Annuleren. Zonder. Gedoe.

 • We vergoeden je totale reissom bij annulering
 • Je sluit 'm los af van je reisverzekering
 • Scherpe premie: 4% van de reissom

Coronavirus

Heb je vragen over het coronavirus? De meest actuele informatie vind je bij het RIVM.

Heb je vragen over je annuleringsverzekering vanwege het Coronavirus? Wij zetten de meest gestelde vragen voor je op een rij.

Annuleringsverzekering

Soms moet je eerder naar huis van vakantie. Bijvoorbeeld omdat je oma onverwachts overlijdt. Of je kunt helemaal niet vertrekken, omdat je zelf heel ziek wordt. Met onze annuleringsverzekering krijg je dan een vergoeding.

Kies je reis- en annuleringsverzekering

Gebeurt er iets op vakantie? Met een reisverzekering krijg je dan hulp. Maar moet je onverwacht je reis afbreken of helemaal annuleren, dan heb je naast je reisverzekering een annuleringsverzekering nodig. Je kiest zelf welke het beste bij je past: een doorlopende of een tijdelijke annuleringsverzekering.

Doorlopende annuleringsverzekering

Ga je vaak weg en wil je je voor al die reizen verzekeren? Kies dan bij de doorlopende reisverzekering de extra dekking Annulering. Je bent dan elke vakantie voor € 1500,- verzekerd. Hoe vaak je ook gaat.

Kortlopende annuleringsverzekering

Sluit je liever een annuleringsverzekering af voor 1 vakantie? Kies dan voor onze kortlopende annuleringsverzekering. Die sluit je af voor 1 vakantie. Let wel op: doe dat binnen 14 dagen na het boeken van je reis.

Wat dekt een annuleringsverzekering?

In veel situaties heb je recht op een vergoeding. Maar wat is er nu wel of niet verzekerd? We hebben wat voorbeelden voor je. 

Wel verzekerd

 • Jij of je reisgenoot wordt plots ernstig ziek. Je wilt niet alleen reizen.
 • Je gaat scheiden en je ziet een vakantie niet zitten.
 • Je vliegtuig heeft meer dan 8 uur vertraging.
 • Je bent zwanger en je mag een noodzakelijke inenting niet krijgen.

Niet verzekerd

 • Je was al ziek toen je boekte.
 • Je lag al in scheiding toen je boekte.
 • Natuurgeweld (denk aan een aswolk na een vulkaanuitbarsting).
 • Een terroristische aanslag

Waarom heb je een annuleringsverzekering nodig?

Kun je onverwacht niet op reis of moet jij je reis plotseling afbreken? Dan heb je een annuleringsverzekering nodig. Je hebt dan wel een geldige reden nodig. In de polisvoorwaarden zie je precies wat deze redenen zijn.

Je sluit de extra dekking Annulering direct af bij je doorlopende reisverzekering of binnen 14 dagen na boeking van je reis. Je bent dan voor iedere reis verzekerd tot € 1.500,-. Is je reissom hoger? Dan verzeker je dit met een extra kortlopende annuleringsverzekering. Je kiest de kortlopende annuleringsverzekering ook als je 1 specifieke reis wilt verzekeren.

Nog meer zekerheid voor je vakanties?

Veelgestelde vragen annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering is een verzekering die de financiële schade geheel of gedeeltelijk vergoed als een vakantie of reis niet door kan gaan of moet worden afgebroken.

Heb je een OHRA Doorlopende Reisverzekering met extra dekking Annulering, dan krijg je (een deel van) je reissom terug. Het gaat om een reissom van maximaal € 1.500,- per persoon, per reis. Het maakt dus niet uit hoe vaak je op vakantie gaat. Bij al je reizen ben je verzekerd voor annulering. Is je reis duurder dan € 1.500,-? Dan kun je apart een kortlopende annuleringsverzekering afsluiten tot het bedrag dat je wilt verzekeren.

Je kunt er ook voor kiezen om 1 specifieke vakantie te verzekeren voor annulering. Deze kortlopende annuleringsverzekering sluit je los af of samen met je kortlopende reisverzekering. De premie is 4% van de totale reis- en/of huursom. Een annuleringsverzekering kun je tot uiterlijk 2 weken na het boeken van je reis afsluiten. Heb je je reis al langer dan 2 weken geleden geboekt? Dan kun je die reis dus niet meer verzekeren voor de kosten van annulering.

De extra dekking Annulering bij een doorlopende reisverzekering heeft maximaal een dekking van € 1.500,- per persoon, per reis. Valt de reissom van een vakantie hoger uit dan € 1.500,- per persoon? Dan is het mogelijk om apart een kortlopende annuleringsverzekering af te sluiten voor het bedrag boven de € 1.500,-.

Kun jij je reis of boeking nog voor de vertrekdatum annuleren, dan is het in veel gevallen mogelijk je reis of boeking kosteloos te annuleren bij je reisorganisatie of boekingskantoor. Soms ontvang je een percentage van de betaalde reissom. Hoe dichter voor de vertrekdatum hoe minder je dan terugkrijgt van je totale reissom. De annuleringsverzekering vergoedt het bedrag dat voor jouw rekening blijft. 

De annuleringsverzekering vergoedt dan de (resterende) kosten van:

 • annulering van je reis (tot en met de dag van vertrek of de ingangsdatum van de huur);
 • vertraging bij vertrek of aankomst;
 • eerder terugkeren van je vakantiebestemming.

Moet je onverwachts de reis- of huurovereenkomst annuleren, bijvoorbeeld omdat een naast familielid overlijdt? Of een familielid krijgt een ernstige acute ziekte of wordt getroffen door een ongeval met ernstig letsel? En gebeurt dit bij familie in de eerste graad (zoals je ouders en kinderen) of in de tweede graad (opa en oma, kleinkinderen en broers en zussen). Dan heb je recht op vergoeding. Je krijgt ook vergoeding als je ongewenst werkeloos wordt door een onverwachte gehele of gedeeltelijke sluiting van het bedrijf waar je werkt.

Verder ben je gedekt bij:
 • een echtscheiding van de verzekerde en/of;
 • het ontbinden van een samenlevingscontract.
In beide gevallen moet dat vastgesteld zijn bij de notaris en de juridische procedure moet in gang zijn gezet op het moment van annuleren.

Is je vlucht geannuleerd? Neem dan contact op met de luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie. Als je een annuleringsverzekering hebt, biedt deze in dit geval namelijk geen dekking.

Lees ook de volledige voorwaarden.

Helaas komt het af en toe voor. Er gebeurt iets in een land of regio, zoals een aanslag of een natuurramp, met een negatief reisadvies als gevolg. Vaak zorgt zo’n situatie voor veel vragen en onrust. Hoe ontstaat een negatief reisadvies? En wat kun je eigenlijk doen als jouw reisbestemming een negatief reisadvies krijgt? Lees meer in onze blog.

Wijzigingen in een kortlopende reis- of annuleringsverzekering kun je alleen doorgeven via onze klantenservice, telefoonnummer +31 (0)26 - 400 40 40. Dit is niet mogelijk dit in Mijn OHRA.

Een annuleringsverzekering is niet verplicht maar wel verstandig. Zo voorkom je dat je voor je vakantie of een deel daarvan moet betalen terwijl je niet kunt gaan of eerder naar huis moet.

Dat kan zeker. Een kortlopende annuleringsverzekering sluit je af voor de volledige reissom voor 1 reis. Ook is het mogelijk om naast je doorlopende annuleringsverzekering, die een bedrag tot € 1.500,- euro per verzekerde per reis dekt, het verschil in kosten te verzekeren. Een voorbeeld: je hebt een vakantie geboekt voor € 3.500,- per persoon. Moet je onverhoopt annuleren, dan dekt je doorlopende annuleringsverzekering het bedrag van € 1.500,-. Voor het verschil van € 2.000,- sluit je dan een eenmalige annuleringsverzekering af. 

Dit is voldoende als je vakantie niet meer kost dan € 1.500,- per persoon. Is het bedrag hoger en wil je de volledige reissom verzekeren, dan moet je voor het verschil een eenmalige annuleringsverzekering afsluiten.

De kosten voor een annuleringsverzekering hangen af van je situatie. Zo spelen bijvoorbeeld je gezinssituatie en de reisduur een rol. En bij een kortlopende annuleringsverzekering ook de hoogte van de reissom. Je kunt eenvoudig berekenen wat een doorlopende annuleringsverzekering (als extra dekking binnen de doorlopende reisverzekering) of een kortlopende annuleringsverzekering voor je kost.

Natuurlijk is het altijd mogelijk je vakantie te annuleren. Maar wanneer krijg je de reissom (deels) vergoed? Dit hangt hiervan af:

 • of je een annuleringsverzekering hebt;
 • of je een geldige annuleringsreden hebt;
 • welk bedrag er binnen je verzekering gedekt is.
Binnen de annuleringsverzekering ben je verzekerd voor de reis tot en met de dag van vertrek of de ingangsdatum van de huur, vertraging bij vertrek of aankomst, afbreking van de reis met eerdere terugkeer.

Je kortlopende annuleringsverzekering moet je binnen 14 dagen afsluiten nadat je de reis of accommodatie hebt geboekt. Bij een doorlopende annuleringsverzekering ben je het hele jaar door verzekerd.

Staat je vraag er niet bij?

Dan helpt onze virtuele assistent je graag verder.

Stel hier je vraag

Tips annuleringsverzekering