Veelgestelde vragen servicekosten

Als je bij OHRA belegt, betaal je servicekosten. Over je gemiddeld belegd vermogen betaal je 0,55 procent per jaar. Hieronder vind je een overzicht van de veelgestelde vragen.

Sinds 1 januari 2014 geldt er een provisieverbod voor beleggingsdiensten. Dat houdt in dat banken geen vergoeding meer mogen ontvangen van de beheerders van beleggingsfondsen. Die vergoeding zat voor die tijd verwerkt in de beheervergoeding van het fonds, die daardoor hoger was. Je betaalt nu rechtstreeks aan de bank.

Ja, je betaalt nooit meer dan € 350,- per kwartaal.

Je kunt natuurlijk altijd besluiten jouw beleggingen te verkopen. Als je niet belegt, betaal je ook geen servicekosten. Maar het heeft geen zin om voor het einde van het kwartaal te verkopen en daarna weer aan te kopen. Wij berekenen het bedrag aan servicekosten op basis van het gemiddelde belegd vermogen in het hele kwartaal.

Nee, als er niet voldoende saldo op uw beleggingsrekening staat om de servicekosten te betalen, verkopen wij een deel van je beleggingen. Dat gebeurt evenredig, zodat de verhouding tussen de fondsen in je portefeuille gelijk blijft.

Nee. Na afloop zie je online het bedrag dat wij hebben afgeschreven.

Ja, na afloop van elk kwartaal

Nee, dat is niet nodig.

Nee, dat is niet mogelijk. De kosten worden verrekenend met het saldo op je beleggingsrekening. Als dat niet genoeg is, verkopen wij een gedeelte van je beleggingen.

Na afloop van elk kwartaal berekenen wij het gemiddelde van jouw belegd vermogen in dat kwartaal. Over dat bedrag betaal je servicekosten.

Voorbeeld
Stel, je hebt in een kwartaal gemiddeld € 7.500,- belegd op je rekening. Over dit bedrag betaal je 0,55% servicekosten. Dit is € 41,25 voor een heel jaar. Je betaalt de servicekosten per kwartaal. Daarom delen we dit bedrag nog door vier. Uiteindelijk betaal je dan na afloop van dat kwartaal € 10,31 aan servicekosten. Het bedrag wordt afgeschreven van het saldo op je rekening. Staat er niet genoeg geld op jouw rekening? Dan verkopen wij beleggingen om het bedrag te kunnen afschrijven.

Het bedrag wordt afgeschreven van het saldo op je rekening. Je vindt deze afschrijving onder het kopje  ‘Bij- en afschrijvingen’. Staat er niet genoeg geld op jouw rekening? Dan verkopen wij beleggingen om het bedrag te kunnen afschrijven. Je vindt deze verkooptransactie terug onder het kopje ‘Orderoverzicht’.