Veelgestelde vragen Pensioenrekening

Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Nee. Je beslist zelf wanneer je belegt, hoeveel je belegt en in welke fondsen. Je koopt en verkoopt zelf de fondsen wanneer dat je het beste lijkt. Naast het beleggen kan je (een gedeelte) van het geld ook op het spaardeel zetten met een variabele rente of met een vaste rente (deposito). Elke combinatie is mogelijk.

Met beide rekeningen bouw je vermogen op voor een aanvulling op je pensioen. Het verschil is dat je op de OHRA Pensioen Spaarrekening alleen kunt sparen en met de OHRA Pensioenrekening naast sparen ook kunt beleggen. Dit is overigens niet verplicht.

Nee, je kunt tussentijds geen geld opnemen van je OHRA Pensioenrekening. Je kunt wel (een deel van) het geld opnemen om daarmee een lijfrente uitkering aan te kopen. Als je jouw OHRA Pensioenrekening afkoopt en het geld laat overboeken naar je gewone rekening dan moet je over het gespaarde bedrag inkomstenbelasting betalen. Dit kan oplopen tot 52 procent. Ook moet je meestal een boete betalen van 20 procent van het gespaarde bedrag. Deze boete van de Belastingdienst wordt ook wel revisierente genoemd. Deze belasting betaal je zelf aan de belastingdienst.

Op de OHRA Pensioenrekening kan je beleggen, sparen tegen een variabele rente en sparen in deposito’s. Combineren is ook mogelijk. Hierdoor is de rekening heel flexibel. Je kunt eenmalig een koopsom laten storten of regelmatig zelf geld storten. Bijvoorbeeld je jaarruimte. 
 
De OHRA Pensioenrekening kan je op elk moment stopzetten. Het kan zijn dat je hiervoor kosten moet betalen. Wil je de rekening stoppen? Dan moet je wel het gespaarde bedrag omzetten in een direct ingaande (bancaire) lijfrente. Je kunt verder sparen bij een andere bank of verzekeraar van je keuze in een lijfrenterekening of -verzekering. Doet je dit niet en laat je het opgebouwde kapitaal op jouw privérekening storten? Dan krijg je meestal een fiscale boete van de Belastingdienst. Je moet dan over het gespaarde bedrag inkomstenbelasting betalen. Dit kan oplopen tot 52 procent. Ook moet je meestal een boete betalen van 20 procent van het gespaarde bedrag. Deze boete van de Belastingdienst wordt ook wel revisierente genoemd. Deze belasting betaal je zelf aan de belastingdienst.

Als je overlijdt, krijgen jouw nabestaanden een uitkering. Deze uitkering wordt in gelijke termijnen uitbetaald.

Je kunt op elk moment de OHRA Pensioenrekening stopzetten. Je moet dan wel het gespaarde bedrag omzetten in een direct ingaande lijfrente. Je kunt verder sparen bij een andere bank of verzekeraar van je keuze. Spaar je niet verder op een lijfrenterekening of –verzekering? Dan moet je over het gespaarde bedrag inkomstenbelasting betalen. Dit kan oplopen tot 52 procent (2014). Ook moet je meestal een boete betalen van 20 procent (2014) van het gespaarde bedrag. Deze boete van de Belastingdienst wordt ook wel revisierente genoemd.

Als je besluit een lijfrenteverzekering af te sluiten of een lijfrenterekening te openen, dan zijn de fiscale voordelen gelijk. Besluit je om een oud regime polis (verzekering) over te dragen naar een lijfrenterekening? Dan verlies je mogelijk je fiscaal voordeel.

Heb je jouw deposito geopend voor 17 september 2012? Dan valt je deposito nog onder de oude boeteregeling. Je betaalt dan 1 procent boete over het geld in het deposito, met een maximum van 4,5 procent. Wij berekenen de boete per jaar dat je jouw geld eerder terug wilt storten. Een deel van een jaar tellen wij als een heel jaar.