Veelgestelde vragen reisverzekering

Staat uw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op.

Zodra uw polis klaar staat in Mijn OHRA ontvangt u van ons een e-mail. Dit is meestal binnen één werkdag na uw aanvraag. Dat geldt ook voor de polisvoorwaarden.

U kiest zelf of u alleen in Europa of overal ter wereld verzekerd wilt zijn. Bekijk het volledige overzicht van landen die onder Europadekking van OHRA vallen.

Bij de doorlopende reisverzekering zijn al uw vakanties verzekerd. Het maakt niet uit hoe vaak u gaat. Wel kiest u het aantal dagen dat u maximaal aaneengesloten op vakantie gaat: 45, 90, 180 of 365. Het gekozen aantal dagen heeft invloed op de hoogte van uw premie. Omdat u tijdens een langere reis meer risico loopt op een schade.
Gaat u onverwachts langer op reis? U kunt het opgegeven aantal dagen op ieder moment zelf wijzigen via Mijn OHRA.

Een voorbeeld:
Als u een lange wereldreis maakt kiest u al snel voor 180 of zelfs 365 aaneengesloten reisdagen. Gaat u twee maanden overwinteren in een warm land? Dan kiest u voor 90 aaneengesloten reisdagen. Of gaat u maximaal drie weken aaneengesloten op vakantie in de zomer en in de winter nog een week skiën? Dan kiest u ervoor om 45 dagen aaneengesloten verzekerd te willen zijn.

De kortlopende reisverzekering sluit u voor één vakantie af. Die vakantie heeft maximaal 180 aaneengesloten reisdagen. De verzekering loopt vanaf de datum van vertrek tot en met de einddatum van uw vakantie.

Voor uw bagage kiest u zelf de hoogte van uw dekking: € 1250,-, € 2500,- of € 5000,- per persoon. U kunt de hoogte van uw bagagedekking op ieder moment zelf aanpassen. Bekijk in onze afschrijvingslijst [PDF] de richtlijnen die wij gebruiken om de waarde van uw spullen te bepalen. 

Wilt u weten wat u moet doen als uw bagage vermist is? Of op welke bagage u extra goed moet letten? Lees dan onze tips over bagage.

Een ongevallenverzekering keert een vooraf bepaald maximaal bedrag uit bij overlijden of blijvende invaliditeit als gevolg van een ongeval. Een ongevallendekking staat los van een zorgverzekering.

U kunt zich bij OHRA op twee manieren verzekeren tegen de financiële gevolgen van een ongeval. U kunt apart een OHRA Ongevallenverzekering afsluiten. Deze ongevallenverzekering biedt ook dekking tijdens reizen en vakanties. U kunt ook de extra dekking Ongevallen sluiten bij uw OHRA Doorlopende Reisverzekering.

Heeft u ergens anders een ongevallenverzekering afgesloten? Bekijk dan de polisvoorwaarden zodat u zeker weet of u goed verzekerd op vakantie gaat.

Op de OHRA All Risk Autoverzekering is hulpverlening in het buitenland gedekt in alle landen op uw groene kaart. Maar moet u bijvoorbeeld uw auto achterlaten bij een garage voor reparatie? En heeft u vervangend vervoer nodig? Dan wordt een vervangende auto niet vergoed. Autohuur is wel verzekerd met de extra dekking Hulpverlening auto en motor op uw reisverzekering.

Valt uw auto of motor uit door een ongeval, vlak voordat u op vakantie gaat? En gebeurt dit binnen zeven dagen voor vertrek? Dan heeft u met Hulpverlening auto en motor recht op vergoeding van de huurkosten van een soortgelijk motorrijtuig. Dat is voor maximaal 25 aaneengesloten dagen met een maximum huurbedrag van € 100,- per dag.
Bekijk de polisvoorwaarden voor een overzicht van alle vergoedingen.

Een botsing met uw auto, een lelijke val op de piste of een acute blindedarmontsteking. Een ongeval of ziekte tijdens uw vakantie betekent dat u een arts in het buitenland moet bezoeken. Niet altijd worden deze kosten vergoed door uw (aanvullende) zorgverzekering. Veel zorgverzekeraars vergoeden alleen het bedrag van de kosten die in Nederland gelden. Kosten in het buitenland kunnen hoger zijn dan Nederland. Het verschil moet u dan zelf betalen.

Met de extra dekking Geneeskundige kosten bij uw reisverzekering worden deze kosten wel vergoed. Een bijkomend voordeel is dat ook de kosten die onder het eigen risico van uw zorgverzekering vallen, volledig door de extra dekking Geneeskundige kosten worden vergoed.

Bel wel altijd eerst de OHRA Hulpdienst. Zo weet u zeker dat u de hulpverlening krijgt die u echt nodig heeft en dat deze hulp verzekerd is.

Op vakantie zijn sporten als surfen en duiken bijvoorbeeld standaard verzekerd. Als u ook verzekerd wilt zijn tijdens wintersport geeft u dit aan bij de aanvraag van uw verzekering. Met de Wintersportdekking verzekert u de schade die ontstaat door uw wintersportactiviteiten.

Niet verzekerd zijn gevaarlijke sporten, zoals parachutespringen, parasailing, deltavliegen, hanggliding, ultralightvliegen, bungeejumping, rafting en canyoning. Een uitgebreid overzicht van gevaarlijke sporten vindt u in de polisvoorwaarden.

Bij de OHRA Doorlopende Reisverzekering met extra dekking Annulering krijgt u (een deel van) uw reissom terug. Het gaat om een reissom van maximaal € 1.500,- per persoon, per reis. Het maakt dus niet uit hoe vaak u op vakantie gaat. U bent bij al uw reizen verzekerd voor annulering.
Is uw reis duurder dan € 1.500,-? Dan is het mogelijk om apart een kortlopende annuleringsverzekering af te sluiten tot het bedrag dat u wilt verzekeren.

U kunt er ook voor kiezen om één specifieke vakantie te verzekeren voor annulering. U kunt dan kiezen voor de kortlopende annuleringsverzekering. Deze verzekering sluit u los af of u sluit hem samen met uw kortlopende reisverzekering af. De premie is vier procent van de totale reis- en/of huursom.

Een annuleringsverzekering kunt u tot uiterlijk twee weken na het boeken van uw reis afsluiten. Heeft u uw reis al langer dan twee weken geleden geboekt? Dan kunt u die reis dus niet meer verzekeren voor de kosten van annulering.

De extra dekking Annulering bij een doorlopende reisverzekering kent een maximum dekking van € 1.500,- per persoon, per reis. Valt de reissom van een vakantie hoger uit dan € 1.500,- per persoon? Dan is het mogelijk om apart een kortlopende annuleringsverzekering af te sluiten voor het bedrag boven de € 1.500,-.

De annuleringsverzekering vergoedt de kosten van:
• annulering van uw reis (tot en met de dag van vertrek of de ingangsdatum van de huur);
• vertraging bij vertrek of aankomst;
• eerder terugkeren van uw vakantiebestemming.

U heeft bijvoorbeeld recht op vergoeding als de reis- of huurovereenkomst onverwachts wordt geannuleerd. De reden voor annulering is dan vanwege overlijden, een ernstige acute ziekte of door een ongeval met ernstig letsel bij uw familie in de eerste graad (zoals uw ouders en kinderen) of in de tweede graad (opa en oma, kleinkinderen en broers en zussen). U hebt ook recht op vergoeding als u ongewenst werkeloos wordt door een onverwachte gehele of gedeeltelijke sluiting van het bedrijf waar u werkzaam bent.

Verder bent u gedekt bij:
- een echtscheiding van de verzekerde en/of
- het ontbinden van een samenlevingscontract.
In beide gevallen moet dat vastgelegd zijn bij de notaris en de juridische procedure moet in gang zijn gezet op het moment van annuleren.

Is uw vlucht geannuleerd? Neem dan contact op met de luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie. Als u een annuleringsverzekering heeft, biedt deze in dit geval namelijk geen dekking. 

Lees ook de volledige voorwaarden.

Nee, met een reis- en annuleringsverzekering verzekert u alleen personen. U kunt wel uw hond of kat verzekeren voor medische hulp in het buitenland. Daarvoor biedt OHRA een huisdierenverzekering met extra reisdekking. Uw huisdier is dan verzekerd in Europa voor medisch noodzakelijke behandelingen tot € 1000,-. U kunt de reisdekking afsluiten bij een maximale reisduur van 60 dagen.

OHRA biedt geen pakketkorting. Wij verkopen eenvoudige producten met een duidelijke prijsopbouw. Het maakt niet meer uit hoeveel producten u heeft bij OHRA. U betaalt altijd een scherpe premie.

Vanaf 31 mei 2015 is uw leeftijd van invloed op de premie van onze doorlopende reisverzekering. Het is daarom mogelijk dat de premie hoger of lager is dan de premie die u op dit moment betaalt.

Wij zien dat klanten in bepaalde leeftijdsgroepen minder schades claimen. Tegelijkertijd zien we dat klanten in andere leeftijdsgroepen meer schades claimen. We hebben hier onze premie op aangepast. Bij veel verzekeringen, zoals de inboedel- en de autoverzekering, bepalen wij al langer de premie aan de hand van de leeftijd van de klant.

Via Mijn OHRA kiest u voor wijzigen. Daarna klikt u op ‘ik wil de nieuwe reisverzekering’. U hoeft dus niet uw huidige reisverzekering eerst op te zeggen.

Nee, als u voor uw werk op reis gaat, dan bent u hiervoor met onze reisverzekering niet verzekerd. Het financiële belang is bij een zakenreis veel groter dan bij uw persoonlijke vakantie. Denk bijvoorbeeld aan de financiële gevolgen voor uw bedrijf bij het niet doorgaan van een zakenreis, of belangrijke werkzaamheden kunnen niet doorgaan omdat u uit de running bent. Heeft u plannen om op zakenreis te gaan. Laat u dan goed informeren over de risico’s en de mogelijkheid voor een zakenreisverzekering.