Heeft de Brexit gevolgen voor uw situatie?

Deze informatie is vernieuwd op 22 april 2020

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de Europese unie (EU) op 31 januari 2020 om middernacht Nederlandse tijd verlaten. De EU en het VK bereikten op 17 oktober 2019 een akkoord over het vertrek uit de EU en een overgangsperiode. Nu geldt een overgangsfase tot en met 31 december 2020 Tijdens deze periode blijven alle EU-regels en wetten gelden voor het VK. De overgangsperiode kan nog met 2 jaar worden verlengd. Hier moeten dan wel de EU en het VK mee instemmen.

Natuurlijk blijven wij de ontwikkelingen volgen. De antwoorden op onderstaande veelgestelde vragen, zijn dan ook gebaseerd op de meest actuele informatie.

Goed om te weten:
  • De volgende landen vallen onder het Verenigd Koninkrijk: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.
  • Deze informatie kan tussentijds wijzigen door nieuwe ontwikkelingen.

Veelgestelde vragen over de brexit en de zorgverzekering

Wij kunnen ons goed voorstellen dat je vragen hebt over de gevolgen van de brexit en jouw Zorgverzekering. Hieronder geven wij antwoord op de meest gestelde vragen.

Tijdens de overgangsfase (tot en met 31 december 2020) verandert er helemaal niets voor jou. Er zijn dan ook geen gevolgen voor jouw zorgverzekering en je krijgt spoedeisende zorg in het buitenland vergoed. Jouw Europese Zorgpas (EHIC) blijft geldig.

De situatie na 31 december 2020 is nog niet bekend.

Woon je in het Verenigd Koninkrijk en ben je voor zorg bij OHRA verzekerd? Geen probleem: ook tijdens de overgangsfase (tot en met 31 december 2020) loopt jouw OHRA Zorgverzekering gewoon door.

Tijdens de overgangsfase (tot en met 31 december 2020) verandert er helemaal niets voor jou. Er zijn dan ook geen gevolgen voor jouw zorgverzekering en je krijgt spoedeisende zorg in het buitenland vergoed. Jouw Europese Zorgpas (EHIC) blijft geldig.

De situatie na 31 december 2020 is nog niet bekend.

Werk je in het Verenigd Koninkrijk? Of ben je gezinslid van iemand die werkt in het Verenigd Koninkrijk? Dan ben je verzekerd via een verdragspolis. Tijdens de overgangsfase (tot en met 31 december 2020) loopt jouw verdragspolis gewoon door.

De situatie na 31 december 2020 is nog niet bekend.

Veelgestelde vragen voor andere verzekeringen

Heb je vragen over de gevolgen van de brexit en andere verzekeringen?
Deze vind je hieronder.

Annulering van je reis vanwege de onzekerheden over de Brexit is niet verzekerd onder de annuleringsverzekering of reisverzekering.

Vertraging tijdens jouw terugreis is niet verzekerd via de annuleringsverzekering of de reisverzekering.

Het Verenigd Koninkrijk was geen lid van Schengen. Paspoortcontroles zijn dus niet nieuw. Het kan wel voorkomen dat de rijen langer zijn door meer uitgebreide controles of minder beschikbaar douanepersoneel.
Extra kosten hierbij kun je niet claimen op jouw OHRA Reisverzekering. Het is dus verstandig om vroeg aanwezig te zijn.

Heb je een caravanverzekering? Dan ben je verzekerd in alle landen die op de groene kaart van het trekkende voertuig staan. Jouw vouwwagen of toercaravan is dus verzekerd in het Verenigd Koninkrijk. Voor de zekerheid is het wel handig om de groene kaart mee te nemen als bewijs. De groene kaart voor jouw caravanverzekering vraag je aan via jouw autoverzekering. Heb je geen groene kaart voor jouw caravan? Dan kun je deze aanvragen via ons contactformulier.

Jouw OHRA Autoverzekering of motorverzekering blijft gewoon geldig in het Verenigd Koninkrijk. Je bent verzekerd in alle landen die op jouw groene kaart staan. Voor de zekerheid is het wel handig om de groene kaart mee te nemen als bewijs. Jouw huidige groene kaart kun je blijven gebruiken. Heb je geen groene kaart meer? Dan kun je deze downloaden via Mijn OHRA.

Ja. De doorlopende reisverzekering, kortlopende reisverzekering en annuleringsverzekering hebben Europa- of werelddekking. Het Verenigd Koninkrijk valt hier dus ook onder. Voor verdere informatie over de dekking verwijzen wij je naar de polisvoorwaarden.

Ja. Jouw aansprakelijkheidsverzekering biedt dekking over de hele wereld. Veroorzaak je schade aan personen of zaken in het Verenigd Koninkrijk? Dan kun je een schade melden op jouw aansprakelijkheidsverzekering. Als de schade is ingediend, bekijken wij of deze verzekerd is op jouw aansprakelijkheidsverzekering

Ja. De rechtsbijstandverzekering biedt ook na de brexit dekking voor conflicten met partijen in het Verenigd Koninkrijk. Je kunt jouw conflict melden bij DAS Rechtsbijstand. Zij  behandelen deze inhoudelijk behandelen en bekijken of er dekking is op jouw rechtsbijstandverzekering.

Ja, deze dekking geldt wereldwijd. Voor verdere informatie over de dekking verwijzen wij je naar de polisvoorwaarden.