Paarse Krokodil terug van weggeweest

Paarse Krokodil na 14 jaar terug van nooit weggeweest

OHRA Verzekeringen komt na 14 jaar met een opvolger van de beroemde Paarse Krokodil TV-commercial. In de reclame zie je een tergend bureaucratische zwembadmedewerker. Hij weigert een vergeten Paarse Opblaaskrokodil aan een jong meisje terug te geven. De TV-commercial sloeg destijds in als een bom. Het werd de afgelopen jaren in het dagelijks taalgebruik symbool voor nutteloze en nodeloos ingewikkelde bureaucratie. Er werd zelfs een anti-bureaucratie-wet vernoemd naar de Paarse Krokodil. Het kreeg een plek in de Dikke Van Dale en een stortvloed aan boeken en artikelen. In de commercial Paarse Krokodil 2 staat het mobiel schade melden voor de autoverzekering centraal. Geen onnodig gedoe meer met schadeformulieren, maar éénvoudig met de OHRA App.

Paarse Krokodil 2005

Paarse Krokodil 2018

Wist je dat?

 • De Paarse Krokodil als fenomeen is opgenomen in de Van Dale? Niet voor niets, want 47% van Nederland kent dertien jaar na het uitzenden van de eerste commercial het fenomeen Paarse Krokodil nog. Bijna de helft van de Nederlanders associeert de Paarse Krokodil met name met bureaucratie (33%), reclame, regels, procedures en verzekeringsrompslomp (13%).
 • Het TV-programma Barend en Van Dorp na het succes van de spot een onderdeel in het programma introduceerde waarbij een Paarse Krokodil werd uitgedeeld? Bedrijven die volgens uitgenodigde gasten grossierden in een woud aan regels en starre klantonvriendelijkheid ontvingen de Paarse Krokodil.
 • Op dinsdag 12 december 2006 nam de Eerste Kamer het wetsvoorstel Paarse Krokodil aan. Met het wijzigingsplan 'Paarse Krokodil' werden enkele belastingwetten gewijzigd met het doel administratieve lasten te verminderen.

Ook de lokale overheid ging ermee aan de haal

 • In het politiebureau in Almelo circuleert een Paarse krokodil die wordt overhandigd zodra iemand een praktische oplossing tegenhoudt.
 • De gemeente Den Haag lanceerde eind 2005 de groengele (vanwege de kleuren van de vlag van Den Haag) krokodil als middel om overdreven bureaucratisering binnen het ambtenarenapparaat tegen te gaan.
 • De Dorpspartij startte in Gemert-Bakel met een heuse guerrilla-campagne. De partij wil onder andere met Paarse Krokodillen in Gemertse lantaarnpalen aandacht vragen voor specifieke problemen per kern'.
 • En in Hengelo is er een online-meldpunt voor Hengeloërs of Hengelose ondernemers. 

Paarse Krokodil nooit echt weggeweest

In 10 OHRA-commercials die na de bewuste TV-spot in 2005 werden opgenomen, speelde de Paarse Krokodil een piepkleine bijrol. Zo klein, dat alleen de echt verstokte Paarse Krokodil-fans ze telkens herkenden. De hoofdrolspeler had nauwelijks zichtbare paarse Crocs aan zijn voeten, een sticker op de achterkant van een telefoon, een button op de jas van een scholier en het merk le Croc Sportiv op een t-shirt van de sportinstructeur.

"De Paarse Krokodil was zo'n fenomeen, dat we het nooit echt helemaal los hebben kunnen laten. Ons onderbuikgevoel zei ons dat 'ie ooit terug zou komen. En nu is het na 14 jaar zover met het vervolg op de Paarse Krokodil!"

Antoine Houtsma - Joe Public

Boeken, columns en proefschriften over de Paarse Krokodil

 • De Paarse Krokodil in de psychiatrie: over bureaucratie, bureaucratisme en onze heimelijke liefde voor procedures. 
 • De Paarse Krokodil: nieuwe metaforen over organisatieverandering.
 • Fotoboek 'Paarse Krokodillen bestaan niet'.
 • De Paarse Krokodil vernietigen is de sleutelfactor om de kloof tussen burger en bestuur te verkleinen. Dat zegt Jan Lunsing van de Universiteit Twente in zijn proefschrift. Kleinschalig, regelmatig en direct contact met de burger zijn belangrijk. Glimlachend denk ik: ‘Jammer dat CDA en VVD geen gelijk kregen met de actie tegen anoniem bellen.’

De Paarse Krokodil als wannahave

 • Op Bol.com: “Daar staat 'ie! Eindelijk verkrijgbaar: de Paarse Krokodil, bekend van de reclame. De krokodil bestaat uit twee luchtkamers en is vervaardigd van stevig vinyl. Voorzien van twee handvatten. Afmetingen: 145 x 47 cm. Inclusief reparatiesetje.”
 • Toen men de reclame in scène wilde zetten, bleken er geen Paarse Opblaaskrokodillen te bestaan. Men moest zich behelpen met het overspuiten van een groen exemplaar. Een ondernemer liet daarna paarse versies produceren om aan de (tijdelijke) vraag te voldoen.
 • Het filmpje is opgenomen in het zwembad De Horst in Heerhugowaard dat inmiddels gesloopt is. In het nieuwe zwembad Waardergolf is de originele Paarse Krokodil te zien.

'Bende van de Paarse Krokodil'

De Paarse Krokodil ging zelfs de grens over. In de Belgische krant De Standaard verscheen het volgende bericht over de opkomst van de ‘Bende van de Paarse Krokodil’. 

“Hebt u al gehoord van de Paarse Krokodil? Hij kruipt uit Nederland stilletjes ons land binnen en verslindt graag een reglement of drie met een papiermolentje toe. De ‘Bende van de Paarse Krokodil’ - u leest hieronder waar die gekke naam vandaan komt - is een burgerbeweging die begon in de Gentse straathoekwerking, maar gestaag groeit. ‘De directe aanleiding om de Bende op te starten was het ontslag van één van onze directeurs straathoekwerking, die niet geslaagd was voor een examen voor zijn eigen job’, vertelt Frederik Verhaeghe, één van de initiatiefnemers. ”

‘Stiekem dromen we ervan dat de Paarse Krokodil een oormerk wordt’, verklapt Frederik Verhaeghe. ‘Dat je bijvoorbeeld een Paarse Krokodil op je identiteitskaart of rijbewijs, of zelf het schoolrapport zet en de persoon tegenover jou meteen weet: 

“Aha, dat is iemand die strijdt tegen bureaucratie”. 

De Paarse Krokodil ook online

Diverse websites besteden aandacht aan de Paarse Krokodil commercial of de jacht op Paarse Krokodillen. Zo ook op de website van Marketingtermen:

Op jacht naar de Paarse Krokodil

De Paarse Krokodil is eigenlijk nooit weggeweest. In 10 OHRA-commercials die na de bewuste TV-spot in 2005 werden opgenomen, speelde de Paarse Krokodil een piepkleine bijrol. Zo klein, dat alleen de echt verstokte Paarse Krokodil-fans ze telkens herkenden. De hoofdrolspeler had nauwelijks zichtbare paarse Crocs aan zijn voeten, een sticker op de achterkant van een telefoon, een button op de jas van een scholier en het merk le Croc Sportiv op een t-shirt van de sportinstructeur.

Ga naar de speciaal samengestelde YouTube playlist en open de jacht op de verborgen Paarse Krokodillen in de commercials. Kun jij ze vinden?