Laat brand je woning niet beschadigen

Op een romantische avond kaarsjes laten branden of een pan op het vuur laten staan. Het komt regelmatig voor. Voor je het weet heb je schade aan je keuken, vloer of inboedel. Er zijn gelukkig een aantal dingen die je kunt doen om brand te voorkomen en de gevolgschade zo klein mogelijk te houden.

Tips tegen brand en brandschade

  • Hang op elke verdieping een rookmelder op.
  • Zorg voor goede brandblusapparatuur in huis en laat die regelmatig controleren.
  • Probeer de meterkast zoveel mogelijk leeg te houden en zorg voor voldoende ventilatie in de kast.
  • Opgerolde snoeren zijn een belangrijke oorzaak van kortsluiting en brand. Rol haspelsnoeren of kabelhaspels helemaal uit, zeker bij langdurig gebruik of zware apparatuur.
  • Laat je televisie, computer of andere apparatuur niet op standby-stand staan. Haal ook adapters van oplaadbare apparaten direct uit het stopcontact na het opladen om oververhitting te voorkomen. Dit geldt voor alle elektrische apparatuur in huis.
  • Maak het filter van je wasdroger en afzuigkap regelmatig schoon. Daar kan zich stof ophopen die bij hoge temperaturen kan leiden tot brand. Bij de afzuigkap is het ook belangrijk om het filter regelmatig te vervangen en goed schoon te maken. Het vet in de filter is anders een brandgevaar.

Ga voor een advies op maat naar woonikbrandveilig.nl. Vul je profiel in en je woonsituatie. Vervolgens krijg je tips en kan je je eigen brandpreventie checklist samenstellen.
  
Hier zie je hoe je brandschade kunt melden en wat wij verzekeren.