Zo rijd je groen en voordelig

Je rijdt zo weinig mogelijk. Maar soms kun je er niet omheen en moet je toch de auto pakken. Om die onvermijdbare kilometers zo groen mogelijk te rijden, geven we je 5 tips. Tips die niet alleen vriendelijk zijn voor het milieu, maar ook voor je portemonnee!

1. Rij rustig

Rustig rijden is goed voor het milieu en het bespaart je een hoop brandstof. Hoe je rustig rijdt? Voorkom bijvoorbeeld dat je plotseling moet remmen door goed te anticiperen. En vermijd het geven van een flinke dot gas. Laat je auto in een versnelling uitrollen als je een rood stoplicht nadert dus zet hem niet in zijn vrij. En matig je snelheid, want dan stoot je minder CO2 uit.

2. Wagen volgeladen? Niet doen!

Houd je auto zo licht mogelijk. Elke 50 kilo extra gewicht, zorgt voor zo’n 2% meer brandstofverbruik. Zeker bij kleinere auto’s is het laadgewicht bepalend. Haal die golftas er dus uit als je bij je broer op bezoek gaat. En zeg nee tegen die vriendin die jou gezelschap wil houden als je naar de wasstraat gaat.

3. Vermijd de spits

Je wilt de spits het liefst vermijden, want filerijden is geen pretje. Niet voor jou, maar ook niet voor het milieu. Als je remt en optrekt en als de auto stationair draait, verspil je namelijk veel benzine. Dus als het even kan, is het slim om de werkdag te starten met een uurtje thuiswerken of om die doordeweekse afspraak met je neef te verzetten naar het weekend.

4. Zet brandstofslurpers uit

De meeste luxe extra’s in een auto slurpen energie. Denk aan de stoel- en stuurverwarming. Ze maken je reis prettiger, maar ook duurder. Zet de verwarming dus uit, zodra je op temperatuur bent. En draai bij warm weer als het kan je raampje open voor frisse lucht, want de allergrootste energievreter is vaak de airco.

5. Rij klimaatneutraal

Als je de auto moet gebruiken, en je wilt zo milieuvriendelijk mogelijk zijn, dan kun je je CO2-uitstoot compenseren. Er zijn overal ter wereld klimaatprojecten waarin je kunt investeren. Denk aan Trees for all of Green Seat. Op die manier verklein je je ecologische voetafdruk.

Milieu blij, portemonnee blij

Je zal verbaasd zijn hoeveel brandstof je bespaart als je de smaak van milieuvriendelijk rijden eenmaal te pakken hebt. Maar het allerbeste voor het milieu is natuurlijk zo min mogelijk rijden. Ook voor je portemonnee is dat de beste optie. Zeker als je ook nog eens kiest voor een kilometerverzekering. Dat is een nieuwe autoverzekering waarbij je alleen betaalt voor de kilometers die je echt rijdt. Zo is weinig rijden niet alleen groen, maar ook voordelig!