Annuleringsverzekering: wanneer mag je annuleren?

Vlak voordat je op vakantie gaat of als je al op je bestemming bent, kan er iets gebeuren waardoor je je reis moet annuleren.

Je recht op vergoeding

Als je een annuleringsverzekering hebt afgesloten, heb je in veel situaties recht op een vergoeding. Bijvoorbeeld:

  • bij overlijden van bloed- en aanverwanten in de 1e of 2e graad 
  • bij plotseling ontslag
  • als je je door zwangerschap niet meer tegen tropische ziektes kunt laten inenten
  • als je met zijn tweeën reist en je reisgenoot annuleert zijn reis wegens een overlijdensgeval. Dan wil je je eigen reis misschien ook annuleren.
  • als je buiten je schuld om geen visum kunt verkrijgen
Je ontvangt ook een vergoeding als:

  • je niet meer op reis kunt gaan, omdat je bijvoorbeeld ernstig ziek bent geworden
  • je vliegtuig meer dan 8 uur vertraging heeft
  • je je reis eerder moet afbreken, omdat je oma bijvoorbeeld is overleden, of je huis veel schade heeft opgelopen

Negatief reisadvies

Een negatief reisadvies is geen geldige annuleringsreden voor de reisverzekering. Wanneer je je vakantie wilt annuleren vanwege een negatief reisadvies dien je contact op te nemen met de reisorganisatie bij wie je de vakantie hebt geboekt. Op de site van het calamiteitenfonds kun je nagaan of voor je bestemming een dekkingsbeperking geldt. Als dat het geval is, kun je je reis kosteloos annuleren via je reisorganisatie. Zorg er wel altijd voor dat de organisatie waar je je vliegticket of je vakantie boekt, is aangesloten bij het calamiteitenfonds.

Reis al geboekt? Nog 14 dagen tijd voor je annuleringsverzekering

Heb je al een reis geboekt? Sluit je annuleringsverzekering dan in ieder geval binnen 14 dagen na boeking af. Je doet dit eenvoudig zelf.

Heb je een annuleringsverzekering bij OHRA?

Als je je reis wilt annuleren, dan kun je contact met ons opnemen. Een van onze medewerkers vertel je dan hoe je de annulering en de vergoeding van bijkomende kosten snel regelt. Voor spoedgevallen neem je contact op met de OHRA Hulpdienst. Ontstaan er tijdens je vakantie problemen waardoor je je reis moet annuleren? Ook dan kun je gebruikmaken van je annuleringsverzekering.

Wat moet ik niet doen?
Wacht, bijvoorbeeld bij een sterfgeval, niet te lang met annuleren. Hoe zwaar het verlies ook valt. Juist in situaties als deze is het prettig als je je zaken snel hebt geregeld.

Wat krijg ik vergoed?
Wil je je reis annuleren? Met de extra dekking Annulering van de doorlopende reisverzekering van OHRA krijg je (een deel van) je reissom terug. Het gaat om een bedrag van maximaal € 1.500,- per persoon, per reis. Is je reis duurder dan € 1.500,- per persoon en wil je het bedrag daarboven ook verzekeren? Sluit in dat geval voor die ene reis een kortlopende annuleringsverzekering af. En dan natuurlijk alleen voor het bedrag boven die € 1.500,-.

Heb je een kortlopende reisverzekering bij OHRA? Dan krijg je maximaal het bedrag terug dat je vooraf hebt verzekerd.

Wat krijg ik niet vergoed?
Je hebt geen recht op vergoeding als je de annulering of voortijdige terugkeer al had kunnen voorzien op het moment dat je je reis boekte. Een annulering als gevolg van zwangerschap geeft je niet in alle situaties recht op vergoeding. Dit geldt ook voor het overlijden van een naaste. Wil je weten wat je niet krijgt vergoed? Lees dan de polisvoorwaarden van je annuleringsverzekering.

Repatriëring: noodgedwongen terug naar huis

Wat is er verzekerd als je tijdens je vakantie plotseling terug naar huis moet? Bijvoorbeeld na een ongeluk of ziekte?

Via je zorgverzekering 

Repatriëring (naar huis terugkeren) wordt vanuit de basisverzekering niet vergoed. Vanuit de aanvullende zorgverzekering alleen als er een medische noodzaak is of als de betreffende zorg duurder is. Als zorg in een land van hetzelfde niveau is als in Nederland, tijdig beschikbaar is en niet veel duurder dan in Nederland, wordt repatriëring niet vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. De reisverzekering dekt deze kosten wel.

Volledige dekking met een reisverzekering
Voor een volledige dekking van zorg in het buitenland is het verstandig een reisverzekering met de extra dekking Geneeskundige kosten af te sluiten. Met je reisverzekering krijg je repatriëring volledig vergoed. Ook als het gaat om een probleem met vervoer, als je bijvoorbeeld vanwege een beenbreuk niet meer kunt autorijden. Daarnaast kun je bij acute problemen 24 uur per dag rekenen op hulp van de OHRA Hulpdienst. Je krijgt bijvoorbeeld je medicijnen toegezonden. Download de gratis OHRA App. Hiermee kun je direct je schade melden en heb je al je polisgegevens en noodnummers bij de hand.

Vergoeding repatriëring op je annuleringsverzekering
Vanuit de annuleringsverzekering krijg je alleen de reisdagen vergoed die je niet hebt gehad. Je gaat bijvoorbeeld 3 weken met vakantie. In verband met ziekte moet je na een week weer terug naar Nederland. Met de annuleringsverzekering krijg je dan tweederde van je reissom vergoed.

Er zijn verzekeraars die naast de annuleringsverzekering ook garantieannuleringsverzekeringen aanbieden. Mocht je je vakantie moeten afbreken, dan wordt door de garantieannulering de hele reissom vergoed, ook als je maar een deel van de vakantie mist. De premie van de garantieannulering is over het algemeen wat hoger dan een gewone annuleringsverzekering.

Krijg ik de kosten van mijn vliegticket vergoed?

OHRA heeft geen aparte verzekering voor je vliegticket. Dat hoeft ook niet, want een ticket valt bij ons gewoon onder je annuleringverzekering. Wij vergoeden de reissom en je vliegticket is daar een onderdeel van. 

Doorlopend + kortlopend
Met een doorlopende annuleringsverzekering krijg je maximaal € 1.500,- per reis vergoed. Is je reis duurder dan dat? Dan kun je het bedrag bóven de € 1.500,- nog verzekeren met een extra, kortlopende annuleringsverzekering. Die sluit je dus alleen af voor het extra bedrag dat je wilt verzekeren, bovenop de dekking van je doorlopende verzekering.