4 tips om kosten te besparen als je weinig autorijdt

Rijd je ongeveer 5.000 kilometer per jaar, of zelfs minder? Dan heb je natuurlijk niet zoveel autokosten als automobilisten die veel op de weg zitten. Simpelweg omdat je minder brandstof gebruikt. Maar wist je dat je als af-en-toerijder nog meer kunt besparen op je autokosten? Lees de 4 bespaartips

1. Kies voor een autoverzekering per kilometer

Er zijn allerlei manieren om je auto te verzekeren. Zo is er voor jou als af-en-toerijder een kilometerverzekering, waarbij je alleen betaalt als je rijdt. Niet per maand, maar per bundel van 1.000 kilometer. Met de OHRA App op jouw smartphone zie je het aantal kilometers dat je hebt gereden. En rijd je onverwachts meer, dan start er automatisch een nieuwe bundel. Je rijdt dus nooit onverzekerd rond.

2. Vervang iets minder vaak de vloeistoffen

De algemene richtlijnen voor het bijvullen of vervangen van koelvloeistof, antivries of transmissievloeistof zijn gebaseerd op gemiddeldes. Omdat jij maar weinig rijdt, kun je deze richtlijnen dus gerust met een korreltje zout nemen en de vloeistoffen wat minder vaak vervangen. Dat scheelt in de kosten. Het verversen van olie moet je trouwens wel elk jaar doen, anders raken de kleppen verstopt. En zorg ervoor dat je minimaal 1x per maand rijdt met je auto. Dan lopen alle vloeistoffen goed door en blijft je auto soepel rijden. 

3. Controleer iedere 3 maanden je bandenspanning

Als je met te zachte banden rijdt, gebruik je tot wel 5% meer brandstof. Dat komt omdat er meer weerstand is tussen de banden en het wegdek. Zorg dus dat je banden hard genoeg zijn. Heb je je daar nog nooit in verdiept? De ideale bandenspanning voor jouw auto staat vaak in het instructieboekje, aan de binnenkant van de tankdop of op een sticker in de deurstijl aan de bestuurderskant. En bij elk tankstation vind je een meter en een pomp. Gewoon elk kwartaal even doen dus!

4. Rijd zuinig

Hoe stoerder je rijdt, hoe duurder het is. Lekker hard optrekken en plotseling remmen kost veel benzine. Ook heel laat schakelen kost extra brandstof. Schakel dus wat sneller dan je gewend bent. Zet ook brandstofslurpers als airco en stoel-, stuur- en achterruitverwarming zo veel mogelijk uit. En last but not least, heb je cruise control? Gebruik die dan, het bespaart brandstof!