Uitkeren levensverzekering

Wat je moet weten

Ongeveer 3 maanden voor de einddatum krijg je van ons een brief met de waarde van de verzekering op einddatum. Bij garantieverzekeringen met een garantiebedrag in euro's is dit de definitieve eindwaarde. Bij beleggingsverzekeringen kan de waarde hoger of lager zijn, afhankelijk van de koersen op de einddatum. In de brief vragen wij aan ons door te geven wat je met het kapitaal wilt doen. 

In de brochure vrijkomende lijfrente (pdf) lees je hoe je het vrijkomende lijfrentekapitaal kunt besteden en waar je daarbij op moet letten. Ook lees je meer informatie over welke belastingregels er gelden.

Hoe geef je je keuze door?

In de brief vragen we je wat je op de einddatum met de waarde van de verzekering wilt doen? Deze keuze geef je eenvoudig door via het digitale formulier.

Bestedingsformulier

In stap 2 van het digitale formulier vragen wij om een bestedingsformulier. Dit bestedingsformulier kun je hieronder downloaden.

Stamrecht Gouden Handdruk

Je hebt een half jaar na het bereiken van de einddatum van de stamrechtverzekering/gouden handdruk de tijd om te kiezen wat je met de waarde wilt doen. Als je niet op tijd beslist dan ziet de Belastingdienst dit als afkoop. Je betaalt dan inkomstenbelasting, tenzij je van de Belastingdienst toestemming krijgt om alsnog een keuze te maken. Gebruik het formulier uitkeren lijfrenteverzekering om je keuze door te geven.

Wat zijn de voordelen van het digitale formulier?

  • Je hoeft geen onhandige papieren formulieren meer in te vullen en documenten op de post te doen
  • Je kunt je gegevens direct versturen, snel en efficiënt
  • Het kost maar 5 minuten om het formulier in te vullen
  • Je leest meteen welke documenten we nodig hebben. Deze kun je eenvoudig meesturen (controleer wel eerst of ze duidelijk en goed leesbaar zijn)
  • Alle informatie die je verstuurt, komt meteen op de juiste plek terecht

Wanneer krijg je de uitkering?

Nadat je het formulier hebt ingevuld en verstuurd, duurt het nog maximaal 10 werkdagen voordat we alles hebben verwerkt. Soms hebben wij aanvullende gegevens nodig. In dat geval nemen wij contact met je op. Als alles rond is, maken we het kapitaal over naar de financiële instantie die de lijfrente periodiek gaat uitkeren.