Met de auto op vakantie? Zo ga je zonder stress op weg

Lekker met de auto op vakantie naar het buitenland? Dan is stress wel het laatste wat je wilt op de Route du Soleil of de Deutsche Autobahn. Met onze autochecklist zorg je dat je de belangrijkste zaken vantevoren hebt geregeld. Zo ga jij zonder stress onderweg en begint je vakantie direct goed.

Voor je vertrekt, check dit even


Verschillende landen, verschillende verkeersregels

Vaak zijn de verkeersregels in het buitenland net even anders dan je gewend bent. Met een gevarendriehoek ben je in Nederland al goed op weg. Maar in het buitenland is vaak ook een verbanddoos, veiligheidshesje, alcoholtest of brandblusser verplicht. En wist je dat je in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen niet mag toeteren?

Bekijk daarom altijd eerst de belangrijkste verkeersregels in het land van je bestemming én van de landen die je tijdens je reis doorkruist. Met de gratis app GoingAbroad ben je altijd op de hoogte!

Snelwegvignet of milieustickers

In Oostenrijk en Zwitserland is een Autobahnvignet verplicht voor de snelweg. En in veel buitenlandse steden moet je een milieusticker hebben om milieuzones in te rijden. Heb je deze nog niet of zijn ze verlopen? Soms kun je ze kopen bij de snelweg-grensovergangen. Maar om risico's te vermijden, kun je deze beter vooraf in een ANWB-winkel of online kopen. Milieustickers voor Franse steden kun je bijvoorbeeld alleen online bestellen via de Franse website certificat-air.gouv.fr

Heeft je auto ook zin in die lange rit?

Het is altijd slim om je auto voor vertrek te laten checken. Zeker als je laatste APK-keuring alweer even geleden is. Een auto volgeladen met vakantiespullen of met een caravan erachter, kan het best zwaar krijgen. Check bijvoorbeeld zelf je olie, je bandenprofiel, bandenspanning, koelvloeistof en verlichting voor je vertrekt. Of laat nog even een kleine of grote onderhoudsbeurt uitvoeren. Zo is ook je auto klaar voor de rit en dat voelt net even wat fijner.

Check je verzekeringen

Waarschijnlijk weet je niet zo 1-2-3 of je verzekerd bent bij pech onderweg. Of dat je recht hebt op vervangend vervoer. Ben je bij OHRA verzekerd, dan kun je hiervoor verzekerd zijn via je OHRA Autoverzekering met pechhulp of via je OHRA Reisverzekering. Ben je hiervoor niet verzekerd, dan kun je deze extra dekking voor pechhulp eenvoudig afsluiten via Mijn OHRA of de OHRA App. Als je niet verzekerd bent bij OHRA, check het dan altijd even bij je verzekeraar.

Niet vergeten om mee te nemen:

OHRA Hulpdienst: +31 (0)26 400 48 68

Als je bij OHRA verzekerd bent kun je altijd de OHRA Hulpdienst bellen. Download voor vertrek de OHRA App, dan heb je gelijk alle belangrijke nummers bij de hand.

Wij wensen je alvast een goede en natuurlijk relaxte reis!

Ook interessant voor jou

Annuleringsverzekering erbij?

Is een annuleringsverzekering wel of niet nodig? Bekijk de checklist.

Jetlag voorkomen?

Zo doe je dat.

De wereld aan je trappers

Ontdek deze 3 handige fietsapps.