Munchkin kat kopen

Als je een munchkin katje ziet, dan krijg je meteen een glimlach op je gezicht. Door zijn grappige uiterlijk en vrolijke persoonlijkheid, zou je er meteen een in huis willen hebben. Daarom vertellen we je graag meer over deze kleine kat.

Wat is de prijs van een Munchkin kat?

Een Munchkin kat is zo schattig, dat je hem het liefst meteen zou willen meenemen. Maar verdiep je vooraf goed in de kosten. Als je een Munchkin koopt bij de fokker dan betaal je meestal zo’n € 600,-. Daarnaast moet je natuurlijk ook rekening houden met kosten voor zijn voeding en verzorging en eventueel de dierenarts.

Wat zijn de kenmerken van een munchkin kat?

Het meest opvallend aan de Munchkin kat zijn de korte pootjes. Een teckelkat hoor je wel eens. Hij is vernoemd naar de dwergen uit Munchkinland uit de Tovenaar van Oz. Op de pootjes na lijkt de Munchkin qua uiterlijk en karakter op een gewone huiskat. Dit kleine katje weegt doorgaans zo’n 2 tot 4 kilo en hij is er in allerlei kleuren en patronen. Kort- en langharig. In Nederland is het ras trouwens niet erkend, omdat dwerggroei als een genetisch defect wordt gezien.

Het karakter van een Munchkin kat

Dit schattige vriendje is levendig en speels. Door zijn korte pootjes kan hij minder hoog springen dan andere katten. Maar dat maakt hem niet minder actief. Een Munchkin is sociaal en aanhankelijk. Hij maakt graag vrienden, heeft veel energie en wil graag met jou spelen. Worden de spelletjes hem te wild, dan slaat hij niet gauw met zijn nageltjes, maar zoekt hij eerder een rustiger plekje op.

Welk baasje past bij een munchkin kat?

Een Munchkin katje is makkelijk om in huis te hebben. Het enige waar hij veel van nodig heeft is aandacht. Hij wil graag en veel geaaid worden. Het liefst op zijn buikje. Hij komt graag bij jou op schoot en vindt het ook prima als je hem oppakt. Met andere katten en dieren kan hij het goed vinden. En kinderen vindt hij helemaal te gek. Een Munchkin is een perfecte indoorkat, die je prima aan een riempje kunt uitlaten als je dat leuk vindt. In zijn eentje naar buiten is een minder goed plan. Door zijn korte pootjes kan hij lastig wegkomen bij andere dieren en auto’s. En houd jij van juwelen? Berg die dan goed op, want jouw Munchkin is ook dol op glitter!

Zo houd je een Munchkin kat gezond

Het verzorgen van een Munchkin kat is eenvoudig. Heeft je Munchkin kort haar? Borstel hem dan 1 keer per week. Langharige Munchkins mag je 2 keer per week borstelen. Het is belangrijk, omdat ze anders te veel haren inslikken.

De voeding van je Munchkin kat

Door hun korte pootjes verbranden Munchkins wat minder energie dan andere katten. Daarom hebben ze aanleg om dik te worden. Dat vraagt wat van jouw discipline om hem niet te veel eten te geven en hem gezond te houden. Vind je dat lastig, geef hem dan gerust een overdosis knuffels. Daarvan krijgt hij er nooit te veel.

Wanneer moet een Munchkin kat naar de dierenarts?

Koop je een kat, laat hem dan inenten om te voorkomen dat hij ziektes krijgt, zoals buikvliesontsteking, niesziekte of kattenziekte. Verder breng je over het algemeen een bezoek aan de dierenarts voor zaken als ontwormen, chippen, castreren of steriliseren. Munchkins hebben bovendien genetische aanleg voor problemen met de ruggengraat. In sommige gevallen is deze namelijk aan de korte kant. Laat de dierenarts dus af en toe naar zijn rug kijken. En naar zijn borst, want bij Munchkins daalt het borstbot af en toe in.

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

Je hoopt natuurlijk dat je kat gezond blijft. Toch kom je ook met een gezonde kat af en toe bij de dierenarts. Een paar voorbeelden van de kosten bij standaard bezoekjes. 

  • Een nestenting inclusief paspoort en chipregistratie kost ongeveer € 50,- 
  • Een sterilisatie kost ongeveer € 120,- en een castratie ongeveer € 50,- 

Het kan ook zijn dat je kat onverwacht behandeld moet worden en de kosten hiervoor hoog uitvallen. Afhankelijk van het verzekeringspakket dat je voor je kat hebt, vergoedt de verzekeraar (een deel van) de medisch noodzakelijke dierenartskosten. Die kosten worden trouwens geheel of gedeeltelijk vergoed als je voor je Munchkin kat een OHRA Huisdierenverzekering hebt afgesloten. 

  • Behandeling ruggengraat of borstbeen kost al gauw € 500,-
  • Blaasproblemen laten behandelen kost zo’n € 1.500,-

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts?

De dierenartskosten voor je Munchkin kat betaal je uit eigen zak. Steeds meer baasjes sluiten daarom een verzekering af voor hun huisdier. Want stel dat jouw kat een behandeling nodig heeft en dat jij er op dat moment geen geld voor hebt. Dat wil je toch het liefst voorkomen. Met de OHRA Huisdierenverzekering krijg je de medisch noodzakelijke kosten deels of geheel vergoed. Hoeveel precies hangt af van het verzekeringspakket dat je kiest.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit kattenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.