Welke inboedel is verzekerd? En wat niet?

Eigenlijk is het heel simpel. Inboedel is alles wat niet vast zit aan je huis. Dus je kasten en televisie, maar ook je kleding en laptop. Tuinmeubelen vallen er ook onder. Je kunt bij onze inboedelverzekering kiezen uit 2 dekkingen: Basis of All Risk.

Kies uit 2 dekkingen

Basisdekking: bij storm, brand, inbraak en waterschade
Onze basisdekking verzekert de spullen in je woning goed tegen diefstal en schade. Bij schade moet je denken aan storminbraak en brand. Er is bijvoorbeeld een mooi, duur kleed beschadigd door een omgevallen kaars. Of je zwevende parketvloer heeft een gevalletje waterschade niet overleefd.

Heb je al een OHRA Inboedelverzekering genomen voor 31 mei 2015? Sinds die dag is onze inboedelverzekering vernieuwd. De dekking Extra Uitgebreid heet nu Basis. Je ziet de veranderingen hier.

All Risk dekking: net als de basis, maar met nog meer zekerheid
Onze All Risk dekking verzekert hetzelfde als de basisdekking. Maar daarnaast ben je ook verzekerd als je per ongeluk zelf schade veroorzaakt aan je spullen. Of als een van je gezinsleden dat doet. Gaat er een colaatje over je laptop? Struikelt er iemand tegen een staande lamp? Geen probleem. En dat geldt ook voor spullen die stuk gaan door plotselinge en onverwachte gebeurtenissen. Bijvoorbeeld als er een mooi beeldje uit de kast valt door trillingen van het verkeer buiten.

In het dekkingsoverzicht [PDF] zie je wat er wel en niet verzekerd is.

Beide dekkingen met elkaar vergeleken

Hieronder vergelijken we de basisdekking met de All Risk dekking.

Wat krijg je terug bij schade aan je inboedel?

Zijn spullen nog te repareren, dan krijg je de herstelkosten vergoed. Maar als de schade onherstelbaar is, betalen we je in de meeste gevallen de nieuwwaarde. Dat is het bedrag dat je betaalt om de spullen nieuw te kopen. Soms vergoeden we niet de nieuwwaarde maar de dagwaarde. Dat is het bedrag dat je spullen op dat moment waard zijn. In de afschrijvingslijst [PDF] vind je richtlijnen die wij gebruiken om de waarde van je spullen te bepalen. 

Voor bijzondere spullen geldt een maximumbedrag. Dan gaan we niet uit van de waarde maar van een vaststaand bedrag. Je ziet de maximumbedragen in dit overzicht.

En wat is niet verzekerd?

Sommige gevallen zijn niet verzekerd. Bijvoorbeeld als je spullen stuk gaan door:

  • slijtage en slecht onderhoud
  • waterschade omdat het raam nog open stond
  • natuurgeweld, zoals een aardbeving
In de polisvoorwaarden kun je precies lezen wat we wel en niet verzekeren.

Eigen risico en onze herstelservice

Bij onze inboedelverzekering geldt een eigen risico van € 150,- bij iedere schade. Maar dat daalt naar € 75,- als je gebruik maakt van onze Direct Schade Herstel service.
  
Er is een uitzondering. Als je huurder bent, heb je bij stormschade aan huurdersbelang een eigen risico van € 225,- per gebeurtenis. Huurdersbelang zijn alle veranderingen, verbeteringen en uitbreidingen die je zelf hebt aangebracht, bijvoorbeeld een schutting of een schuur,

Korting op je premie

Een korting van 15% op de premie van je inboedelverzekering? Dat kan als je huis goed beveiligd is. Je moet dan wel een geldig certificaat hebben. Lees er meer over bij inbraakpreventie.

Extra dekkingen voor meer zekerheid

Je inboedelverzekering kun je aanvullen met extra dekkingen, zoals de dekking Glas of Buiten het huis. Zo kies je zelf in welke gevallen je nog meer zekerheid wilt. Bekijk welke extra dekkingen je de moeite waard vindt.