Veelgestelde vragen Pensioen Spaarrekening

Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Als je overlijdt, krijgen jouw nabestaanden een uitkering. Deze uitkering wordt in gelijke termijnen uitbetaald.

Je kunt op elk moment de  OHRA Pensioen Spaarrekening stopzetten. Je moet dan wel het gespaarde bedrag omzetten in een direct ingaande lijfrente. Je kunt ook verder sparen bij een andere bank of verzekeraar van je keuze. Spaar je niet verder op een lijfrenterekening of –verzekering? Dan moet je over het gespaarde bedrag inkomstenbelasting betalen. Dit kan oplopen tot 52 procent (2014). Ook moet je meestal een boete betalen van 20 procent van het gespaarde bedrag. Deze boete van de Belastingdienst wordt ook wel revisierente genoemd.

Nee, je kan tussentijds geen geld opnemen van je OHRA Pensioen Spaarrekening. Je kunt wel (een deel van) het geld opnemen om daarmee bij een bank of verzekeraar een uitkering aan te kopen. Als je jouw OHRA Pensioen Spaarrekening afkoopt en het geld laat overboeken naar uw gewone rekening dan moet je over het gespaarde bedrag inkomstenbelasting betalen. Dit kan oplopen tot 52 procent. Ook moet je meestal een boete betalen van 20 procent van het gespaarde bedrag. Deze boete van de Belastingdienst wordt ook wel revisierente genoemd. Deze belasting betaal je zelf aan de belastingdienst.

Op de OHRA Pensioen Spaarrekneing kan je sparen tegen een variabele rente en in deposito’s. Een combinatie van beide is ook mogelijk. Hierdoor is de rekening heel flexibel. Ook kan je een eenmalige (koopsom) storting doen waar je een aantrekkelijke rente over ontvangt. Je bent niet verplicht om periodiek geld op de rekening te storten.

Als je besluit een lijfrenteverzekering af te sluiten of een lijfrenterekening te openen, dan zijn de fiscale voordelen gelijk. Besluit je om een oud regime polis (verzekering) over te dragen naar een lijfrenterekening? Dan verlies je mogelijk je fiscaal voordeel.

Heb je jouw deposito geopend voor 17 september 2012? Dan valt uw deposito nog onder de oude boeteregeling. Je betaalt dan 1 procent boete over het geld in het deposito, met een maximum van 4,5 procent. Wij berekenen de boete per jaar dat je jouw geld eerder terug wilt storten. Een deel van een jaar tellen wij als een heel jaar.