Corona en wintersport in 2021. Check eerst dit even.

Een jaar geleden was corona ver weg en zoefden we nog zorgeloos van de witte hellingen af. Helaas ziet wintersport in 2021 er heel anders uit. In sommige landen gaan de pistes weer voorzichtig open en in andere landen blijven de skigebieden voorlopig en misschien wel definitief gesloten voor dit seizoen.
Lees waar je op moet letten als je op skivakantie wilt gaan en wat je kunt verwachten als er weer geskied kan worden. Zo ben je goed voorbereid en maak je de juiste keuzes.

Check 1: Houd het reisadvies in de gaten

Wanneer de verschillende wintersportlanden hun skipistes weer openen, is het verleidelijk om direct je skispullen te pakken. Maar check altijd eerst wat het reisadvies is voor het land waar je naartoe wilt. Dat reisadvies geeft niet alleen aan hoe veilig het is in dat land als het gaat om het coronavirus, maar het is ook van invloed op wat je kunt verwachten van je reis- of zorgverzekering.

Check 2: Lees de voorwaarden van je reisverzekering en zorgverzekering

Zoals al even genoemd, is het reisadvies voor een vakantiebestemming van invloed op wat je van je reisverzekering of zorgverzekering kunt verwachten. En juist als je op wintersport gaat, zijn deze verzekeringen natuurlijk erg belangrijk.

Bij rood of oranje reisadvies

Is het reisadvies rood of oranje door het coronavirus? Dan worden vakantiereizen afgeraden. Ga je in dit geval toch op vakantie? Dan worden de kosten die met het coronavirus te maken hebben door de meeste verzekeraars niet vergoed via de reis- of zorgverzekering, ook niet bij OHRA. Denk hier bijvoorbeeld aan extra reis- of verblijfkosten doordat je ziek wordt of een ongeluk hebt op de skipiste.

Bij een geel of groen reisadvies

Bij een geel reisadvies zijn vakantiereizen mogelijk, maar moet je wel op de risico’s letten. Je blijft dan wel verzekerd via je reis- of zorgverzekering.

Is het reisadvies groen, dan is er geen verhoogd risico en kun je gewoon op reis. Ook ben je verzekerd via je verzekeringen.

Was het reisadvies op het moment van vertrek groen of geel, maar wordt dat tijdens je vakantie rood of oranje? Dan ben je verzekerd op je reisverzekering. Je wordt bijvoorbeeld ziek en er zijn daardoor extra reis- of verblijfkosten, maar ook andere normale risico’s zijn gewoon verzekerd. Wil je door een wijziging van het reisadvies eerder naar huis? Dan is het goed om te weten dat dit niet is verzekerd met je annuleringsverzekering.

Let op: medische repatriëring is niet gegarandeerd

Houd er rekening mee dat medische repatriëring (vervoer naar huis bij ziekte of ski-ongelukken) door de corona-uitbraak momenteel niet gegarandeerd kan worden. Ook niet wanneer er een geel reisadvies is en je daar wel verzekerd voor bent. Door de verschillende coronamaatregelen, quarantainebepalingen en besmettingsgevaar onderweg is vervoer namelijk erg moeilijk te organiseren.

Corona en je reisverzekering of zorgverzekering van OHRA

Heb je een reisverzekering, annuleringsverzekering of zorgverzekering bij OHRA? Lees dan meer over wat je kunt verwachten van je reisverzekering en annuleringsverzekering of je zorgverzekering als het gaat om corona en de verschillende reisadviezen. Zo voorkom je vervelende verrassingen als er iets mis gaat tijdens je vakantie of wanneer de reisadviezen ineens veranderen.

Check 3: Check de lokale coronamaatregelen op je bestemming

Elk land heeft weer zijn eigen coronamaatregelen. Zo kun je te maken krijgen met een verplichte quarantaine bij aankomst, of verschillen de minimum leeftijd voor de mondkapjesplicht en toegestane groepsgroottes. Kijk daarom even op nederlandwereldwijd.nl om de lokale maatregelen voor jouw bestemming te checken.

Corona en wintersport in Frankrijk, Italië en Duitsland

Wintersport in Frankrijk, Italië en Duitsland is voorlopig niet mogelijk. Op de website van de Franse ski-organisatie France Montagnes lees je precies welke maatregelen er op de pistes worden genomen om jou een zo veilig mogelijke skivakantie te bezorgen zodra dat weer kan.

Corona en wintersport in Oostenrijk en Zwitserland

In Oostenrijk zijn de pistes per 24 december 2020 weer geopend. De horecagelegenheden zijn per 7 januari 2021 weer open. Dat lijkt goed nieuws, maar wanneer je uit een land komt met een hoog besmettingscijfer, moet je voorlopig eerst 10 dagen in quarantaine. Lees meer over de actuele coronamaatregelen in de wintersportgebieden in Oostenrijk.  

In Zwitserland is een deel van de skigebieden geopend. Op de website van skiresort.nl zie je precies welke skiliften open zijn.

Corona en wintersport: hoe ziet dat eruit?


Je kunt er van uit gaan dat de meeste skigebieden er alles aan zullen doen om een zo veilig mogelijke omgeving te creëren voor wintersporters en hun personeel. Dat mondkapjes en ontsmettingsmiddel daar een grote rol in spelen zal je vast niet verbazen.

Vervoer naar de pistes

Binnen al het openbaar vervoer is het dragen van een mondmasker verplicht, ook bij de haltes of perrons. Om overvolle bussen zoveel mogelijk te voorkomen, zullen ze in veel gevallen vaker rijden. Ook bij en in de verschillende skiliften (cabines, sleepliften en stoeltjesliften) is een mondkapje verplicht. Het kan zijn dat er minder mensen tegelijk in de liften worden toegelaten dan anders en er dus langere wachtrijen zijn.

Tijdens het skiën en skilessen

Tijdens het skiën zelf is een mondkapje gelukkig niet verplicht en kun je eindelijk genieten van de frisse berglucht. Neem je skilessen? Dan is een mondkapje alleen nodig wanneer je stil staat samen met je groep of leraar. Ook worden groepslessen in kleinere groepen gegeven.

Cafés en restaurants

Binnen cafés en restaurants eet en drink je aan tafels die op veilige afstand van elkaar staan. Zodra je je door de ruimte beweegt is een mondkapje verplicht.

Helaas; voor de après-ski hoef je het dit wintersportseizoen niet te doen. Niet meer hossen en inhaken, maar netjes aan een tafeltje met je familie of vrienden.

In openbare ruimtes

Binnen openbare ruimtes (bijvoorbeeld wachtruimtes of de receptie of ontbijtzaal van je accommodatie) is een mondkapje bijna altijd verplicht. Ook op drukke parkeerplaatsen kan een mondkapjesplicht gelden.

Even samengevat


Er zijn er heel wat zaken om rekening mee te houden wanneer je dit winterseizoen veilig en zonder paarse krokodillen op skivakantie wilt gaan:

1. Check het reisadvies voor je bestemming in de gaten

2. Check de voorwaarden van je reisverzekering of zorgverzekering als het gaat om het coronavirus
3.  Check de lokale coronamaatregelen van je bestemming

Zo weet jij precies waar je aan toe bent voordat je straks misschien de latten weer onderbindt.