Heeft de Brexit gevolgen voor jouw situatie?

Deze informatie is vernieuwd op 27 juli 2021.

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de Europese unie (EU) op 31 januari 2020 om middernacht Nederlandse tijd verlaten.

Er gold een overgangsfase tot en met 31 december 2020. Tijdens deze periode bleven alle EU-regels en wetten gelden voor het VK. 

Op 24 december hebben de EU en het VK een akkoord bereikt voor de afspraken die per 1 januari 2021 gelden. De precieze invulling van deze afspraken is nog onbekend. Natuurlijk blijven wij de ontwikkelingen volgen. De antwoorden op onderstaande veelgestelde vragen zijn dan ook gebaseerd op de meest actuele informatie.

Goed om te weten:

 • De volgende landen vallen onder het Verenigd Koninkrijk: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland
 • Deze informatie kan tussentijds wijzigen door nieuwe ontwikkelingen

Veelgestelde vragen over de brexit en de zorgverzekering

Wij kunnen ons goed voorstellen dat je vragen hebt over de gevolgen van de brexit en jouw zorgverzekering. Hieronder geven wij antwoord op de meest gestelde vragen.

 • Ik ga op vakantie naar het Verenigd Koninkrijk. Ben ik goed verzekerd voor zorg?

  Vanaf 1 januari 2021 sprake is van de volgende situaties:

  1. Je verbleef op 31 december 2020 in het Verenigd Koninkrijk en je verblijft daar nu nog steeds: je valt nog onder het terugtredingsakkoord. In dit geval zijn er geen gevolgen voor je zorgverzekering en krijg je spoedeisende zorg in het buitenland vergoed. Ook je Europese Zorgpas (EHIC) blijft geldig totdat je terugkeert naar Nederland
  2. Zorg bij tijdelijk verblijf is in het Brexit akkoord geregeld. De EHIC blijft geldig. De landen van het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Noord-Ierland, Schotland en Wales) worden gezien als een verdragsland buiten de EU/EER. Het Verenigd Koninkrijk behoort dus niet meer tot de EU/EER.
 • Ik woon in het Verenigd Koninkrijk. Wat verandert er voor mij?

  Woon je in het Verenigd Koninkrijk en ben je voor zorg bij OHRA verzekerd? Zolang je in Nederland blijft werken, duurt je verzekering voort. Ben je gedetacheerd naar het Vergenigd Koninkrijk dan blijft de detachering doorlopen tot de einddatum van de A1 verklaring (Europees formulier)

 • Ik studeer in het Verenigd Koninkrijk. Wat nu?

  Op dit moment is nog niet geheel duidelijk wat de situatie per 1 januari 2021 is. We weten wel dat we per 1 januari 2021 sprake is van volgende situaties:

  1. Je verbleef op 31 december 2020 in het Verenigd Koninkrijk en je verblijft daar nu nog steeds: je valt nog onder het terugtredingsakkoord. In dit geval zijn er geen gevolgen voor je zorgverzekering en krijg je spoedeisende zorg in het buitenland vergoed. Ook je Europese Zorgpas (EHIC) blijft geldig totdat je terugkeert naar Nederland
  2. Je bent na 31 december 2020 naar het Verenigd Koninkrijk gereisd: In dit geval is het nieuwe akkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk van toepassing. Dit is ingegaan per 1 januari 2021. Je EHIC-pas is geldig. De landen van het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Noord-Ierland, Schotland en Wales) worden voor de EHIC gezien als een verdragsland buiten de EU/EER.

Veelgestelde vragen voor andere verzekeringen

Heb je vragen over de gevolgen van de brexit en andere verzekeringen? Deze vind je hieronder.

 • Ik kom terug uit het Verenigd Koninkrijk. Ben ik verzekerd als ik te laat ben voor mijn boot, trein of vliegtuig mis. Bijvoorbeeld door oponthoud bij de grenscontroles?

  Annulering van je reis vanwege de onzekerheden over de Brexit is niet verzekerd onder de annuleringsverzekering of reisverzekering.

 • Ik kom na 31 januari 2020 terug uit het Verenigd Koninkrijk. Ben ik verzekerd voor vertraging als ik mijn boot, trein of vliegtuig mis?

  Vertraging tijdens jouw terugreis is niet verzekerd via de annuleringsverzekering of de reisverzekering.

 • Door intensieve paspoortcontroles loop ik vertraging op en maak ik extra kosten. Valt dit onder mijn reisverzekering?

  Het Verenigd Koninkrijk was geen lid van Schengen. Paspoortcontroles zijn dus niet nieuw. Het kan wel voorkomen dat de rijen langer zijn door meer uitgebreide controles of minder beschikbaar douanepersoneel. Extra kosten hierbij kun je niet claimen op jouw OHRA Reisverzekering. Het is dus verstandig om vroeg aanwezig te zijn.

 • Ik ga met mijn auto en caravan naar het Verenigd Koninkrijk. Ben ik verzekerd als mijn caravan beschadigd raakt door een ongeval?

  Heb je een caravanverzekering? Dan ben je verzekerd in alle landen die op het internationaal verzekeringsbewijs (IVB of groene kaart) van het trekkende voertuig staan. Jouw vouwwagen of toercaravan is dus verzekerd in het Verenigd Koninkrijk. Voor de zekerheid is het wel handig om een internationaal verzekeringsbewijs (IVB) mee te nemen als bewijs, deze kan gewoon op wit papier geprint worden. Een internationaal verzekeringsbewijs voor jouw caravanverzekering vraag je aan via jouw autoverzekering. Heb je geen internationaal verzekeringsbewijs (groene kaart) voor jouw caravan? Dan kun je deze aanvragen via onze klantenservice.

 • Ik ga met mijn auto of motor naar het Verenigd Koninkrijk. Ben ik wel gewoon verzekerd?

  Jouw OHRA Autoverzekering of motorverzekering blijft gewoon geldig in het Verenigd Koninkrijk. Je bent verzekerd in alle landen die op jouw internationaal verzekeringsbewijs (IVB of groene kaart) staan. Voor de zekerheid is het wel handig om een internationaal verzekeringsbewijs mee te nemen als bewijs. Dat kan digitaal of gewoon op wit papier. Heb je nog een verzekeringsbewijs op groen papier? Geen probleem. Dit blijft gewoon geldig tot de einddatumHeb je geen papieren internationaal verzekeringsbewijs meer? Dan kun je hem downloaden via Mijn OHRA.

 • Zijn mijn doorlopende reis-, kortlopende reis- en/of annuleringsverzekering na de brexit nog geldig in het Verenigd Koninkrijk?

  Ja. De doorlopende reisverzekering, kortlopende reisverzekering en annuleringsverzekering hebben Europa- of werelddekking. Het Verenigd Koninkrijk valt hier dus ook onder. Voor verdere informatie over de dekking verwijzen wij je naar de polisvoorwaarden.

 • Ik veroorzaak schade in het Verenigd Koninkrijk en wil mijn aansprakelijkheidsverzekering gebruiken. Kan dit?

  Ja. Je aansprakelijkheidsverzekering biedt dekking over de hele wereld. Veroorzaak je schade aan personen of zaken in het Verenigd Koninkrijk? Dan kun je een schade melden op jouw aansprakelijkheidsverzekering. Als de schade is ingediend, bekijken wij of deze verzekerd is op je aansprakelijkheidsverzekering

 • Ik heb een conflict met een partij uit het Verenigd Koninkrijk en wil hiervoor mijn rechtsbijstandverzekering inschakelen. Kan dit?

  Dit hangt af van het soort conflict dat u heeft. In de polisvoorwaarden staat bij elk conflict waar u verzekerd bent. Staat er Europese Unie? Dan wordt daarmee gelijkgesteld het Verenigd Koninkrijk. U blijft dus ook verzekerd in het Verenigd Koninkrijk.

 • Is de dekking 'Reis' bij de huisdierenverzekering nog geldig in het Verenigd Koninkrijk na de brexit?

  Ja, deze dekking geldt wereldwijd. Voor verdere informatie over de dekking verwijzen wij je naar de polisvoorwaarden.