Buiten sporten en spelen. Hoe zit het met je aansprakelijkheid?

Het is lente. Dat betekent dat er weer volop buiten wordt gespeeld en gesport. Dan kan er wel eens iets gebeuren. Hoe zit het op zo'n moment met je aansprakelijkheid? We zochten het uit en zetten de belangrijkste zaken voor je op een rij.

De aansprakelijkheidsverzekering is er voor (letsel)schade aan een ander waarvoor jij aansprakelijk bent. Dat letsel moet dan natuurlijk wel zonder opzet gebeurd zijn. 

Spelende kinderen

Als je kinderen buiten spelen, vallen ze onder jouw aansprakelijkheidsverzekering. Fietsen ze iets te dicht langs de auto van de buurman? Dan is dat dus verzekerd. Sneuvelt er een ruit tijdens een potje voetbal? Dan is ook dat verzekerd. Bij kinderen is er ook dekking als er wel opzet in het spel is. Zo kun je ze met een gerust(er) hart de deur uit laten gaan.

Met de hond in het park

Met je viervoeter aan de wandel in het park? Ook dan kun je op je aansprakelijkheidsverzekering rekenen als er iets gebeurt. Bijvoorbeeld wanneer je hond ineens achter een konijn aan gaat. En in zijn enthousiasme de spiegelreflexcamera van een nietsvermoedende parkbezoeker beschadigt. Als eigenaar van de hond, ben jij in dit geval aansprakelijk.  

Tijdens het sporten

Je aansprakelijkheid bij het sporten ligt iets ingewikkelder. Je bent dan niet zomaar aansprakelijk voor schade, ook al heeft een ander schade door jouw actie.

Neem bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd. Komt jouw bal tegen het hoofd van 1 van de andere spelers en verliest die daardoor een tand? Dan ben jij meestal niet aansprakelijk. Wat jij doet - het schieten van de bal - hoort namelijk bij het spel dat je speelt. Door mee te doen aan de wedstrijd, accepteren alle spelers dat er iets kan gebeuren dat leidt tot schade.

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Nee, maar veel mensen vinden het wel zo fijn om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Zeker als je kinderen hebt. Want onbedoeld kun je een ander schade of lichamelijk letsel bezorgen. Met een aansprakelijkheidsverzekering van OHRA ben je gedekt voor de financiële gevolgen hiervan. En al voor een paar euro per maand zijn jij, je kinderen en zelfs je huisdieren verzekerd. Zo kunnen jullie deze zomer allemaal met een geruster hart naar buiten.

Conclusie

Ga je veel naar buiten of spelen je kinderen vaak buiten? Dan ben je met een aansprakelijkheidsverzekering goed verzekerd bij onbedoelde schade aan een ander. 

Tijdens het sporten is aansprakelijkheid soms moeilijk vast te stellen. Heb je toch schade tijdens het sporten? Verzamel dan zoveel mogelijk bewijs en neem contact met op met je verzekeraar.