Hond kopen

Welke hond past bij jou?

Heb je plannen om een hond te kopen, dan is het goed om van tevoren uit te zoeken welke hond bij je past. Zo voorkom je dat je later spijt krijgt omdat je hond niet bij jou, je gezin of je leefstijl past. De vragen hieronder helpen je bij je keuze voor een hond:

 1. Hoe groot is/wordt je ideale hond?
 2. Welk gedrag vind je prettig?
 3. Wil je een binnen- of buitenhond?
 4. Hoeveel tijd en aandacht kun jij je hond geven?
 5. Wat voor soort vacht wil je?
 6. Hoeveel tijd hebben jij en je gezin om de hond te verzorgen?
 7. Wil je een hond die goed met kinderen overweg kan?

Waar vind je eigenlijk een hond?

Een hond vind je bij een fokker, asiel, via internet, een kennis, of bij een herplaatsingsorganisatie. Als je een hond gaat bekijken, let dan goed op zijn leefomgeving. Die bepaalt voor een belangrijk deel hoe het diertje zich voelt. Hoe gelukkiger je hond zich voelt, hoe groter de kans dat je kameraadje zich straks ook gelukkig voelt met jou. 

Probeer een hond meerdere keren te zien en vraag of je met het beestje mag wandelen of spelen. Soms is het zelfs mogelijk een hond een week op proef mee naar huis te nemen. Zo zie je hoe de hond op je reageert. Maak in ieder geval altijd goede afspraken voordat je een hond koopt, het liefst op papier. En zorg voor voldoende bedenktijd.

Puppycursus, gedragstherapie en opvang

Naast de kosten voor voeding van je hond en bezoeken aan de dierenarts, zijn er kosten waar je niet direct rekening mee houdt, zoals een puppycursus, gedragstherapie of opvang voor je hond. Er zijn verschillende trainingen, therapieën en opvangmogelijkheden. Deze kan je speciaal afstemmen op het soort hond of de hulpvraag die je hebt. Afhankelijk van je huisdierenverzekering worden de kosten (deels) vergoed. 

Hieronder een paar voorbeelden: 

 • Een puppycursus of gehoorzaamheidstraining: onmisbaar om een goede en gezonde relatie met je hond op te bouwen.
  Kosten: ongeveer 150 euro per cursus of training
 • Gedragstherapie: biedt hulp aan de hond en zijn baasje als het gedrag ongewenst is (blaft naar bezoek, bijtgedrag naar kinderen, etc.). 
  Kosten: intake ongeveer 150 euro, daarna ongeveer 75 euro per uur
 • Uitlaatservice of een pension: Zo krijgt je hond alsnog aandacht en verzorging als jij bijvoorbeeld aan het werk bent of op vakantie gaat.
  Kosten: Tussen de € 9,- en € 15,- per wandeling en opvang vanaf  € 10,- per dag, afhankelijk van de grootte van de hond.

Veel voorkomende aandoeningen bij honden

Wil je weten wat veel voorkomende aandoeningen bij honden zijn? Wij hebben ze voor je op een rij gezet. Met de informatie over deze aandoeningen helpen we je signalen en symptomen te herkennen, geven we je preventieve tips en geven we aan of we een vergoeding bieden met onze hondenverzekering.

Overzicht hondenrassen

Heb je altijd al een hond willen hebben, maar geen idee welk ras het beste bij jou en je gezin past? Wij geven je graag meer informatie over verschillende hondenrassen en de meest voorkomende kosten voor een hond. Op deze pagina vind je een overzicht van de 10 populairste hondenrassen.