Chihuahua kopen

Wat kost een Chihuahua?


Een Chihuahua met stamboom van een erkende fokker kost ongeveer € 750,-. Denk ook aan kosten voor voeding, hondenbelasting, de dierenarts en een huisdierenverzekering. En houd rekening met het grote risico op erfelijke aandoeningen bij een Chihuahua.

Wat is het karakter van een Chihuahua?

De Chihuahua behoort tot de rasgroep ‘Gezelschapshonden’ en is dus een echte gezelschapshond. Het is een kleine, actieve, dappere en waakse hond. Laat je niet misleiden door zijn grootte: hij blaft snel én hard en is soms overmoedig.

De Chihuahua hecht zich aan zijn baasje en houdt enorm van aandacht. Het hondje heeft graag andere honden om zich heen maar hij kan wel eenkennig zijn.

Gemiddeld wordt dit ras 9 tot 12 jaar oud. Met veel liefde en aandacht én de juiste voeding kan hij wel 15 jaar oud worden.

Het ideale baasje van de Chihuahua is iemand die veel tijd met hem kan doorbrengen. Omdat hij zo klein is, kan hij prima leven in een kleine woning in de stad, mits hij de ruimte heeft om uitgelaten te worden.

Hoe houd je een Chihuahua gezond en blij?

Het gezond houden van een Chihuahua ligt voor het grootste deel aan jezelf. Zorg ervoor dat het hondje niet te zwaar wordt.

Dit gezelschapsdier is niet graag lang alleen thuis. Met een basistraining leer je de Chihuahua gehoorzaamheid, goede manieren en goed gezelschap aan.

Deze rashond blijft langer gezond door hem te controleren en eventueel te behandelen aan de erfelijke aandoening Hydrocephalus (waterhoofd) en Patella luxatie (losse knieschijf).

Wanneer bezoek je met je Chihuahua de dierenarts?

De Chihuahua moet na de geboorte naar de dierenarts voor inentingen en controles als de pup 9 en 12 weken oud is. Ook krijgt hij regelmatig een ontwormingskuur van de dierenarts. Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden, bekijk dan de verschillende pakketten en dekkingen die de huisdierenverzekering van OHRA biedt.

Het rasdiertje heeft een groot risico op erfelijke aandoeningen waarvoor je naar de dierenarts moet. Er zijn 28 erfelijke aandoeningen bij de Chihuahua bekend. De bekendste erfelijke aandoeningen zijn:

  • Patella luxatie (losse knieschijf)
  • Hydrocephalus (waterhoofd)
  • Gebitsafwijkingen
Bekijk de top 10 erfelijke aandoeningen van de Chihuahua.

Wat kost een consult bij de dierenarts?

De kosten van de dierenarts hangen af van de behandeling:

  • Een nestenting inclusief paspoort en chipregistratie kost ongeveer € 50,-
  • Een sterilisaties kost ongeveer € 250,- en een castratie ongeveer € 125,-
  • Een Patella luxatie (losse knieschijf) kost ongeveer € 725,-

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden, bekijk dan de verschillende pakketten en dekkingen die de huisdierenverzekering van OHRA biedt.

Wie betaalt de kosten van een dierenartsbezoek? 

De behandelkosten bij de dierenarts betaal je zelf en kunnen hoog uitvallen. Afhankelijk van het verzekeringspakket bij je huisdierenverzekering, vergoedt de verzekeraar (een deel van) de dierenartskosten. Zo voorkom je dat je honderden, soms zelfs duizenden euro’s aan dierenartskosten helemaal zelf betaalt.

Bekijk de pakketten en dekkingen van de OHRA Huisdierenverzekering.

Met je Chihuahua naar een puppytraining?

Naast de kosten voor voeding voor de kleine viervoeter en bezoeken aan de dierenarts, zijn er kosten waar je niet direct rekening mee houdt, zoals een puppytraining en gedragstherapie.

  • Een puppytraining: onmisbaar om een goede en gezonde relatie met de Chihuahua op te bouwen. Kosten: ongeveer € 150,-
  • Gedragstherapie: biedt hulp aan de Chihuahua en zijn baasje als het gedrag ongewenst is (blaft naar bezoek, bijtgedrag naar kinderen, etc.). Kosten: intake ongeveer € 150,-, daarna ongeveer € 75,- per uur.
De kosten voor een puppycursus en gehoorzaamheids-/jachttraining betaal je zelf. Afhankelijk van de dekking van je huisdierenverzekering vergoeden wij wel (deels) gedragstherapie of fysiotherapie. Wil je weten welke therapieën we vergoeden en welke extra dekkingen we hebben, bekijk dan de vergoedingen die de huisdierenverzekering van OHRA biedt.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit hondenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.

Overzicht hondenrassen

Heb je altijd al een hond willen hebben, maar geen idee welk ras het beste bij jou of je gezin past? Wij geven je graag meer informatie over verschillende hondenrassen en de meest voorkomende kosten. Op deze pagina vind je een overzicht van de 10 populairste hondenrassen.