Siamese kat kopen

Je bent van plan om een kat te gaan kopen en bent gecharmeerd van de Siamees met zijn lange, elegante uiterlijk. Begrijpelijk. Zijn looks zijn overtuigend. Zijn karakter trouwens ook, want de Siamese kat is een van de meest temperamentvolle huisdieren. We vertellen je graag meer over deze prins der katten.

Wat is de prijs van een Siamese kat?

Een Siamese kat koop je bij voorkeur bij een fokker. Je betaalt dan ongeveer € 650,- tot € 850,- voor je beauty. Vraag bij de rasvereniging even na welke fokkers goed zijn. Verdiep je vooraf ook in de kosten voor gezonde voeding en verzorging van je Siamees

Wat zijn de kenmerken van een Siamese kat?

Houd je van een onopvallende huiskat? Dan is een Siamese kat niks voor jou, want deze bijzondere kameraad bemoeit zich graag overal mee. Hij is lekker aanwezig. Ook zijn uiterlijk is opvallend trouwens. Zijn oosterse, gracieuze lijf wordt opgesierd door de mooiste donkere kleuren rond zijn snoetje, pootjes of staart. Deze points ontstaan pas na een paar weken, want bij zijn geboorte is de Siamese kat wit. Hij weegt gemiddeld zo’n 2,5 tot 5,5 kilo en wordt meestal 10 tot 12 jaar oud.

Het karakter van een Siamese kat

De Siamees heeft het meest opvallende karakter van alle raskatten. Hij heeft van alles net een beetje meer. Is net iets aanhankelijker. Miauwt net iets harder en heeft net een beetje meer aandacht nodig. De Siamese kat kan overdrijven als een diva. Je voelt zijn aanwezigheid. En dat is precies wat hij graag wil, want hij is dol op aandacht en wordt sip als je onverschillig bent of hem negeert. Om de aandacht extra op zich te vestigen volgt hij je overal en laat hij graag van zich horen met zijn krachtige, schorre stem.

Welk baasje past bij een Siamese kat?

Een Siamese kat houdt van gezelschap en kan absoluut niet tegen eenzaamheid. Je moet dus niet te vaak lang van huis zijn. Het is een sociaal dier dat graag bij jou en je kinderen is. Hij loopt over van genegenheid en kan zelfs wat bezitterig zijn. Andere katten stelt hij niet altijd op prijs, want hij is graag exclusief. Houd er rekening mee dat deze kat om de 2 weken krols is. Een vruchtbaar beestje, dus heb je een Siamese poes, houdt haar dan lekker binnen als je geen kittens wilt.

Zo houd je een Siamese kat gezond

Een siamees heeft vooral veel knuffels van je nodig. De verzorging kost je verder niet zoveel tijd. 1 of 2 keer per week borstelen is voldoende. Zijn nagels kunnen vrij lang worden, dus die zul je af en toe moeten knippen. Dat kan de dierenarts ook voor je doen.

De voeding van je Siamese kat

Geef je Siamese kat goede voeding en let vooral op de dosering. De lange, slanke poten kunnen niet veel gewicht dragen. Zorg daarom dat hij niet te zwaar wordt. Dat is niet moeilijk, doordat hij lang en gespierd is, valt een hangbuikje meteen op. En dat kun je al zien als hij maar 1 dag te veel eet.

Wanneer moet je met je Siamese kat naar de dierenarts?

Net als andere katten ga je met een Siamese kat naar de dierenarts voor inentingen tegen veel voorkomende ziektes. En om hem te laten chippen of te ontwormen. Verder kan je siamees last krijgen van een aantal erfelijke aandoeningen. We noemen er een paar:

 • Amyloïdose, een eiwitafzetting die de nieren en lever aantast
 • Oogproblemen
 • Kanker, met name mastceltumoren en lymfeklierkanker
 • Ademhalingsproblemen
 • Stofwisselingsziekte
 • Gewrichtsproblemen, zoals heupdysplasie
 • Blaasgruis
 • Suikerziekte

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

De kosten van de dierenarts hangen af van de behandeling die je Siamese kat nodig heeft. Hieronder enkele veelvoorkomende behandelingen en hun geschatte prijskaartje: 

 • Inenting inclusief paspoort en chipregistratie: circa € 50,-.
 • Behandelen van Suikerziekte: circa € 750,-.
 • Behandelen van Nierfalen: circa € 1.000,-
 • Behandeling van blaasproblemen: circa € 1.500,- 

Als je een OHRA Huisdierenverzekering hebt, hoef je niet zelf voor alle medisch noodzakelijke kosten op te draaien en kun je je kat laten behandelen als hij ziek wordt.

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts?

Vaak komt een dierenartsbezoek onverwacht. Daardoor heb je niet gerekend op de kosten van de behandeling. Kun je je Siamese kat dan wel de zorg bieden die hij nodig heeft? Met een OHRA Huisdierenverzekering hoef je daar niet wakker van te liggen. Je krijgt dan (een deel van) de medisch noodzakelijke kosten vergoed, afhankelijk van het verzekeringspakket dat je kiest.

Gedragstherapie voor je Siamese kat?

Gedragstherapie voor katten. Steeds meer baasjes kiezen ervoor. Begrijpelijk, want het kan het leven met je kat een stuk aangenamer maken. Als de zindelijkheidsproblemen opgelost worden bijvoorbeeld. Of als je kat na de therapie de bank niet meer kapot krabt. Met een extra dekking voor gedragstherapie hoef je je over de kosten geen zorgen te maken en krijg je een vergoeding voor de therapie. Prettig, want een consult aan huis kost meestal zo’n € 150,-. 

Wil je weten welke therapieën we vergoeden en welke extra dekkingen we hebben, bekijk dan de vergoedingen van de huisdierenverzekering van OHRA.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit kattenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.