Jaarlijkse brief over uw hypotheek

Met de jaarlijke hypotheekbrief informeren wij u over het terugbetalen van uw hypotheek op de einddatum.

Als u kans heeft op een schuld op de einddatum

Verwacht u dat u de hypotheek op de einddatum niet helemaal kunt aflossen? En wilt u dat liever niet? Kies dan voor meer zekerheid.

In de brochure Verantwoord lenen bij OHRA [PDF] leest u welke mogelijkheden er zijn. Ook helpt deze brochure u te bepalen of uw hypotheek nog steeds bij uw persoonlijke en financiële situatie past. En wat er gebeurt als u de rente opnieuw moet vastzetten.

Wij raden u aan na het lezen van de brochure contact op te nemen met een financieel adviseur. Deze weet wat voor u de beste oplossing is. In sommige gevallen is het advies van een financieel adviseur verplicht. Bijvoorbeeld bij het aanpassen of verlengen van uw hypotheek. Houd er rekening mee dat u waarschijnlijk kosten betaalt voor dit advies.

Als u geen kans heeft op een schuld op de einddatum

Bent u er zeker van dat u de hypotheek op de einddatum helemaal kunt aflossen? Dan hoeft u niets te doen om meer zekerheid over het aflossen te krijgen. Wel raden wij u aan om de hoofdstukken 1, 3 en 4 van de brochure Verantwoord lenen bij OHRA [PDF] aandachtig door te lezen. Hierin leest u onder andere wat u het best kunt doen als uw persoonlijke of financiële situatie verandert. En wat er gebeurt als u de rente opnieuw moet vastzetten. 

Heeft u vragen?

Heeft u na het lezen van de jaarlijkse hypotheekbrief en de brochure nog vragen? Hieronder vindt u het antwoord op een aantal veelgestelde vragen. Staat uw vraag hier niet bij? Onze medewerkers van de afdeling Hypotheken helpen u graag. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 18.00 uur via telefoonnummer 020 594 50 50. U kunt ook een e-mail sturen naar hsd@deltalloyd.nl. Voor adviesvragen kunt u terecht bij uw financieel adviseur.

Veelgestelde vragen

In deze brief informeren wij u over de situatie die kan ontstaan op de einddatum van uw hypotheek. U leest hierin of u er wel of niet zeker van kunt zijn dat u uw hypotheek op de einddatum helemaal kunt aflossen. Bij sommige aflosvormen (manieren van terugbetalen) kunt u hier zeker van zijn. Bij andere aflosvormen is dat niet zo.

Klanten met een hypotheek via OHRA Bank ontvangen deze brief.

Ja, u krijgt deze informatie ieder jaar toegestuurd.

Alle bedragen die in de brief staan, zijn berekend op 31 december 2018. Deze brief geeft dus de situatie van uw hypotheek op 31 december 2018 weer. Heeft u uw soort hypotheek of aflosvorm daarna aangepast? Of heeft u een deel van uw hypotheek eerder afgelost? Dan is dit niet meegenomen in de brief.

Wij raden u aan om altijd contact op te nemen met een financieel adviseur, voordat u uw hypotheek gaat aanpassen. Want een financieel adviseur geeft u een onafhankelijk advies dat past bij uw persoonlijke en financiële situatie. Voor sommige aanpassingen van uw hypotheek is advies zelfs verplicht. Zoals bij het verlengen van uw hypotheek of het omzetten van uw aflosvorm. Na het adviesgesprek kunt u de financieel adviseur het verzoek voor het aanpassen van uw hypotheek laten indienen. Hij zorgt dan ook voor de verdere afhandeling van dit verzoek. Wilt u een deel van uw hypotheek eerder aflossen? Dan is advies niet verplicht. In uw leningvoorwaarden leest u welk deel van uw hypotheek u kosteloos mag aflossen.

Het wijzigen of verlengen van uw hypotheek heeft gevolgen voor uw financiële situatie. Een financieel adviseur inventariseert uw financiële situatie en uw wensen en berekent wat de gevolgen zijn van het wijzigen of verlengen van uw hypotheek. Samen met een financieel adviseur kunt u dan bepalen wat voor u de beste keuze is. Het kan zijn dat u kosten moet betalen voor dit advies. Vraag hier dus vooraf naar.

Dan raden wij u aan om contact op te nemen met een financieel adviseur om te bespreken wat voor u de mogelijkheden zijn. Houd er wel rekening mee dat u waarschijnlijk kosten betaalt voor dit advies. Hieronder leest u een aantal mogelijkheden:

Tijdens de looptijd van uw hypotheek kunt u:

  • voor een andere aflosvorm kiezen die meer zekerheid biedt;
  • een deel van uw hypotheek eerder terugbetalen;
  • uw aflossingsvrije leningdeel omzetten naar een aflosvorm;
  • extra vermogen opbouwen.

Op de einddatum van uw hypotheek kunt u:

  • de hypotheek terugbetalen met de opbrengst van de verkoop van uw woning. Bedenk dan wel dat uw woning op dat moment minder waard kan zijn dan de hoogte van de hypotheek;
  • de hypotheek terugbetalen met ander geld dat u dan heeft (bijvoorbeeld uw eigen spaargeld);
  • hier een consumptieve lening voor afsluiten;
  • meestal uw hypotheek verlengen.

Let op: Of verlengen mogelijk is, hangt af van het soort hypotheek dat u heeft en uw persoonlijke omstandigheden. Wilt u weten of u uw hypotheek kunt verlengen? Neem dan contact op met een financieel adviseur. Houd er rekening mee dat er altijd kosten verbonden zijn aan het verlengen van uw hypotheek. Ook kan het zijn dat u kosten betaalt voor het advies van een financieel adviseur. 
 

Wilt u op de einddatum van uw hypotheek geen schuld overhouden? En heeft u nu een aflosvorm zonder of met onvoldoende zekerheid? Dan kunt u deze met hulp van een financieel adviseur omzetten naar een of meer van de volgende aflosvormen:

  • Lineair terugbetalen: u betaalt iedere maand een gelijk deel van de hypotheek terug. Het bedrag dat u aan rente betaalt, wordt hierdoor steeds lager. Uw maandlasten nemen dus geleidelijk af.
  • Annuïtair terugbetalen: bij een gelijkblijvende rente betaalt u iedere maand hetzelfde bedrag. In het begin betaalt u weinig van uw hypotheek terug en betaalt u meer rente. Later is dit omgekeerd.

Wilt u meer informatie over deze aflosvormen? Of wilt u uw aflosvorm omzetten? Neemt u dan contact op met een financieel adviseur. Het kan zijn dat u kosten moet betalen voor het advies van een financieel adviseur. Vraag hier dus vooraf naar.

In bepaalde gevallen betaalt u € 250,- omzettingskosten aan ons. Zet u een aflossingsvrije hypotheek of beleggingsverzekering om naar een aflosvorm met zekerheid? Dan betaalt u hier geen omzettingskosten voor. Wij raden u aan contact op te nemen met een financieel adviseur om te bespreken of het voor u verstandig is om uw aflosvorm om te zetten. Houd er wel rekening mee dat u waarschijnlijk kosten betaalt voor dit advies.

U kunt de informatie over deze verzekering opvragen bij de maatschappij waar deze verzekering loopt.