Sphynx kat kopen

Je wilt een kat kopen en houdt wel van een bijzonder dier. Misschien is de Sphynx kat dan iets voor jou. Deze levendige kat lijkt naakt, maar heeft donsharen. Letterlijk genomen is de Sphynx kat dus geen naaktkat. We vertellen je graag meer over deze bijzondere kat.

Wat is de prijs van een Sphynx kat?

De Sphynx is een raskat die je het beste kunt kopen bij een goede fokker. De prijs die je betaalt voor een Sphynx kat ligt tussen de € 750,- en € 1.200,-. Vraag bij de rasvereniging even na welke fokkers geschikt zijn. Verdiep je vooraf ook in de kosten voor de voeding en verzorging van je nieuwe huisdier.

Wat zijn de kenmerken van een Sphynx kat?

De Sphynx is een middelgrote kat die tussen de 3,5 en 7 kilo weegt. Zijn huid is een beetje gerimpeld. En met zijn donshaartjes op zijn verder naakte huid, voelt dit katje een beetje aan als een perzik.

Het karakter van een Sphynx

Deze raskat is lekker actief en speelt het liefst de hele dag. Hij is aardig voor jou, maar houdt er zelf ook van om verwend te worden. De Sphynx kat is dol op jouw aandacht en kan wat dat betreft zelfs wat bezitterig zijn. Het is een slimme en onafhankelijke kat die zich makkelijk aanpast.

Welk baasje past bij een Sphynx kat?

Woon je in een appartement? Dan is dat ideaal voor een Sphynx kat. Daar heeft hij namelijk niet veel last van kou, warmte en vocht. Andere katten of honden vindt hij geen probleem. Deze sociale kat is nooit agressief.

Zo houd je een Sphynx gezond

Omdat de Sphynx kat alleen wat donshaartjes heeft, moet je zijn huid extra goed verzorgen. Hij heeft geen vacht die de talg opneemt, dus die blijft op zijn huid liggen. Ook transpireert deze raskat door zijn huid. Maak hem dus regelmatig schoon met een washandje. Dat is niet alleen fijn voor hem, maar ook voor jou, want zo geeft zijn plakkerige huid niet af op jouw meubels of kleren. Houd je Sphynx kat ook uit de zon, anders kan hij verbranden. En maak tot slot zijn oren regelmatig schoon, want dit diertje heeft veel last van oorsmeer.

De voeding van je Sphynx kat

Geef je Sphynx kat goede voeding vol proteïnen. Zorg ervoor dat je hem in de winter een hoog energetische maaltijd voorzet. Zo kan hij zijn lichaam goed op temperatuur houden.

Wanneer ga je met je Sphynx kat naar de dierenarts?

Meestal ga je met je Sphynx kat naar de dierenarts voor het standaard inentingsprogramma en voor de nodige ontwormingskuren. En misschien wil je je kater of poes laten castreren of steriliseren. Je dierenarts zal bij een bezoek alert zijn op problemen met de knieën van deze kat. Bij dit kattenras komt de gewrichtsaandoening Patella Luxatie namelijk vaker voor dan bij andere katten. Ook kunnen Sphynx katten last krijgen van spasticiteit en de hartaandoening HCM. Laat je beestje dus regelmatig controleren.

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

De kosten van de dierenarts hangen af van de behandeling, maar de rekening kan aardig oplopen. Gelukkig kun je je Sphynx kat verzekeren. Afhankelijk van de dekking die je kiest, vergoedt de OHRA Huisdierenverzekering de medisch noodzakelijke kosten of een deel daarvan. Hieronder zie je enkele veelvoorkomende behandelingen en hun gemiddelde prijskaartje:

  • Inenting inclusief paspoort en chipregistratie: circa € 50,-
  • Sterilisatie: circa € 120,- en castratie: circa € 50,-
  • Behandeling losse knieschijven: circa € 400,- 
  • Hart- en vaataandoeningen (HCM): circa € 750,-

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts?

Als je met je kat naar de dierenarts moet, dan krijg je daarvoor een rekening. Vaak zijn dit voor jou onverwachte kosten. Gelukkig krijg je de meeste medisch noodzakelijke kosten (voor een deel) vergoed als je een OHRA Huisdierenverzekering hebt. Dit hangt af van het pakket en de dekking die je kiest. Bekijk de verschillende pakketten en dekkingen.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit kattenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.