Prinsjesdag 2019: Wat verandert er voor je huis?

Op Prinsjesdag 2019 presenteert het kabinet de Miljoenennota en de financiële plannen voor 2020. De wijzigingen die jou kunnen raken als (toekomstige) huiseigenaar hebben wij voor je op een rijtje gezet.

Verdere beperking hypotheekrenteaftrek

Sinds 2014 wordt de hypotheekrenteaftrek geleidelijk verlaagd. Tot 2019 werd de hypotheekrenteaftrek jaarlijks beperkt met een bijkomende 0,5 procentpunt. Per 1 januari 2020 is de hypotheekrente tot maximaal 49% aftrekbaar. Naar verwachting wordt vanaf 2020 de hypotheekrenteaftrek versneld afgebouwd en gaat de aftrek daarom met 3% per jaar omlaag. Vanaf 2023 is dan het tarief van 37,05% bereikt.

Energiebelasting

De energiebelasting voor aardgas gaat omhoog, terwijl de energiebelasting op elektriciteit iets wordt verlaagd. In de periode van 2021 tot 2026 stijgen de tarieven op aardgas, terwijl de tarieven op elektriciteit juist dalen.

NHG-kostengrens mogelijk ook bij oversluiten

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wil de kostengrens voor aankoop van een woning per 1 januari 2020 ook laten gelden bij oversluiten. Heb je een hypotheek zonder NHG en wil je oversluiten naar een NHG-hypotheek, dan mag de taxatiewaarde van de woning niet hoger zijn dan de NHG-kostengrens. In november wordt duidelijk of het Ministerie van Binnenlandse Zaken dit voorstel goedkeurt.

Kosten koper meefinancieren bij NHG niet meer mogelijk

In 2019 kun je de kosten koper en de aanvullende kosten bij een NHG-hypotheek tot 6% meefinancieren. Dit is nu nog mogelijk als de taxatiewaarde van het huis hoger is dan de koopsom. Maar per 1 januari 2020 wil NHG deze mogelijkheid laten vervallen. Is de taxatiewaarde hoger dan de koopsom? Dan gaat NHG uit van de koopsom als maximaal leenbedrag, en andersom. Een hogere taxatiewaarde betekent dan geen extra financieringsruimte meer. De kosten koper en de aanvullende kosten komen voor eigen rekening. In november wordt duidelijk of het Ministerie van Binnenlandse Zaken dit voorstel goedkeurt.

Heb je een auto, motor of e-bike?

Lees wat de maatregelen zijn die invloed hebben op je totale vervoerkosten.

Overige wijzigingen

Bekijk hier de overige wijzigingen Prinsjesdag.

Lees meer