'harde' brexit alléén nog voor zorgkosten verzekerd in het Verenigd Koninkrijk. Het is verstandig om bij uw ziektekostenverzekeraar in het VK te vragen hoe het zit met de vergoeding van zorg die u in Nederland krijgt.

Krijgt u pensioen uit het Verenigd Koninkrijk? Of bent u gezinslid van iemand die in het Verenigd Koninkrijk werkt of vanuit het Verenigd Koninkrijk pensioen ontvangt?
In dit geval moet u zich in Nederland voor zorg verzekeren. Doe dit binnen 4 maanden vanaf het moment dat uw Verdragspolis vervalt. Uiteraard kunt u kiezen voor de Zorgverzekering van OHRA.

Goed om te weten:
Uw Verdragspolis loopt via CZ. Dit is de enige zorgverzekeraar in Nederland die van de wetgever de administratie mag verzorgen voor mensen die in het buitenland verzekerd zijn voor zorg. Omdat uw Verdragspolis bij een 'harde' brexit stopt, krijgt u in dat geval meer informatie hierover van CZ.

Veelgestelde vragen voor andere verzekeringen

Heeft u vragen over de gevolgen van de brexit en andere verzekeringen?
Deze vindt u hieronder.

Het Verenigd Koninkrijk was geen lid van Schengen. Paspoortcontroles zijn dus niet nieuw. Het kan wel voorkomen dat de rijen langer zijn door meer uitgebreide controles of minder beschikbaar douanepersoneel.
Extra kosten hierbij kunt u niet claimen op uw OHRA Reisverzekering. Het is dus raadzaam om vroeg aanwezig te zijn.

Nee. Uw OHRA Reisverzekering blijft hetzelfde. Ook blijft de dekking in het Verenigd Koninkrijk hetzelfde. Verandert hier toch iets in? Dan ontvangt u hiervan van ons bericht.

Uw OHRA Autoverzekering blijft gewoon geldig in het Verenigd Koninkrijk. U kunt hierbij dezelfde groene kaart blijven gebruiken. Voor de zekerheid is het wel handig om de groene kaart mee te nemen als bewijs.

Ja. De doorlopende reisverzekering, kortlopende reisverzekering en annuleringsverzekering hebben Europa- of werelddekking. Het Verenigd Koninkrijk valt hier dus ook onder. Voor verdere informatie over de dekking verwijzen wij u naar de polisvoorwaarden.

Ja. Uw aansprakelijkheidsverzekering biedt dekking over de hele wereld. Schade die u aan personen of zaken in het Verenigd Koninkrijk veroorzaakt kunnen daarom ingediend worden op de aansprakelijkheidsverzekering. Als de schade is ingediend, bekijken wij of deze gedekt is op uw aansprakelijkheidsverzekering

Ja. De rechtsbijstandverzekering biedt ook na de brexit dekking voor conflicten met partijen in het Verenigd Koninkrijk. U kunt uw conflict melden bij DAS Rechtsbijstand. Zij zullen deze inhoudelijk behandelen en bekijken of er dekking is op uw rechtsbijstandverzekering.

Ja, deze dekking geldt wereldwijd. Voor verdere informatie over de dekking verwijzen wij je naar de polisvoorwaarden.