Labrador kopen

Wat kost een Labrador?


Een Labrador met stamboom van een erkende fokker kost ongeveer € 1.000,- tot € 1.200,-. Denk aan jaarlijkse kosten voor voeding, de dierenarts, hondenbelasting en een huisdierenverzekering. En houd rekening met het grote risico op erfelijke aandoeningen bij de Labrador.

Wat is het karakter van een Labrador?

Een Labrador Retriever is een intelligente, actieve en vrolijke hond. Hij is niet eenkennig en een lief kameraadje voor kinderen, een echt sociaal dier. Heb je ook andere huisdieren, dan is dit voor de Labrador meestal geen probleem. Puppy’s zijn door hun enthousiasme soms een beetje onbesuisd; dat is niet altijd handig voor jonge kinderen.

De Labrador Retriever is gemiddeld qua grootte, sterk en atletisch. Ze zijn er in 2 soorten; De Amerikaanse Labrador is lang en slank, de Engelse Labrador is wat zwaarder. Deze sportieve hond is van oorsprong een jachthond en kan goed apporteren. Hij wil graag met je spelen, wandelen, rennen of zwemmen.

Wil je een gelukkige Labrador, geef hem dan voldoende beweging, ruimte en aandacht.

Hoe houd je een Labrador gezond en blij?

De Labrador Retriever heeft een dubbele vacht. Een bovenvacht die recht, kort, dicht en hard is en een ondervacht die zacht en weerbestendig is. Extra aandacht voor het borstelen van de ondervacht voorkomt klitten. Controleer ook regelmatig de ogen en nagels van je Labrador.

Dit hondenras is gevoelig voor elleboog- en heupdysplasie en oogaandoeningen.

Met goede verzorging en veel aandacht wordt een Labrador 12 tot 15 jaar oud.

Wanneer moet je met je Labrador naar de dierenarts?

Een Labrador-pup moet in zijn 1ste jaar gemiddeld 6 keer naar de dierenarts, voor inentingen, een ontwormingskuur en groeicontroles.
De inentingen voorkomen veel voorkomende ziektes zoals Parvo, Hepatitis, hondenziekte, parainfluenza en de Ziekte van Weil.
Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden, bekijk dan de verschillende pakketten en dekkingen die de huisdierenverzekering van OHRA biedt.

 De Labrador heeft een groot risico op erfelijke aandoeningen waarvoor je naar de dierenarts moet. Er zijn maar liefst 54 erfelijke aandoeningen bekend. De bekendste zijn:

 • heupdysplasie en elleboogdysplasie
 • atopie
 • oorontstekingen

Bekijk de top 10 erfelijke aandoeningen van de Labrador

Een bezoek aan de dierenarts. Wat kost dat eigenlijk?

De dierenartskosten voor een Labrador hangen af van de behandeling:

 • Een nestenting inclusief paspoort en chipregistratie kost ongeveer € 50,-.
 • Een sterilisatie kost ongeveer € 350,- en een castratie ongeveer € 200,-.
 • Een officiële PennHip-test kost ongeveer € 250,-.
 • Een nieuwe heup kost ongeveer € 3.000,-.

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden, bekijk dan de verschillende pakketten en dekkingen die de huisdierenverzekering van OHRA biedt.

Wie betaalt de dierenartskosten?


De kosten voor de dierenarts betaal je zelf en kunnen soms behoorlijk oplopen. Afhankelijk van het verzekeringspakket van je huisdierenverzekering, vergoedt de verzekeraar (een deel van) de dierenartskosten. Zo voorkom je dat je honderden, soms zelfs duizenden euro’s aan dierenartskosten helemaal zelf betaalt.

Bekijk de pakketten en dekkingen van de OHRA Huisdierenverzekering.

Puppycursus Labrador

Naast de kosten voor bezoeken aan de dierenarts en voor voeding zijn er kosten waar je niet direct rekening mee houdt. Denk aan een puppycursus en gedragstherapie.

 • Een puppycursus: onmisbaar om een goede en gezonde relatie met je Labrador op te bouwen.
  Kosten: ongeveer € 150,-
 • Een gehoorzaamheids-/jachttraining: leert hem om zijn gedrag, instincten en gehoorzaamheid naar een hoger niveau te tillen (niet springen naar bezoek, niet achter fietsers aan te rennen, etc.)
  Kosten: ongeveer € 150,-
 • Gedragstherapie: biedt hulp aan jou en je hond als het gedrag ongewenst is (blaft naar bezoek, bijtgedrag naar kinderen, etc.).
  Kosten: intake ongeveer € 150,-, daarna ongeveer € 75,- per uur
De kosten voor een puppycursus en een gehoorzaamheids-/jachttraining moet je zelf betalen. Afhankelijk van de dekking van je huisdierenverzekering vergoeden wij wel (deels) gedragstherapie. Wil je weten welke therapieën we vergoeden, bekijk dan de vergoedingen van de huisdierenverzekering van OHRA.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit hondenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.