Uitkeren levensverzekering

Wat je moet weten

Ongeveer 3 maanden voor de einddatum krijg je van ons een brief met de waarde van de verzekering op einddatum. Bij garantieverzekeringen met een garantiebedrag in euro's is dit de definitieve eindwaarde. Bij beleggingsverzekeringen kan de waarde hoger of lager zijn, afhankelijk van de koersen op de einddatum. In de brief vragen wij aan ons door te geven wat je met het kapitaal wilt doen. 

In de brochure vrijkomende lijfrente (pdf) lees je hoe je het vrijkomende lijfrentekapitaal kunt besteden en waar je daarbij op moet letten. Ook lees je meer informatie over welke belastingregels er gelden.

Hoe geef je je keuze door?

In de brief vragen we je wat je op de einddatum met de waarde van de verzekering wilt doen? Deze keuze geef je eenvoudig door via het digitale formulier.

Bestedingsformulier

In stap 2 van het digitale formulier vragen wij om een bestedingsformulier. Dit bestedingsformulier kun je hieronder downloaden.

Stamrecht Gouden Handdruk

Op de einddatum stopt je stamrechtverzekering/gouden handdruk. Jij beslist als begunstigde wat er met de uitkering van de verzekering moet gebeuren. Je hebt hiervoor de tijd tot uiterlijk 31 december in het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt. Dit is de redelijke beslistermijn. Daarnaast geldt dat deze beslistermijn minimaal 6 maanden is.

Heb je na de redelijke beslistermijn nog geen keuze gemaakt? Dan behandelt de Belastingdienst de gouden handdruk alsof het bedrag in één keer aan je is uitgekeerd. Je betaalt dan belasting over een bedrag dat je nog niet hebt ontvangen. Gebruik het formulier uitkeren lijfrenteverzekering om je keuze door te geven.

Wat zijn de voordelen van het digitale formulier?

  • Je hoeft geen onhandige papieren formulieren meer in te vullen en documenten op de post te doen
  • Je kunt je gegevens direct versturen, snel en efficiënt
  • Het kost maar 5 minuten om het formulier in te vullen
  • Je leest meteen welke documenten we nodig hebben. Deze kun je eenvoudig meesturen (controleer wel eerst of ze duidelijk en goed leesbaar zijn)
  • Alle informatie die je verstuurt, komt meteen op de juiste plek terecht

Wanneer krijg je de uitkering?

Nadat je het formulier hebt ingevuld en verstuurd, duurt het nog maximaal 10 werkdagen voordat we alles hebben verwerkt. Soms hebben wij aanvullende gegevens nodig. In dat geval nemen wij contact met je op. Als alles rond is, maken we het kapitaal over naar de financiële instantie die de lijfrente periodiek gaat uitkeren.