Shih Tzu kopen

Wat kost een Shih Tzu?


Wat kost een Shih Tzu? Een Shih Tzu met stamboom van een erkende fokker kost ongeveer € 750,-. Denk aan kosten voor voeding, de dierenarts, hondenbelasting en een huisdierenverzekering. En houd rekening met het grote risico op erfelijke aandoeningen bij de Shih Tzu.

Wat is het karakter van een Shih Tzu?

De Shih Tzu behoort tot de rasgroep ‘Gezelschapshonden’ en is dus een echte gezelschapshond. Het is een kleine, lieve hond die verder niet veel anders wil dan liefde geven en ontvangen. Hij kan blaffen als er iemand aan de deur staat.

Het beestje hecht zich aan zijn baas en houdt enorm van aandacht. Hij kan het heel goed vinden met andere huisdieren en kinderen.

Zorg in het laatste geval wel dat er altijd een volwassene in de buurt is.

Dit ras wordt tussen de 12 en 16 jaar oud.

Zijn ideale baasje van de Shih Tzu is bijna iedereen die veel liefde wil geven aan zijn hondje én deze liefde ook wil ontvangen.

Hoe houd je een Shih Tzu gezond en blij?

Het gezond houden van een Shih Tzu ligt voor het grootste deel aan jezelf. Het is belangrijk om dit hondje regelmatig in bad te doen en zijn vacht en huid goed schoon te houden. Na het bad moet de vacht droog geföhnd worden om te voorkomen dat hij kou vat.

Een Shih Tzu is een gezelschapsdier en is niet graag lang alleen thuis. Met een basistraining leer je hem goede manieren, gehoorzaamheid en je heb je er een gezellige hond.

Dit hondenras blijft langer gezond door te controleren en eventueel te behandelen aan de erfelijke aandoening Heupdysplasie en Brachycefaal obstructief syndroom (BOS, benauwd door stompe schedel).

Wanneer bezoek je met je Shih Tzu de dierenarts?

De Shih Tzu moet na de geboorte een paar keer naar de dierenarts voor inentingen en controles. Dit gebeurt 2 keer; als de pup 9 en 12 weken oud is. Ook krijgt hij regelmatig een ontwormingskuur van de dierenarts. De inentingen voorkomen veel voorkomende ziektes zoals Parvo, Hepatitis, hondenziekte, parainfluenza en de Ziekte van Weil. Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden, bekijk dan de verschillende pakketten en dekkingen die de huisdierenverzekering van OHRA biedt.
Dit hondenras heeft een groot risico op erfelijke aandoeningen waarvoor je naar de dierenarts moet. Er zijn maar liefst 32 erfelijke aandoeningen bekend. Dit zijn de meest bekende aandoeningen:

 • Heupdysplasie
 • Brachycefaal obstructief syndroom (BOS, benauwdheid door de vorm van de schedel)
 • Patella luxatie
Bekijk de top 10 erfelijke aandoeningen van de Shih Tzu.

Wat kost een dierenartsbezoek?

De dierenartskosten voor een Shih Tzu hangen af van de behandeling:

 • Een nestenting inclusief paspoort en chipregistratie kost ongeveer € 50,-.
 • Een sterilisatie kost ongeveer € 250,- en een castratie ongeveer € 125,-.
 • PennHip officieel inclusief sedatie kost ongeveer € 260,-.

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden, bekijk dan de verschillende pakketten en dekkingen die de huisdierenverzekering van OHRA biedt.

Kosten voor de dierenarts. Wie betaalt ze?


De kosten voor de dierenarts betaal je zelf en kunnen behoorlijk oplopen. Afhankelijk van het verzekeringspakket van je huisdierenverzekering, vergoedt de verzekeraar (een deel van) de dierenartskosten. Zo voorkom je dat je honderden, soms zelfs duizenden euro’s aan dierenartskosten helemaal zelf betaalt.

Bekijk de pakketten en dekkingen van de OHRA Huisdierenverzekering.

Puppytraining Shih Tzu

Naast de kosten voor voeding en bezoeken aan de dierenarts, zijn er kosten waar je niet direct rekening mee houdt, zoals een puppytraining en gedragstherapie.

 • Een puppycursus: onmisbaar om een goede en gezonde relatie met de Shih Tzu op te bouwen.
  Kosten: ongeveer € 150,-
 • Een gehoorzaamheidstraining: leert je hondje om zijn gedrag en gehoorzaamheid naar een hoger niveau te tillen (niet springen naar bezoek, niet achter fietsers aan te rennen, etc.)
  Kosten: ongeveer € 150,-
 • Gedragstherapie: biedt hulp aan de viervoeter en zijn baasje als het gedrag ongewenst is (blaft naar bezoek, bijtgedrag naar kinderen, etc.)
  Kosten: intake ongeveer € 150,-, daarna ongeveer € 75,- per uur
De kosten voor een puppycursus en gehoorzaamheids-/jachttraining betaal je zelf. Afhankelijk van de dekking van je huisdierenverzekering vergoeden wij wel (deels) gedragstherapie of fysiotherapie. Wil je weten welke therapieën we vergoeden en welke extra dekkingen we hebben, bekijk dan de vergoedingen van de huisdierenverzekering van OHRA.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit hondenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.