Prinsjesdag 2018: Wat verandert er voor je huis?

Op Prinsjesdag 2018 presenteert het kabinet de Miljoenennota en de financiële plannen voor 2019. De wijzigingen die jou kunnen raken als (toekomstige) huiseigenaar hebben wij voor je op een rijtje gezet.

Verdere beperking hypotheekrenteaftrek

Sinds 2014 wordt de hypotheekrenteaftrek geleidelijk verlaagd. Ieder jaar wordt de hypotheekrenteaftrek beperkt met een bijkomende 0,5 procent. Per 1 januari 2019 is de hypotheekrente tot maximaal 49% aftrekbaar. Naar verwachting wordt vanaf 2020 de hypotheekrenteaftrek versneld afgebouwd in vier stappen van drie procentpunt naar 36,93% in 2023.

Het lage btw-tarief stijgt van 6% naar 9%

Veel diensten en goederen vallen onder het lage btw-tarief, zoals boodschappen. Maar wist je dat ook een aantal werkzaamheden aan je woning hieronder vallen, zoals schilderen, stukadoren of isoleren? Deze werkzaamheden worden in 2019 3% duurder. Het kabinet wil de opbrengst gebruiken om de belasting op arbeid te verminderen.

Energiebelasting

De energiebelasting voor aardgas gaat omhoog, terwijl de energiebelasting op elektriciteit iets wordt verlaagd. De tarieven in de eerste schijf op aardgas gaan omhoog met € 0,03 en de tarieven in de eerste schijf op elektriciteit gaan omlaag met € 0,0072.

Heb je een auto of motor?

Lees wat de belastingmaatregelen zijn die invloed hebben op je totale autokosten.