Negatief reisadvies en je reisverzekering

Terreurdreiging en aanslagen zijn helaas maar al te actueel. Deze zaken kunnen ook spelen tijdens je vakantie. Hoewel we ze niet kunnen voorkomen, vertellen we je graag hoe we je op dit gebied kunnen helpen. En wat je zelf kunt doen.

Reisverzekering en dekking terrorisme

Bij een aanslag gelden andere regels dan normaal. We bepalen bij OHRA niet zelf of schade na een terroristische aanslag vergoed wordt, dat doet de Nederlandse Herverzekeringsmaatschappij voor Terrorismeschade (NHT). Dat is een organisatie waar verzekeraars zoals wij weer bij verzekerd zijn.

De NHT bepaalt of de schade onder terrorisme valt. Als dat zo is, wordt de schade helemaal of deels vergoed. Dat hangt af van hoeveel schades er door terrorisme in 1 verzekeringsjaar worden ingediend door alle verzekeringsmaatschappijen. We kunnen je helaas dus niet van tevoren beloven dat je schade helemaal vergoed zal worden.

Meer informatie vind je in het clausuleblad Terrorisme en het Protocol afwikkeling claims [PDF].

Waar meld ik schade door een terroristische aanslag?

Zulke schade meld je bij ons. Wij sturen de zaak dan door naar de NHT.

Vergoeding gemiste vakantiedagen bij afbreken vakantie door terreurdreiging

Het klinkt misschien vreemd, maar terreurdreiging is geen geldige reden om te annuleren. Met onze annuleringsverzekering ben je hier dus niet voor verzekerd. Als je reisorganisatie aangesloten is bij het Calamiteitenfonds krijg je misschien een vergoeding voor de gemiste vakantiedagen. Je kunt er meer over lezen op de website van het Calamiteitenfonds. Of neem contact op met je reisorganisatie. Als je zelf een overnachting hebt geboekt, neem je contact op met het hotel of de eigenaar van het vakantiehuisje.

Dekking negatief reisadvies

Er geldt een negatief reisadvies voor mijn vakantie. Krijg ik de annuleringskosten vergoed?
Nee, bij een negatief reisadvies krijg je geen vergoeding via onze annuleringsverzekering. Je kunt dan het best contact opnemen met je reisorganisatie. Misschien kunnen zij je reis omboeken naar een andere bestemming.

Ik ga op vakantie naar een bestemming met negatief reisadvies. Ben ik dan wel verzekerd?
Zolang je schade niets te maken heeft met een gewapend conflict of een burgeroorlog ben je verzekerd. Word je bijvoorbeeld ziek of moet je eerder naar huis omdat er een familielid is overleden, dan staat onze hulpdienst gewoon voor je klaar. We moeten je alleen wel kúnnen helpen. In een oorlogssituatie of bij een natuurramp is dat vaak niet het geval. Is je schade wel direct veroorzaakt door een gewapend conflict of een burgeroorlog? Dan ben je helaas niet verzekerd. Neem in zo’n geval contact op met je reisorganisatie.