Duitse herder kopen

Wat kost een Duitse herder?


Wat kost een Duitse herder? Een Duitse herder met stamboom van een erkende fokker kost ongeveer € 800,- tot € 1.200,-. Denk ook aan kosten voor voeding, de dierenarts, hondenbelasting en een huisdierenverzekering. En houd rekening met een groot risico op erfelijke aandoeningen bij de Duitse herder.

Wat is het karakter van een Duitse herder?

De Duitse herder behoort tot de rasgroep ‘Herdershonden en veedrijvers’ en wordt ingezet als huishond, werkhond bij de politie, douane en leger en als blindengeleidehond. De Duitse herder is intelligent, aanhankelijk en houdt van hard werken.

Hij heeft veel beweging nodig en stelt zich aanhankelijk op naar zijn baas. Hij is waaks en beschermend naar zijn gezin: ‘zijn’ kinderen probeert hij te verdedigen tegen vriendjes die te wild zijn.

Dit hondenras wordt gemiddeld 12 tot 13 jaar oud.

Het ideale baasje van de Duitse herder stelt duidelijke regels, heeft veel aandacht voor socialisatie van zijn hond en zorgt voor genoeg actie.

Hoe houd je een Duitse herder gezond en blij?

Het gezond houden van een Duitse herder ligt voor het grootste deel aan jezelf. Zorg dat deze honden niet te dik worden en last krijgen van hun gewrichten. Ze verharen vrij veel, de vacht moet daarom regelmatig geborsteld worden. Duitse herders hebben ook veel beweging nodig, zoals rennen en zwemmen.

Dit beestje heeft veel denkwerk nodig om gezond te blijven. Met een basistraining leer je de Duitse herder goede manieren, gehoorzaamheid en goed gezelschap aan.

De Duitse herder blijft langer gezond door regelmatig te controleren en eventueel te behandelen aan de erfelijke aandoeningen zoals elleboogdysplasie en heupdysplasie.

Wanneer moet een Duitse herder naar de dierenarts?

De Duitse herder moet na de geboorte een paar keer naar de dierenarts voor inentingen en groeicontroles. Dit gebeurt als de pup 9 en 12 weken oud is. Ook krijgt deze hond regelmatig een ontwormingskuur van de dierenarts. De inentingen voorkomen veel voorkomende ziektes zoals Parvo, Hepatitis, hondenziekte, parainfluenza en de Ziekte van Weil.
Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden, bekijk dan de verschillende pakketten en dekkingen die de huisdierenverzekering van OHRA biedt.

Dit hondenras heeft een zeer groot risico op erfelijke aandoeningen waarvoor je naar de dierenarts moet. Er zijn 67 erfelijke aandoeningen bekend bij dit ras. De bekendste erfelijke aandoeningen zijn:

 • Elleboogdysplasie
 • Heupdysplasie
Bekijk de top 10 erfelijke aandoeningen van de Duitse herder.

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

De kosten van de dierenarts voor een Duitse herder hangen af van de behandeling:

 • Een nestenting inclusief paspoort en chipregistratie kost ongeveer € 50,-.
 • Een sterilisatie kost ongeveer € 350,- en een castratie ongeveer € 175,-.
 • Röntgenfoto’s voor controle op heupdysplasie en elleboogdysplasie inclusief sedatie kosten ongeveer € 250,-.
 • Een volledige heupoperatie (heupdysplasie) kost ongeveer €3.000,-.

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden, bekijk dan de verschillende pakketten en dekkingen die de huisdierenverzekering van OHRA biedt.

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts?


De kosten voor de dierenarts betaal je zelf en kunnen hoog uitvallen. Afhankelijk van het verzekeringspakket van je huisdierenverzekering, vergoedt de verzekeraar (een deel van) de dierenartskosten. Zo voorkom je dat je honderden, soms zelfs duizenden euro’s aan dierenartskosten helemaal zelf betaalt.
Bekijk de pakketten en dekkingen van de OHRA Huisdierenverzekering.
Bekijk de vergoedingen met een huisdierenverzekering van OHRA.

Puppycursus Duitse herder

Naast de kosten voor voeding van de Duitse herder en bezoeken aan de dierenarts, zijn er kosten waar je niet direct rekening mee houdt, zoals een puppycursus en gedragstherapie.

 • Een puppycursus: onmisbaar om een goede en gezonde relatie met de je kameraadje op te bouwen.
  Kosten: ongeveer € 150,-
 • Een gehoorzaamheidstraining: leert je herder om zijn gedrag, instinct en gehoorzaamheid naar een hoger niveau te tillen (niet springen naar bezoek, niet achter fietsers aan te rennen, etc.)
  Kosten: ongeveer € 150,-
 • Gedragstherapie: biedt hulp aan de hond en zijn baasje als het gedrag ongewenst is (blaft naar bezoek, bijtgedrag naar kinderen, etc.).
  Kosten: intake ongeveer € 150,- daarna ongeveer € 75,- per uur
De kosten voor een puppycursus en gehoorzaamheids-/jachttraining betaal je zelf. Afhankelijk van de dekking van je huisdierenverzekering vergoeden wij wel (deels) gedragstherapie of fysiotherapie. Wil je weten welke therapieën we vergoeden en welke extra dekkingen we hebben, bekijk dan de vergoedingen van de huisdierenverzekering van OHRA.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit hondenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.