Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de vragen die het meest gesteld worden over lenen bij OHRA Bank.

Als je de rente niet (op tijd) betaalt, kan het zijn dat je een boete moet betalen. Deze boete wordt berekend op basis van het percentage dat in de overeenkomst staat.

Een doorlopend krediet mag je altijd boetevrij aflossen. Bij een persoonlijke lening kan het zijn dat je een boete betaalt. De boete hangt af van de verstreken looptijd. In dit overzicht zie je hoe hoog (in percentages) de boete is:

Verstreken looptijd

Boete in % van de hoofdsom (=het bedrag dat je hebt ontvangen)

t/m 1/5e deel5%
van 1/5e t/m 2/5e deel3%
van 2/5e t/m 3/5e deel2%
boven 3/5e deel0%

Voorbeeld
Je oorspronkelijke leenbedrag is € 15.000,- met een looptijd van 36 maanden. Na 12 maanden los je in één keer de rest van de lening af. Voor het berekenen van de boete betekent dit het volgende: na 12 maanden is meer dan 1/5e deel en minder dan 2/5e deel van de looptijd van 36 maanden verlopen. De boete die je betaalt, is dus 3% van de hoofdsom van € 15.000,-. Dit is dus € 450,-. Bij de eindafrekening houden wij rekening met een stuk rente die je niet hoeft te betalen omdat je eerder aflost.

Via OHRA Bank Online kan je heel eenvoudig een bedrag van je OHRA Doorlopend Krediet overboeken naar je betaalrekening.

Leen je voor de aankoop, onderhoud of verbetering van je eigen woning (inclusief bijbehorende zaken)? Denk aan de aanbouw van een serre, dakkapel, de tuinaanleg, een nieuwe keuken of badkamer. Dan is de rente op de lening in principe fiscaal aftrekbaar. 

Je kunt rechtstreeks geld overmaken naar het rekeningnummer van je OHRA Doorlopend Krediet of OHRA Meerwaarde Krediet bij OHRA Bank.

Helemaal aflossen doe je als volgt:

Stap 1.    Maak het geld over

Maak het openstaande bedrag van je krediet plus één maandtermijn over naar het rekeningnummer van je OHRA Krediet. In OHRA Bank Online zie je wat het openstaande bedrag is. 
Waarom plus een maandtermijn? Je moet ons het openstaande bedrag en nog een stukje rente betalen. Wij berekenen hoeveel rente dat is. Je krijgt het teveel betaalde bedrag terug op je betaalrekening.

Wil je precies weten hoeveel je in totaal terug moet betalen? Stuur dan een e-mail naar kredietbeheer@ohra.nl. Of bel ons op (026) 400 40 40. 

Stap 2.    Wil je het krediet beëindigen? Stuur ons dan een e-mail 

Zet in de e-mail dat je het krediet hebt afgelost en dat je het wilt beëindigen. Vermeld je naam, adres, woonplaats en rekeningnummer. Stuur de e-mail naar kredietbeheer@ohra.nl. Of bel ons op (026) 400 40 40. 

Stap 3.    Beëindiging zichtbaar in OHRA Bank Online

Nadat wij je e-mail hebben ontvangen duurt het vijf tot tien werkdagen voordat je krediet is beëindigd. Dat zie je in OHRA Bank Online. Ook melden wij het krediet af in het Centraal Krediet Informatiesysteem bij het BKR. Na de beëindiging van je krediet blijven de kredietgegevens nog 5 jaar bewaard en zichtbaar.

Je kunt alleen je huidige maandtermijn verhogen. Stuur hiervoor een e-mail naar kredietbeheer@ohra.nl. Of stuur een brief naar: OHRA Bank, Postbus 40008, 6803 GD Arnhem.

Je kunt het kredietbedrag verlagen tot aan het huidige openstaande bedrag. Daarbij is het minimale kredietbedrag € 2.500, -. Stuur hiervoor een e-mail naar kredietbeheer@ohra.nl. Of stuur een brief naar: OHRA Bank, Postbus 40008, 6803 GD Arnhem. Je krijgt dan een nieuwe overeenkomst die door alle kredietnemers ondertekend moet worden.

Je kunt het kredietbedrag verlagen tot aan het huidige openstaande bedrag. Daarbij is het minimale kredietbedrag € 10.000, -. Stuur hiervoor een e-mail naar kredietbeheer@ohra.nl. Of stuur een brief naar: OHRA Bank, Postbus 40008, 6803 GD Arnhem. Je krijgt dan een nieuwe overeenkomst die door alle kredietnemers ondertekend moet worden.

Het is helaas niet mogelijk om je kredietbedrag te verhogen.