Verzekeren. Zonder. Paarse Krokodillen

 • Eenvoudig
 • Snel
 • Zonder gedoe

Een Paarse Krokodil, wat is dat nu eigenlijk?

OHRA staat voor verzekeren zonder Paarse Krokodillen. Een Paarse Krokodil is onnodig gedoe waar verzekerden tegenaan lopen. Door die hardnekkige beestjes uit de weg te ruimen, kunnen we onze diensten, processen en communicatie duidelijker, makkelijker en/of sneller maken. Zo voorkomen we gedoe en lossen we onnodige rompslomp op.

De geschiedenis van de Paarse Krokodil

De Paarse Krokodil was voor het eerst te zien in een tv-reclame in 2004. In de reclame zie je een tergend bureaucratische zwembadmedewerker. Hij weigert een vergeten Paarse Opblaaskrokodil aan een jong meisje terug te geven. De commercial sloeg destijds in als een bom. De Paarse Krokodil werd de afgelopen jaren in het dagelijks taalgebruik symbool voor nutteloze en nodeloos ingewikkelde bureaucratie. Er werd zelfs een anti-bureaucratie-wet vernoemd naar de Paarse Krokodil. De Paarse Krokodil kreeg een plek in de Dikke Van Dale en wordt genoemd in een stortvloed aan boeken en artikelen.

De terugkeer in 2018

In april 2018 keerde de Paarse Krokodil terug op de Nederlandse televisie. Of beter gezegd… Een Paarse Eend. In de nieuwe commercial met ons vaste duo Rob en Els staat het mobiel schade melden voor de autoverzekering centraal. Geen onnodig gedoe meer met schadeformulieren, maar eenvoudig en snel schade melden met de OHRA App.

Bekijk hier onze Paarse Krokodillen reclames

2005

2018

"De Paarse Krokodil was zo'n fenomeen, dat we het nooit echt helemaal los hebben kunnen laten. Ons onderbuikgevoel zei ons dat 'ie ooit terug zou komen. En nu is het na 14 jaar zover met het vervolg op de Paarse Krokodil!"

Antoine Houtsma - Joe Public

Wist je dat

De Paarse Krokodil in de Van Dale (2005)

Gebaseerd op een reclamecampagne tegen bureaucratie van verzekeraar OHRA, waarin een opblaasbare speelgoedkrokodil figureerde. Metafoor voor een bijzonder bureaucratische gang van zaken.

Paarse Krokodillenstempel

In 2019 lanceerden 2 huisartsen uit Zwolle de Paarse Krokodillenstempel. Moesten ze een document opsturen dat ze beschouwden als onnodig gedoe? Dan kreeg ie een stempel. De actie werd door veel mensen overgenomen en kreeg veel landelijke media-aandacht.
OHRA is blij dat onze Paarse Krokodil nog steeds staat voor onnodig gedoe. Wij werken graag mee aan het uit de weg ruimen van die hardnekkige beestjes!

Bekend fenomeen

Uit onderzoek van 2018 bleek dat maar liefst 47% van de Nederlandse bevolking de Paarse Krokodil nog kent. Bijna de helft van de Nederlanders associeert de Paarse Krokodil met name met bureaucratie (33%), reclame, regels, procedures en verzekeringsrompslomp (13%).

Boeken en wannahaves

 • De Paarse Krokodil in de psychiatrie: over bureaucratie, bureaucratisme en onze heimelijke liefde voor procedures
 • De Paarse Krokodil: nieuwe metaforen over organisatieverandering
 • Fotoboek 'Paarse Krokodillen bestaan niet'

De originele Paarse Krokodil

De Paarse Krokodillen-reclame in 2005 is opgenomen in het zwembad De Horst in Heerhugowaard. Dit zwembad is inmiddels gesloopt. De originele Paarse Opblaaskrokodil uit de reclame is te zien in het nieuwe zwembad Waardergolf. Zo’n Paarse Krokodil bestond trouwens nog niet. Speciaal voor de opnames is hij paars gemaakt.

Paarse Krokodil te koop

Op Bol.com: “Daar staat 'ie! Eindelijk verkrijgbaar: de Paarse Krokodil, bekend van de reclame. De krokodil bestaat uit twee luchtkamers en is vervaardigd van stevig vinyl. Voorzien van twee handvatten. Afmetingen: 145 x 47 cm. Inclusief reparatiesetje.”

BN'ers en politici maken dankbaar gebruik van de Paarse Krokodil

Ellie Lust

Voormalig politieagent en beroemd ‘Wie is de Mol?’-kandidaat in Het Parool (2018): “Als er vroeger een lamp op de afdeling flikkerde, ging je naar de onderhoudsmannen om dat even te zeggen. Nu moet je een formulier invullen. Als je je bestelde uniformkleding wilt ophalen op een politiebureau, word je weggestuurd, omdat je eerst een afspraak moet maken. Paarse Krokodil. Ik ken een collega die dat als wachtwoord heeft. Op sommige afdelingen liggen ze ook: opgeblazen, paarse speelgoedkrokodillen.”

In de politiek

 • Een opgeblazen Paarse Krokodil kijkt elke afspraak mee over de schouder van Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge
 • De Dorpspartij in Gemert-Bakel startte met een heuse guerrilla-campagne. De partij wil met Paarse Krokodillen in Gemertse lantaarnpalen aandacht vragen voor specifieke problemen per kern'
 • In Hengelo is er een online Paarse Krokodillen-meldpunt voor inwoners en ondernemers

Barend & Van Dorp

Het tv-programma Barend & Van Dorp maakten dankbaar gebruik van het succes van de reclame. In een vast onderdeel van het programma reikten Frits Barend en Henk van Dorp een Paarse Krokodil uit aan bedrijven. Deze bedrijven vielen door de gasten aan tafel op door de vele regels en starre houding tegenover klanten.

Op jacht naar de Paarse Krokodil

De Paarse Krokodil is eigenlijk nooit weggeweest. In 10 OHRA-commercials die na de bewuste tv-spot in 2005 werden opgenomen, speelde de Paarse Krokodil een piepkleine bijrol. Zo klein, dat alleen de echt verstokte Paarse Krokodil-fans ze telkens herkenden:

 • Paarse Crocs-schoenen
 • Een sticker op de achterkant van een telefoon
 • Een button op de jas van een scholier
 • Een t-shirt van het merk le Croc Sportiv van de sportinstructeur