Abessijn kat kopen

Je wil graag een kat in huis en bent je aan het verdiepen in verschillende rassen. Ook de Abessijn kat heb je in beeld. Zijn grote, gespitste oren verraden zijn nieuwsgierige karakter al. Ben jij ook nieuwsgierig naar hem? We vertellen je graag meer.

Wat is de prijs van een Abessijn kat?

Een Abessijn kat koop je bij voorkeur bij een fokker. Je betaalt dan ongeveer € 750,- tot € 850,- voor deze raskat. Vraag bij de rasvereniging even na welke fokkers goed zijn. Verdiep je vooraf ook in de kosten voor gezonde voeding en verzorging van je Abessijn kat.

Wat zijn de kenmerken van een Abessijn kat?

De Abessijn kat is klein van stuk en weegt 2,5 tot 5 kilo. Met zijn slanke, lange benen is deze kat een atletische jager. Daarom wordt hij wel vergeleken met zijn soortgenoot in het wild, de poema. Zijn opvallende kleur doet denken aan die van een wild konijn. Wist je trouwens dat bijna alle haartjes in zijn vacht afzonderlijk een streepjespatroon hebben? Ticking heet dat. Vaak heeft dit kattenras ook een streep over zijn rug of achterpoten. Maar het meest opvallend zijn toch wel zijn grote oren. Daarmee hoort hij werkelijk alles wat er in zijn omgeving gebeurt.

Het karakter van een Abessijn kat

De intelligente Abessijn kat wil altijd precies weten wat er om hem heen gebeurt. Hij is nieuwsgierig, maar laat zich niet snel uit het veld slaan door wat hij ziet en hoort. Door zijn goede oren mist hij niet veel. Het is geen echte schootkat, maar hij wil wel een hechte band met je opbouwen. Waar jij bent, is hij ook. De Abessijn kat is een extravert beestje en lekker speels en actief.

Welk baasje past bij een Abessijn kat?

De Abessijn kat is een gezelschapsdier en zoekt echt een maatje. Het ideale baasje is dus veel thuis en vindt het leuk om met hem te spelen. Bijvoorbeeld in een grote omheinde tuin waar hij zijn energie kwijt kan. Als daar ook nog andere dieren of mensen zijn, is deze raskat helemaal in zijn element. Behalve als het om een grote groep katten gaat. Daartussen voelt hij zich niet prettig.

Zo houd je een Abessijn kat gezond

De verzorging van je Abessijn kat is eenvoudig. Borstel hem 1 keer per week met een zachte borstel. En wat vaker als hij in de rui is. Zo verwijder je dode, losse haren waardoor hij niet te veel last krijgt van haarballen. Om zijn vacht mooi te laten glanzen, kun je een zeem gebruiken. Sommige Abessijnen hebben last van tandsteen en tandvleesproblemen. Houd zijn tanden dus in de gaten en laat zijn gebit regelmatig reinigen door de dierenarts.

De voeding van je Abessijn kat

Goed kattenvoer is de beste garantie voor een lang en gezond kattenleven. Katten hebben veel gezonde eiwitten nodig, bijvoorbeeld de eiwitten in vlees. Een Abessijn kat wordt gemiddeld 12 tot 15 jaar oud.

Wanneer moet een Abessijn kat naar de dierenarts?

Met je Abessijn kat kom je sowieso bij de dierenarts als hij inentingen en ontwormingskuren nodig heeft. Of om hem of haar te laten castreren of steriliseren. Verder zijn deze dieren over het algemeen gezond. Er zijn wel een aantal erfelijke aandoeningen bekend bij dit ras. Zoals PRA, (eiwitafzetting op organen en bloedarmoede) wat uiteindelijk leidt tot blindheid. Ook kan een Abessijn kat last hebben van losse knieschijven. Heb je een OHRA Huisdierenverzekering? Dan hoef je niet zelf voor alle kosten op te draaien en krijgt je kat de zorg die hij nodig heeft. 

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

De kosten van de dierenarts hangen af van de behandeling die je Abessijn kat nodig heeft. Hieronder enkele veelvoorkomende behandelingen en hun gemiddelde prijskaartje:

  • Inenting inclusief paspoort en chipregistratie: circa € 50,-
  • Bloedtransfusie: circa € 500,-
  • Een behandeling losse knieschijven: circa € 400,- 

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts?

Vaak komt een dierenartsbezoek onverwacht. Daardoor heb je ook niet op de medische kosten gerekend. Kun je je Abessijn kat dan de zorg bieden die hij nodig heeft? Met een OHRA Huisdierenverzekering krijg je veel van de medisch noodzakelijke kosten vergoed, afhankelijk van het verzekeringspakket dat je gekozen hebt.

Gedragstherapie voor je Abessijn kat?

Hoewel een Abessijn kat een makkelijk beestje is, kan hij best dwingend zijn. Om ongewenst gedrag van een kat om te buigen naar gewenst gedrag, kiezen steeds meer kattenliefhebbers voor gedragstherapie. Afhankelijk van je pakket worden die deels of geheel vergoed. Prettig, want een consult aan huis kost al gauw € 150,-. Afhankelijk van de dekking van je huisdierenverzekering vergoeden wij wel (deels) gedragstherapie of fysiotherapie. Zo hoef je van de kosten voor gedragstherapie niet wakker te liggen. 

Wil je weten welke therapieën we vergoeden en welke extra dekkingen we hebben? Bekijk dan de vergoedingen van de huisdierenverzekering van OHRA.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit kattenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.